Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przetwornik do małego suba

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przetwornik do małego suba

Zastanawiam się nad głośnikiem do małego suba, który by wspomagał satelitki tonsila (od zestawu sub sat 1.1).
    Cena też, żeby była jak najbardziej przyjazna dla portfela.

Pierwsze co wpada w myśl to wynalazek STX'a 18-200-8-SW ale on gra dość takim typowo subwooferowym basem, można by rzec tłustym.

Więc chciałbym się zorientować czy jest coś co by grało trochę kulturalniej?

słuchałeś go u mnie w budzie 12litrowej i zestrojonej na 37Hz jeśli się nie mylę i w dodatku nie wygrzanym, także był nieco rozlazły. Zmniejsz obudowę do 8-10 litrów i strojenie na 40-42Hz i będzie inaczej, przecież Tobie nie powinienem tego tłumaczyć :wink: Ciężko będzie Ci znaleźć głośnik w tej cenie, który zagra basem w małej budzie.

PS. U mnie go słuchałeś w prawie 25m^2... :wink:

Skomentuj

RpLand, a może 17 xD każdy wie o co chodzi

dolphin123, no niby był niewygrzany, ale też jest problem z jego strojeniem, prędzej zrobię w większej budzie by BR miał większą średnice

jaki ty tam maiłeś przekrój poprzeczny tego tunelu?

Skomentuj

STX zaleca do niego 7 litrów i strojenie na 50Hz lub 15 litrów i 35Hz z tego co pamiętam, więc poniżej tych 12 litrów będzie grał szybciej.

Po taniości może VK 78xx ? Dość szybki jest, niedrogo na aukcji można znaleźć.
        ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

A moze jakis maly subik w konfiguracji push-pull? Cos jak blue sky tylko zastosowac mniejsze glosniki. http://abluesky.com/products/sub-212/

Skomentuj

Może już, nie tak mały jak 17sw i potrzebuje troszkę większego litrażu bo ok 25l ale również świetny głośnik to Mds08. Mógłbyś pomyśleć nad nim.

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
              STX zaleca do niego 7 litrów i strojenie na 50Hz lub 15 litrów i 35Hz z tego co pamiętam, więc poniżej tych 12 litrów będzie grał szybciej.
              7L 50Hz lub 12L 35Hz dokładnie.

Zamieszczone przez globus1987
              Może już, nie tak mały jak 17sw i potrzebuje troszkę większego litrażu bo ok 25l ale również świetny głośnik to Mds08. Mógłbyś pomyśleć nad nim.
              MDSa scythe ma, ale nie dawalbym go do tych monitorkow, szkoda by mi bylo :wink:

Skomentuj

Możesz napisać dlaczego było by ci go szkoda??.

Skomentuj

Tak wiem, posiadam MDS'a ale to ma być dość tani sub MDS kosztuje 250zł a ja nie chciałbym wychodzić poza 100zł :)
                  to ma być zestaw koleżance do laptopa, bo już tandetne zestawy komputerowe chciała kupować :)

Pogromca mitow, ładnie się prezentuje no ale 2 głośniki... koszta

amdr, nie głupi pomysł z tym VK jeżeli na prawdę jest dobry i bym nie musiał się męczyć z obudową i robieniem napędu bo po prostu czasu na to nie mam :(

najważniejsze czyli satelity już na razie są zakupione czekam na przesyłkę, muszę do nich zrobić wzmacniacz a sub zawsze można z czasem dorzucić :)

Skomentuj

Ja polecam 18-AWX - choć wiem scythe1123, że masz jakąś awersję do STX'a :P
                    Testuję go w TL'ce i schodzi w niej beż żadnej krępacji do ~35Hz. Problemem jest tylko to, że ta TL'ka to jednak spory kawałek obudowy a temat jest o małym subie (choć Pogromca mitów próbował go, AWX'a, wręcz w "TL-monitorku" i tez się nieźle sprawował)... no ale z drugiej strony, po doświadczeniach w TL'ce można sądzić, że i w odpowiednio zestrojonej obudowie BR zejdzie bardzo nisko - a tutaj wymiary nie muszą być "aż tak monstrualne". Sądzę, że warto pomyśleć o tym głośniku bo "pomimo, że to STX" to jest to jednak całkiem dobry przetwornik.

Z kolei o MDS'ie08 pojawiło się ostatnio kilka opinii (chyba to na "sąsiednim" forum było), że "fajny ale do auta"...

Skomentuj

AWX spoko ale jednak TL musi miec kapke wieksze rozmiary, szczegolnie sub. Tak jak pisalem, ja bym zrobil cos w isobariku badz push-pull z obudowa zamknieta, male i zgrabne. Nie budowac kolejnego nudnego suba w basrefleksie! :)
                      Do 100zl mozna kupic dwa fajne glosniki do OZ.

Skomentuj

Apropos isobarika-tracimy w nim 3db ale względem skuteczności JEDNEGO głośnika czy dwóch? Bo winisd twierdzi że względem jednego co wtedy daje nam brak jakiegokolwiek uzasadnienia dla takiej konstrukcji

Skomentuj

Względem dwóch oczywiście.

Skomentuj

Uzasadnieniem konstrukcji jest radykalne zmniejszenie obudowy przy tym samym pasmie przenoszenia ( a czasami nizszym ). Mowi sie tez o polepszeniu jakosci basu.

Skomentuj

No winisd jeszcze bardziej mnie zaskoczył. Dla 1wata układ izobaryczny daje o 6db mniej natężenia dla jednego wata. Spl maks układu izobarycznego więc będzie mniejsze o 3db względem pojedyńczego głośnika zasilanego dwa razy mniejszą mocą. Jak dla mnie bez sensu...

Skomentuj

No tak, jesli porownamy system isobarik do zamontowanych dwoch glosnikow tradycyjnej obudowie, to isobarik ma -6db wzgledem duzej obudowy z dwoma glosnikami.

Skomentuj

Nie nie, ja mówię o porównaniu jeden głośnik normalnie vs. 2 w izobarik.

Skomentuj

no to jak jeden to -3db :)

Skomentuj

Panowie wiem, że to już nudne jest no ale niestety to nie ma być ambitna konstrukcja tylko to ma być tania w miarę dobra, budżet jest dość ograniczony.
                                      Koleżanka ma koło 300zł na wydanie z czego satelitki już pochłonęły 80zł a do nich napęd jest jeszcze potrzebny...

AWX na pewno by był dobrym głośnikiem bo słyszałem go w BR ale 124 zł to już sporo a ja bym chciał się wyrobić w 150zł za sub (w ty musi być napęd myślę o wzmacniaczu na TDA)

Skomentuj

No to w takim wypadku albo winisd kłamie albo nasza wiedza jest błędna.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X