Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwtornice FX-300 z STX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwtornice FX-300 z STX

Witam.
    Chciałem zapytać czy mój projekt zwrotnicy FX-300 z STX jest ok.
    Chodzi mi o dobór elementów z Polinka i umieszczenie ich na płytkach.
    Elementy w polinku dobrałem parametrami tak aby najbardziej odpowiadały tym z projektu STX
    rezystory SUPERES 5W
    R1 4,7 ohm
    R2 47
    R3 10
    R4 0,47
    Rp 10

kondensatory Jantzen Audio Denmark " Cross-cap "

C1 4,7 uF
    C2 10
    C3 5,1
    C4 0,68
    C5 1,5
    Cp 3,3

cewki powietrzne oprócz największej
    L1 0,35 mH
    L2 2
    L3 0,4
    L4 7,5
    L5 0,1
    Lp 0,05

Zwrotnice zrobiłem jako dwie oddzielne dla wysokotonowca i dwóch niskotonowych.

Schematy w załącznikach.
    Proszę specjalistów o opinię czy użyte materiały są ok i czy projekt zwrotki też.
    Załączone pliki

Rezystory - rezystancja dobra; dla pewności (choć tym też się raczej nic nie stanie) możesz dać większej mocy - 10-15W.
    Kondensatory - OK; teoretycznie te z toru niskotonowego możesz zmienić na bipolarne MDL'e - ale, że nie mają one jakichś monstrualnych pojemności więc może taka oszczędność nie warta świeczki...
    Cewki - indukcyjność dobra ale zwróć jeszcze uwagę na ich rezystancję. W projekcie zwrotki na stronie STX masz podane obie wartości: ---mH / ---ohm - i tego się raczej trzymaj.

Projekt płytki dla tory niskotonowego wygląda mi na poprawny ale w torze wysokotonowym coś poszło nie tak - właściwie poprawnie jest tylko filtr C1+C2+L1 a później, od momentu tłumika już jest błąd - dalej, w filtrze RLC nawet chyba brakuje rezystora RP (nie widzę go na płytce...).

Ułożenie cewek na płytce GDWK - niby OK ale popatrz tutaj http://www.troelsgravesen.dk/coils.htm - u Ciebie jest coś w okolicach pozycji 4-5-6 - skoro będziesz i tak przerabiał tą zwrotkę to polecam trochę poprzekładać cewki - tak dla świętego spokoju. W torze GDN jest podobnie ale wygląda na to, że cewki są bardziej rozsunięte względem siebie - zostawiłbym tak jak jest.

Skomentuj

Zamieszczone przez tlopuc
      rezystory SUPERES 5W
      bez sensu superesy - metalizowane wystarcza a sa sporo tansze

dla swietego spokoju dalbym 10w na GDNy

kondensatory Jantzen Audio Denmark " Cross-cap "
      na GDNy dalbym duzo tansze a nie gorsze kondy z STXa
      i tak przeciez bedziesz musial tam zamowic glosniki

Skomentuj

Dziękuję za zwrócenie uwagi o błędzie w zwrotnicy wysokotonowca. Zapomniałem o jednym rezystorze. Teraz załączam poprawiony schemat.
        Jeżeli chodzi o cewki to przy ich rozmieszczeniu sugerowałem się stroną http://www.troelsgravesen.dk/coils.htm chodzi o to aby osie cewek nie leżały w jednej płaszczyźnie a najlepiej żeby nie leżały w płaszczyznach równoległych. Jeżeli jestem w błędzie to proszę mnie poprawić. Dzięki za uwagi dotyczące rezystorów i kondensatorów.

Mam jeszcze jedno pytanie a mianowicie czy trzeba cynować płytkę po trawieniu?
        Chodzi mi o to czy przekroje ścieżek nie są za małe dla samej miedzi. Cynowanie powiększa przekrój.
        Załączone pliki

Skomentuj

czy trzeba cynować płytkę po trawieniu?
          nie. ale niezabezpieczone miejsca sciemnieja i moga z czasem pokryc sie patyna. z elektrycznego punktu widzenia niczym to nie grozi (w realnym czasie zycia tej zwrotnicy :P )

Skomentuj

Pytając o cynowanie miałem na myśli powiększenie przekrojów ścieżek. Przed utlenianiem można zabezpieczyć np. za pomocą lakieru.

Skomentuj

Jeśli chcesz zwiększyć przekrój ścieżek (a wg mnie to bardzo dobry pomysł) to oprócz cynowania możesz wlutować też drut miedziany. Ścieżka o szerokości 20mm na standardowym laminacie 35um będzie miała przekrój 0.7mm^2 - wiadomo że nic się nie spali, ale skoro stosujemy kable o przekroju 1.5 lub 2.5mm^2 to warto również zwiększyć przekrój ścieżek na laminacie.

Skomentuj

Czaruję...
              X