Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer - projekt, prosba o ocene

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer - projekt, prosba o ocene

Witam
    Mam przetwornik Alphard XW 120 o nastepujacych paramtrach:

Qts = 0,29
    Vas = 173 l
    Fs = 25 HZ
    SPL = 91 dB

W WINISD wyszlo mi pudlo 58 l z BR strojonym na 35 Hz. Obliczylem sobie ze zrobie klocka o boku 50 cm co da mi jeszcze miejsce na wzmacniacz. wyglada to mniej wiecej tak:

Bass reflex okolo 26 cm, membrana skierowana w podloge, na gorze komora na wzmacniacz, elektronike. Mam juz przygotowana plyte wiorowa do pociecia i nie chcial bym nic zepsuc. Moze juz ktos mial ten glosnik, mierzyl i wie czy parametry podane przez eltaja sa w miare wiarygodne? Moze jakies opinie na temat w/w przetwornika? Czy to co mi wyszlo z symulacji bedzie ok? Prosze o jakies rady, gdyz chcialbym ukonczyc ten projekt w miare estetycznie, zeby to ladnie gralo, pozniej sprzedac i zrobic cos lepszego.

Mozesz sie pochwalic w jakim programie zrobiles ten rysunek ??? jest naprawde git :-)

A co do przetwornika. Jezeli zachecila Cie jego cena a nie parametry to lepiej skozystaj z oferty www.stx.pl. Ceny podobne jak nie lepsze a przetworniki napewno lepiej graja.
    Mozesz tez poczytac co napisac SoundWave o nowym GDN staxa w jednym z topicow.

http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?p=18901

Skomentuj

Ladnei sie zabierasdz za projekt i dobrze ze z rozwaga.Podoba mi sie rysunek takze.
      Masz juz tego Ala wiec szkoda....

Skomentuj

Program to 3D Studio Max. Domyslam sie ze ten alphard moze nie jest zachwycajacy (nie slyszalem go jeszcze wiec nic nie powiem). Ale az tak zly to tez chyba nie jest :) Kiedy trafilem na te forum, a bylo to bardzo dawno temu, wszyscy robili konstrukcje na alphardach stx'ah i teslach. Malo kto sie wybijal i robil cos lepszego. Pomyslalem sobie ze wybiore cos z tych firm na poczatek. Wybor padl na XW 120. Projekt przygotowany, wiec przetwornika nie zmienie. Chce dokonczyc to zeby bylo elegancko, sprzedac, a pozniej kupic np Hertz'a lub Peerless'a.

Odnosnie skrzyni to czy jest dobrze wyliczona? Zmienic cos? Czy do wzmacniacza ne 107k oplaca sie robic zabezpieczenie przeciwko stalemu napieciu na wyjsciu?

Skomentuj

Coś mi w te fs 25 hz nie chce sie wierzyć, ale jeśli te parametry są dobre to dobrałeś odpowiednią obudowe, płaska charakterystyka i impuls naprawde dobry:) Subwofery aktywne mają to do siebie że można zrobić do nich mniejszą obudowe, powstaje wtedy mocne podbicie na wyższym basie, ale to jest pużniej korygowane lub odcinane aktywnymi filtrami, więc może warto się pobawić:)

Skomentuj

Zdecydowanie nie. Parametry sie nie trzymaja podanych nijak... Jesli sie na to cudenko uparles - standardowy BR dobierany albo z pomiaru mod. imped., albo na ucho - dam Ci link nawet do odpowiedniego tematu (nie wiem, czy mi wolno...)

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic143491.html

Polecam STX - ceny podobne, jakosc bez porownania lepsza. Widac po pomiarach SW, ze nowa seria jest naprawde udana. Tak samo - BR standardowy, mozesz w tej konwencji utrzymac - czyli BR na przod i glosnik w podloge.
            Bez sensu jest wydzielanie tak duzej komory dla modulu wzmacniacza! Lepiej zastosowac zwykly panel na tylna scianke, co najwyzej mozesz zalac plastikiem lub pokleic luzne przewody i wystajace, delikatne elementy (ale jakie? heheh)...

Skomentuj

Nie tyle ze sie uparlem ,ale mam kupiony ten przetwornik i juz go nie wymienie. Narazie chce skoczyc ten projekt, pozniej pomysle nad czyms lepszym. Moze i bedzie to STX jezeli nie bedzie funduszy. Komora na wzmacniacz moze i jest duza, ale to za sprawa tego ze kupilem bardzo tanie kondensatory. Jest ich 8 x 4700 uF i kazdy ma srednice 5 cm i wyskoosc 8 cm, razem zajmuja troche miejsca. Do tego wzmacniacz, filtr, trafo, uklad dextera stand-by, no i moze zabezpieczenie glosnika. wszystko troche zajmie miejsca :)

Skomentuj

maciek, a jesli masz troszke wiecej kasy to polecam hertza bo to bedzie lepszy interes niz alfred ale to twoja broszka na czym zrobisz

Skomentuj

Czaruję...
                X