Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kompletne naglośnienie sali ok 80m2 w budżecie 3000zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kompletne naglośnienie sali ok 80m2 w budżecie 3000zł

Witam, w mojej miejscowości podsunąłem pomysł zakupu sprzętu nagłośnieniowego na imprezy w kwocie do 3000zł. Niestety z estradowym sprzętem miałem bardzo mało do czynienia i zwracam się z prośbą do zorientowanych o podsunięcie przykładowych gotowych konstrukcji - nie DIY, tak żeby można było dostać fakturę. Chodzi o kompletny system głośniki, wzmacniacz/powermixer i odtwarzacz/źródło które można kupić w tej kwocie nie żałując wydanych pieniędzy.
    Pozdrawiam

Re: Kompletne naglośnienie sali ok 80m2 w budżecie 3000zł

Zamieszczone przez jaromas
    Chodzi o kompletny system głośniki, wzmacniacz/powermixer i odtwarzacz...
    Tylko to czy coś jeszcze? Z tą kwotą to tylko STX z kolumn jeśli chodzi o estradowe kolumny. A jeśli kolumny typu domowe to Zeusy Tonsila ponoć są mocne.

Skomentuj

dzieki,

wstepnie wybralem końcówka mocy: t.amp e800
      kolumny: tonsil zeus
      no i do tego jakąś konsolę z wyjściem XLR lub TRS jack (balanced) i wlaśnie prosiłbym o jakąś propozycje czy pchać sie w jakies krzaki czy wziąć np denona jakiegos tyle ze wyjdzie drożej niż końcówka mocy, czy jest sens?

Skomentuj

Zamieszczone przez marian
        A jeśli kolumny typu domowe
        Tylko po co? Namieszałeś chłopakowi w głowie... Jak to mam być na imprezy to lepiej coś qasi estradowego wg mnie...

Skomentuj

Tak budrzetowo mozna by wziasc 2x PA-450-4-FR-Active i do tego duzy sub stx + wzmacniacz ktory go napedzi.. ale nie wiem jak daja sobie rade jakosciowo te paczki aktywne. 2x PA-600-8-FR napedzone chocby e800 + sub i wzmacniacz do niego bylyby pewnie lepsze tylko ze wtedy nie zmiescisz sie w kwocie, dochodza tez koszty crossovera. Z kolei PA-1000-4-FR bez subbasu tez nie rozwiazuje problemu bo bedzie brakowalo basu.

Jako budrzetowe zrodlo mozesz uzyc kompa.. jesli chcialbys kupic decki to spodziewaj sie wydatku conajmniej 1000zl.

Skomentuj

n_omyzs, weź pod uwagę że to jest 80mkw a to naprawdę niewiele...

jaromas, jeśli potrzebujesz sprzętu na imprezy to najważniejsze żebyś miał dobre kolumny i dobrego suba, klasa wzmacniacza też jest ważna ale w skali stoi niżej niż kolumny (jednak nie można oszczędzać za bardzo na niczym, trzeba zbalansować...) Takie rzeczy jak mikser i decki można pominąć, (chociaż mikser to dobra rzecz, nawet jakiś gówniany... ) można je pominąć bo to można zastąpić właśnie komputerem, są odpowiednie programy imitujące odtwarzacze (np "virtual DJ" albo "Traktor DJ Studio") i wtedy źródłem jest komputer, a ty masz więcej kasy na normalny sprzęt nagłaśniający.

Najtaniej wychodzi dołożyć do wzmacniacza, tak żeby miał więcej mocy oraz wbudowanego crosa. Wtedy kupujesz kolumienki 8ohm, łączysz równolegle i podłączasz pod jeden kanał, a suba podłączasz pod drugi kanał gdzie ustawiasz odcięcie. Może ci się to wydawać dziwnę, ale w 99% piosenek, osoba która nie wie że tak jest podłączone, nie zauważy tego.

jaromas, czy ty dysponujesz na chwilę obecną jakimś sprzętem? Może coś się jeszcze nadaje do użytkowania? Masz kable połączeniowe, głośnikowe?

Skomentuj

Na 80m^2 PA1000 dadzą radę bez suba, wystarczy odciąć im dół subsonic'iem i podbić nieco basu na mikserku.

Skomentuj

Wiecie co ja gralem paczkami na 30-400 czyli polówką PA1000 i na 120m2 i tez byly fajne biby, ale zaszalec nie mozna np dla mnie zdecydowanie brakuje w takiej opcji zejscia nawet z podbiciem na mikserze. Z drugiej strony jest to na pewno o wiele prostsze i budrzetowe rozwiazanie... odpada cross, polowa kabli, stojaki na nadstawki i inne.

Do grania z kompa polecam kupic najprostszy mikser do 200zł i karte dzwiekowa z 2 wyjsciami lub wiecej. Taki mikser niesamowicie ulatwia granie w porownaniu z calkowitym graniem z kompa

Skomentuj

ok czyli

1.zrezygnować z tonsil zeus i kupić stx PA-1000-4-FR tak?

2. co ze wzmacniaczem starczy ten T amp e800? Tylko że ona ma tylko wejście symetryczne a z kompa przecież takiego nie otrzymam...

dlatego szukałem mixera z wyjściem symetrycznym.

jakiegoś mega basu nie potrzeba wydaje mi sie ze obejdzie sie bez subbasów jeśli wzezme PA-1000-4-FR. W tym pomieszczeniu grałem na altonach 80 i wzmaku 2x120W w 8ohm i bylo dosyć ludzie prosili żeby ściszać na sylwestra.

Chodzi o to żebym wlasnie nie angażował swojego sprzętu bo to ma być dla wioski sprzęt.

Proszę o dalsze rady

Skomentuj

Ilość basu będzie wystarczająca, fakt nie będzie niski ale nie można za te pieniądze za wiele wymagać.
                    T.Amp E800 troszkę słaby, lepiej Ta1400.

Skomentuj

ok ale ten ta 1400 tez ma wejscie symetryczne tylko wiec jak do nich podlaczyc sygnał z kompa np?

Skomentuj

grałem na altonach 80 i wzmaku 2x120W w 8ohm i bylo dosyć ludzie prosili żeby ściszać
                        Może jakosciowo nie mogli wytrzymac :P..

ok ale ten ta 1400 tez ma wejscie symetryczne tylko wiec jak do nich podlaczyc sygnał z kompa np?
                        Zaden problem. Wystarczy odpowiedni kabelek, mozesz wykonac sam, ktory z jednej strony ma chinche do miksera a z drugiej xlrki. Schamat polaczenia zyl znajdziesz w necie a jak nie to ci napisze co i jak laczyc.

Skomentuj

akurat altony sobie chwale jako zabytki na imprezki a wzmak był na hybrydzie stk4241 która też dobrze gra moim zdaniem :)

czyli kabel wygląda tak ze z jednej ma 2 chinche a z drugiej 2 xlr? bo z opisu wzmacniacza wynika ze jeden xlr to jeden kanał bo ma wejście symetryczne na każdy kanał.

znalazlem taki schemat, czy to jest wlasnie ten o którym myślałeś n_omzys? tak sie glupio dopytuje bo nie miałem doczynienia z balanced xlr.

a co myślicie o t.amp TA1050? wogóle jakie firmy możecie polecić żeby się w jakiegoś hollywooda nie wkopać albo innego skyteca. tak sie tego t ampa czepilem bo przeczytalem gdzieś, że daje radę ale może jest coś lepszego w okolicach 1000zł?

Skomentuj

Niestety nie ma,T.amp jest najtańszą (normalną) końcówką mocy na rynku,po nim jest Dap audio palladium i wygląda ona tak:

T.amp wygląda podobnie ale nie tak samo jak niektórzy twierdzą.

Skomentuj

czyli t.ampa TA1050 za 900zł warto tak?

a co do tanich mixerów to szukać z 3 punktową korekcją barwy czy 2 punktowa wystarczy? wogóle przydaje się regulacja średnich?

Skomentuj

I znowu to zależy :) Jak lecisz z kompa na którym masz np. virtual DJ, to tam juz jest trzy punktowy korektor, wiec tego na mixerku prawie nie używasz :) Jak lecisz z CD-ka to lepiej 3-punktowa, bo zwyczajnie będziesz tego używał...

Skomentuj

znalazłem takie co mnie interesują:

1
                                  2
                                  3
                                  4

któryś z nich jest lepszy jakościowo od pozostałych czy kierować się wyglądem?

No i jak ktoś poradzi mi czy t.amp TA1050 za 900zł się nada to bede wdzięczny

Skomentuj

Z tego wzialbym 1 lub 2. TA1050 mozesz brac albo nawet tego mocniejszego.. bedzie zapas mocy.

Zamieszczone przez melisław
                                    I znowu to zależy :) Jak lecisz z kompa na którym masz np. virtual DJ, to tam juz jest trzy punktowy korektor, wiec tego na mixerku prawie nie używasz :) Jak lecisz z CD-ka to lepiej 3-punktowa, bo zwyczajnie będziesz tego używał...
                                    Bez sensu. Jest zupełnie inaczej - kontrolowanie myszą kompa jest niewygodne i jak tylko jest możliwosc przerzucenia czesci funkcji na analogowe sterowanie od razu lepiej sie gra.
                                    Poza tym na kompie da sie wykonywac tylko jedna operacje naraz a na analogu mozesz zmieniac kilka parametrow jednoczesnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                                      Poza tym na kompie da sie wykonywac tylko jedna operacje naraz a na analogu mozesz zmieniac kilka parametrow jednoczesnie.
                                      Da się, takie programy można obsługiwać prawie w całości z klawiatury (skróty klawiszowe...) Ale co racja, to racja:nic nie zastąpi analogowego sterowania i wszystko inne to tylko substytuty.

Tylko że jak się nie ma co się lubi...

Skomentuj

Oczywiscie ze mozna sterowac z klawiatury ale kto bedize sterowal potencjometrami za pomoca 2 klawiszy

Skomentuj

Czaruję...
                                        X