Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

700 zł na bebechy do 16m2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

700 zł na bebechy do 16m2

Witam wszystkich audio maniaków!
    Zaczynając moją przygodę z DIY poczytałem kilka forów i posłuchałem trochę sprzętu w sklepie dla idiotów i tym podobnych. Poruwnując JBL serie ES do kolumn kolegi na vifach(oprucz tego słuchałem jakiś visatonów i oczywiście tonsili w diy) stwierdziłem, że wielkie komercyjne firmy produkują strasznie... drogie badziewie.

Jestem kompletnie zielony w elektronice od strony teoretycznej. Lutowałem troche, kiedyś bawiłem się kilkoma noname w różnych obudowach i tyle z praktyki. Ale mam dość dobre zaplecze stolarskie.

Wracając do sedna, miałaby to być moja pierwsza konstrukcja, mam około 700 zł na głośniki i zwrotnice, nie licze stolarki bo mam płyty i sprzęt u znajomego stolarza. Myślałem nad czymś 3 drożnym, może fx 200 STXa. Słucham wielu gatunków, rock, hip hop(ten hamerykański, głównie instrumentalny, żadziej rap), soul jak jest melanż to jakieś dnb albo dubstep sie puści, więc to musi być dość uniwersalna konstrukcja. Ale to może być za mało więc rozważam 2.1 przy czym suba bym sobie z czasem dorobił, a narazie zainwestował w porządne monitorki.

I mam jeszcze pytanie odnośnie Uniampa, będzie do niego pasować ten alps 100k z allegro?

Jak ciut nadszarpniesz budżet to zrobisz monitorki 3SM czyli GDN18AWX + Seas 27TBFC/G...
    Zamieszczone przez vinylkillsmp3
    I mam jeszcze pytanie odnośnie Uniampa, będzie do niego pasować ten alps 100k z allegro?
    nom

Skomentuj

Możesz posłuchać WLM la scala monitor (w sklepie nie dla idiotów nie znajdziesz). Jeśli przypadną Tobie do gustu, to przetworniki są stosunkowo tanie. :wink:

Skomentuj

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1531665.html

Ja bym poczytał ten temat i wybrał sobie projekt odpowiadający Tobie pod względem finasowym. Jak mają byc monitory to dobrym wyborem chyba będzie DX25 + GDN 15/40. Cena za przetworniki i zwroty oscylować będzie około 700zł które posiadasz w budżecie. Jak podłogówki to w tej cenie mogę polecić jedynie te które mam czyli DIY akustyka S16. MOżna się pokusić tez o H16 ale to będzie trochę droższe.

Ponadto kumpel za tydzień może dwa skończy ten projekt http://www.frequence.dk/sites/vp5-kit.htm i jak będzie fajnie to grało to nie zapomnę ći go polecić.

Skomentuj

Prawdę mówiąc z propozycji kolegi, wybrał bym GDN 15/40/5 (chyba o ten chodziło :wink: ) i vifkę, ale xt25tg.
          Możesz pokusić się o klony MX140. A oba projekty będą lepsze od bazujących na SDS'ach. :wink:

Skomentuj

Zdecydowałem, że dla nabrania doświadczenia polecę od niższych modeli stx'ów. Na początek pujdą 2 zestawy 2.1
            1. GDWK-10-200-8-PJ + GDN-14-100-8-SK
            + sub na GDN-17-200-8-SW
            2. GDWK-10-250-8-AK + GDN-17-140-8-SK
            i sub na GDN-22-140-8-SCX

Następne pytanie do Was, drodzy diyowcy brzmi: Czym napędzić takie suby? Chciałbym sam wykonać panele od podstaw więc dobrze by nie były zbyt skomplikowane. Z tego co czytałem to lepiej na tranzystorach... mam racje?
            Narazie spokojnie składam sobie Uni do ładnej obudowy i tu kolejny problem, gdzie kupić tanie kable ekranowane?

W ramach wyjaśnienia... mógłym zrobić kopie jednych kolumn i dać sobie spokój, ale dąże do tego, żeby nabierać od podstaw doświadczenia w DIY i umieć kiedyś projektować zwrotnice, kolumny.

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo-lukas
              Prawdę mówiąc z propozycji kolegi, wybrał bym GDN 15/40/5 (chyba o ten chodziło :wink: ) i vifkę, ale xt25tg.
              Możesz pokusić się o klony MX140. A oba projekty będą lepsze od bazujących na SDS'ach. :wink:
              A czemuż to? Czyżbyś chciał mi powiedzieć, że wtopiłem 800zł robiąc S16 akustyka? Lepszy byłby ten cały klon MX140? I pytanie drugie - co jest według Ciebie nie tak z SDSami?

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko
                I pytanie drugie co jest nie tak z SDSami?
                SDSy nie grają średnicą ani trochę... Trzeba mieć dobrą kopułkę aby nisko ciąć zestaw na zwrotnicy

Skomentuj

Aha. Czyli za 800zł nie opłaca się S16 robić? Na to pytanie mi odpowiedz. Ciekawe po co jest ten zestaw w polecanych na elektrodzie. Pewnie tylko dlatego, że ktoś go zrobił.

Skomentuj

Za 800zl mozna ciekawsze rzeczy zlozyc.

Skomentuj

Dobrze wiedzieć. Szkoda, że dopiero teraz.

Skomentuj

Najpierw się pyta później buduje :wink: A jak jest dostęp do projektowania zwrotki to już całkiem pole otwarte

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko
                          ... Ciekawe po co jest ten zestaw w polecanych na elektrodzie...
                          Autor tematu napisał:
                          Proszę tylko wziąć pod uwagę, że wszystko jest względne i opis wrażeń konstruktora zależy od jego wcześniejszego doświadczenia w audio i wymagań co do danego projektu.

SDS to najtańsza linia peerlessa (w zasadzie chyba można powiedzieć tymphany). Nie jest to zły głośnik, jednak moim zdaniem i gdn 13/40 i 15/40 i awx są po prostu lepsze i do tego w podobnej cenie.

P.s.
                          Twój zestaw i tak jest dużo lepszy od większości zestawów głośnikowych dwu/trzy krotnie droższych ze znanym logo. Jednak musisz pogodzić się, że inni będą mieć swoje zdanie na temat różnych przetworników. Ja na ten przykład "zakochany" jestem nadal w xt25 pomimo, że głośnik nie jest już "modny" jak aluminiowe seasy i awx'y. :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo-lukas
                            Ja na ten przykład "zakochany" jestem nadal w xt25 pomimo, że głośnik nie jest już "modny" jak aluminiowe seasy i awx'y. :wink:
                            Nie jest modny bo już nie wychodzi tak tanio jak seas :wink: Przez to wielu się decyduje na seasa, a Ci którzy nie mają ukształtowanego kierunku potrafią się nim rozczarować ze względu na specyficzne brzmienie.

Skomentuj

A jakie jest jego brzmienie ? długo go słuchałem ale to nie moje głośniki i mam takie zdanie(chce je skonfrontować) że on jest bardzo spokojny,nieagresywny, nie podbarwia,nie ma "naleciałości".

Skomentuj

Osobiście bardzo nie lubię xt i dx'ów za mało kolorowe brzmienie, takie jakieś chirurgiczne. Co innego średniotonowe vify... polipropylen sandwich i nic innego na średnie :).

Dobrze kminie że z 3 way na stx nie opłaca sie aktywnych dołów robić?... Bo tam GDN gra dość wysoko, a zastanawiałem sie nad 2.2 :P...

Skomentuj

Zamieszczone przez vinylkillsmp3
                                  Osobiście bardzo nie lubię xt i dx'ów za mało kolorowe brzmienie
                                  A gdzie Ty słuchałeś DX-ów ? Bo to co piszesz to wydaje mi się, że nie miałeś z nimi doczynienia... :smile:

Skomentuj

Czaruję...
                                  X