Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny do... 8m2.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny do... 8m2.

Przede wszystkim, jako nowy uzytkownik witam wszystkich :)
    Forum w sumie sledze od dawna, ale jakos teraz dopiero znalazly sie fundusze na jakies granie.
    Generalnie rzecz biorac mam okolo 300 zl na glosniki :) (ew. moge troche nadszarpnac budzet jesli bedzie warto)
    Poczatkowo zastanawialem sie nad GDN 17-140-8 SCX + GDWK 10-200-8 PJ, ale ~17l na jedna bude to za duzo jak no moje warunki uzytkowe. Pokoj ma 8m2 w tym mebloscianka, wiec jeszcze mniej mozna powiedziec.
    Aktualnie mysle nad STX GDN-14-100-8-SCX i GDWK-10-200-8-PJ plus ewentualnym dorobienia suba gdyby mi brakowalo dolnych rejestrow :)
    Wzmacniacz: posiadam diore ws503, sygnal z laptopa lub cd technicsa.
    Muzyka: Glownie progresywny! trance, czasem jakies czarne sinusy (znaczy hiphop/rap).

Michal93, niedawno sobie sprawiłem właśnie 14scx i pj i jestem w pełni zadowolony. grają u mnie w 25m2 ale w porównaniu do moich poprzednich kolumn jest znaczny skok. Jeśli nie masz za dużo kasy to warto zacząć od tego zestawu. Ewentualnie mniejszą gabarytowo propozycją będzie np sk+pj

Skomentuj

Pomyśl nad zestawem Vifa dx25tg + Tonsil GDN 16/50/6 który mam na sprzedaż aktualnie :smile:
      Różnica jest duża w przyrównaniu do tych STX-ów które podałeś. Wszystkie dźwięk są dużo bardziej szczegółowe, odczujesz lepszą średnicę, cieplejszy dźwięk(...)
      Nie ma co tu się rozpisywać na ich temat, ponieważ konstrukcja jest dobrze znana, na necie też jest o nich sporo... :razz:

Skomentuj

Tak tak, szczegolnie jak patrze, ze litrarz wewnetrzny dla nich przy Twojej obudowie to 18,5l, a ja pisalem ze 17l nie bede mial gdzie ustawic :) a do tego piszesz ze malo niskiego basu... A w muzyce jakiej slucham, to raczej podstawa :/

Skomentuj

Piszę, że mało basu ?
          A gdzie to wyczytałeś?
          Na początku miałem takie wrażenie jak słuchałem na ampli Denona, przy zmianie na Yamahę już jest sporo basu :smile:
          Tak cię trochę rozjaśnię, ten zestaw który chcesz zrobić tzn GDN-14-100-8-SCX i GDWK-10-200-8-PJ to właśnie tam będzie mało basu... i do tego gorsza jakość.

Skomentuj

W ich opisie pisales ze malo basu.
            Mimo wszystko odpadaja ze wzgledow gabarytowych...
            Ma ktos jakies inne propozycje, czy zostac przy stx14 plus pj?

Skomentuj

Jak chcesz małych gabarytów to tak jak piszesz monitorki na max 15 cm glosniczkach + ew sub... Jesli wybierzesz wariant z subem to mozesz te midwoofery jeszcze zmniejszyc chocby np do arn116 ktory w kilku litrach zaaplikujesz.

Skomentuj

Zrób jak najmniejsze monitorki+ jakiś subki, moim zdaniem najlepsze rozwiązanie.
                z stx 14+pj basu nie będziesz miał patrząc na
                "a do tego piszesz ze malo niskiego basu... A w muzyce jakiej slucham, to raczej podstawa :/"

Skomentuj

Ja mam monitorki na GDN 15/40/5 + sub na GDN 20/80/2 w pokoju 9m^2. Basu absolutnie nie brakuje. Przy dużych głośnościach ciężko wysiedzieć w pokoju.

Skomentuj

Zamieszczone przez nooboutside
                    z stx 14+pj basu nie będziesz miał patrząc na
                    ja tam z moich scx+pj jestem zadowolony, basu, jak dla mnie akurat wystarczająco.
                    Michal93, może ktoś z krakowa ma takie monitorki i ci udostępni do odsłuchu bądź zaprosi cię na odsłuch. poszukaj

Skomentuj

Generalnie,to mam suba mozna powiedziec.
                      Tzn. Mam Logitechy x-530, lecz wywalilem oryginalnego suba, bo strasznie wyl, wsadzilem w ok. 25l GDN 20/30, no i powiem tak, albo wzmacniacz nie daje rady, albo glosnik...
                      a po za tym z tego zestawu w miare zadawlajace sa wysokie tony, dlatego postanowilem cos zbudowac :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Michal93
                        albo wzmacniacz nie daje rady, albo glosnik...
                        Na 99,99% wzmacniacz niedomaga.

Skomentuj

Zamieszczone przez nooboutside
                          z stx 14+pj basu nie będziesz miał
                          9m^2 to przecież małe pomieszczenie. SCX'a trzeba by chyba źle zaaplikować, żeby miał za mało basu na taki pokój Tylko jest inny problem - PJ'ka to raczej marny głośnik i lubi momentami zaskrzeczeć. Jak ja użytkowałem te kolumny (kilka miesięcy) to czasami skręcałem trochę wysokie tony na wzmaku - trochę to karkołomne rozwiązanie bo psuje dźwięk ale po prostu niektórych kawałków (głównie rockowo-metalowych) nie dało się słuchać. Może mocniejszy tłumik na zwrotnicy coś by pomógł ale nie próbowałem tego rozwiązania.

Generalnie do "miękkiej" muzyki typy reggae czy blues zestaw jest bardzo OK ale w niektórych kawałkach, zwłaszcza tych zrealizowanych z naciskiem na średnie i wysokie tony - brrrrrr

Skomentuj

Czaruję...
                          X