Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolejny projekt do zweryfikowania.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolejny projekt do zweryfikowania.

Mam wielka prosbe do forumowiczów, chciałbym poprosic o ocene i weryfikację mojego projektu. ma to wygladac tak 2x STX 14-50-4 SS łaczone szeregowo + kopółka Tesli ARV 104 8 ohm. Skrzynki o objetości wewnętrznej 29 litrów odjęta mała komora na wysokotonowca i objętośc zajmowana przez głosniki, bass reflex strojony na 33 Hz i f3=32 wg. bass boxa. Zwrotnica. I tu pojawia sie problem bo sam nie wiem jak ja zprojektować, dlatego gotów byłbym sie zdecydowac na produkt firmy janbo , tylko nie wiem jaki (licze na wasze propozycje), zastanawiałem sie równiez nad zastosowaniem zwrotnicy jaka zastosował Grzesiek w swoich monitorkach ale nie wiemczy tak mozna.
    To by było na tyle z teori, oto wykresy charakterystyki i impulsu.

Skrzynki postawione na kolcach i cokole, fornir i lakier fortepianowy.

[ Dodano: 2004-12-02, 23:56 ]
    Aha zapomniałem napisac do czego maja byc pzeznaczone te kolumny. Głównie do odsłuchu wszelkiego rodzaju muzyki oraz gier, czasami filmów. W zamiarze ma to być zestaw 2.1 uzupełniony w przyszłości o sub (jak tylko znajdą sie fundusze na amplituner z wyjściem na suba aktywnego). pozdrawiam i z góru dzieki.
    Załączone pliki

Nie wiem czemu uparles sie na tak niskie strojenie.
    Podbicie przy wyzszym bedzie troche wieksze ale impuls mniejszy i da to efekt normalny w przypadu malych kolumieniek.

Skomentuj

Zgodnie z sugestia MarkaW zmieniłem strjenie. Przesymulowałem czestotliwości od 40-50Hz i stwierdziłem że nalepsza bedzie 46Hz gdyz przy tej częstoliwości wyszedł mi najniższy impuls ok.14 m/s a podbicie to niecałe 6dB. poniżej i powyżej tej czestoliwości impuls sie zwieksza. Co wy na to?

Skomentuj

ja bym wybrał 17/80/4SC połączył szeregowo na 8ohm :) to są naprawde malutkie głośniczki i raczej basu z nich nie będzie ale moze się myle.... ale jak koniecznie chcesz te to ja bym zmniejszył skrzynie skrzynie do 20litrów bo inaczej wyprujesz te głośniki... do 17/80/4SC wystarczy 30litrów na dwa

Skomentuj

Zgadzam sie z Sound Wave dla dwoch 14-stek 30litrow to za duzo ale w sam raz dla 17-stek. Wylicznie F3=32Hz dla tak malych glosnikow to kompletna bzdura! Jesli nawet uda sie cos takiego zrobic to moc dla niskich tonow bedzie rzedu pojedynczych watow.

Skomentuj

strasznie obciazysz te glosniki przez co stracisz na skutecznosci. a basu nie bedzie slychac. i ten impuls prawie 20ms strasznie wysoki

Skomentuj

Zrobiłem tak jak mi sugerowaliście, zmnieszyłem objetość do 20 litrów. Przy strojeniu na 45 HZ impuls spadł poniżej 12 m/s a podbicie ok +6. chce zastosować te 14 bo mi sie bardzo podobaja te głosniczki, i ze względu na szerokośc kolumny. A co do basu do w opisie monitorków Grzesia, pisze on że mu basu nie brakuje a dwie 14 to chyba dadza więcej basu od jednej. Licze na jakieś dalsze opinie, podpowiedzi. Chce aby te kolumny wyszły dobrze bo zamierzam do nich wykonac ładne skrzynki i nie che ich później poprawiać. prosze jeszcze o jakąs orada co do tych zwrotnic. Sory że sie tak bardzo rozpisuje.

Skomentuj

a ja dalej uwazam ze mimo face liftingu stx'a najlepsze mid-woofery to gdn16/50/xx tonsila i arn150/xxxx tesli

wersje mniejsze stx'a nie sa tak atrakcyjne jak basowce 20cm i wieksze stx'a

Skomentuj

kurian tych 6dB się nie bój. Dając więcej wytłumienie także koło rurki br to się zmieni... - ale oczywiście to na końcu.
                  Moja konstrukcja miała być stosunkowo mała. z góry 16cm głośnik już odpadał. Nie załuje ze dałem tak mały głośnik, bo dzielnie spełnia swoje zadanie. Szkoda że Rybnik nie jest bliżej prudnika bo zaprosił bym na posłuchanie.
                  pozdrawiam

Skomentuj

Dzieki za wszelkie sugestie. Zostaja 14 i te 20 litrów, wieże że sie nie zawiode.

Grzesio tez żałuje że nie mogę posłychać twoich kolumn.

Skomentuj

Czaruję...
                    X