Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kominy tonsila

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kominy tonsila

Wita wszystkich, ma pytanko do was mianowicie dostałem kolumny w spadku są to tonsile pospolicie zwane kominami (tak bynajmniej mi się wydaje) po otwarciu ich okazało się że są trochę przerobione. Mianowicie okazało się że z całości wyłączone są średnio-tonówki (12/60 60W 8 Omów). I tu wiąże się problem i zarazem pytanie bo nie wiem jak to zrobić, mam zwrotnice

oraz 4 głośniki 2 x 20/40, 12/60, 9/15/6 czy jest ktoś kto pomoże mi to przesznurować razem z zwrotnicą? (proszę zwrócić na nią szczególna uwagę bo wydaje mi się że ktoś już przy niej majstrował).

zwrotnica wygląda bardzo ubogo, wszystko I rzędu
    jeżeli to jest oryginalna zwrotnica to niskotonowy podłączasz pod cewkę, średnio tonowy pod mniejszy kondensator, wysoko tonowy pod większy kondensator

podaj może wartości elementów, kondensatory powinny podpisane, na cewce też zdarza się że jest napisana wartość jej indukcji

Skomentuj

Na moje oko brakuje w zwrotnicy cewki na sredniaka ,podaj model tej kolumny ,może uda się znależć schemat zwrotnicy .

Skomentuj

z modelem będzie ciężko ale wartości kondensatorów to :
        1u5m 250V 88-11 MIFLEX
        6u8M 160V 02-86 MIFLEX

EDIT1:

na cewce jedynie pisze TONSIL mH (pod cewką na plastikowej podstwce cewki wypalone jest jeszcze 60 70 niewiem czy to pomoże)

Skomentuj

W tych kolumnach były po 2szt. GDN20/40

Skomentuj

Nie na temat...

eh...
            bynajmniej
            ...

Skomentuj

oryginalnie były dwie 20/20/1 na każdą kolumnę tonsila, ale dwie były uwalone więc zamieniłem je na UNITRA 20/40

Skomentuj

W twoich kolumnach oryginalnie były po 2szt. GD 20/20/1 15ohm połączone rownolegle ,a Ty wstawiłeś 2szt. 8ohm i to juz nie będzie grać jak powinno więc albo zastąp te 20/40 takimi jak powinny być albo wywal te kolumny na śmietnik bo ja nie widzę sensu przerabiania czy też modernizowania ogólnie to licha konstrukcja , poza tym w zwrotnicy jednak nie ma cewki na średniaka , podłączenie tak jak kolega na początku ci napisał.

Skomentuj

Czaruję...
                X