Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czas na suba :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czas na suba :)

Witam
    Jako, że zaczyna mi brakować a raczej brakuje już dłuższy czas basu z m18wh postanowiłem uzupełnić swoje stereo ( http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=174985 ) w subwoofer, wybór padł na zestaw:
    -panel sub300 od irka
    -oraz przetwornik dayton RSS265HF-4 10"
    wszystko to mam plan wbić w 30 litrów closed.
    Głośniczek oraz panel już zamówiony, dojdą to będę się brał za obudowę i zastanawiam się czy tłumić obudowę czy zostawić wolną skrzynkę ? nie wiem jak z obudowami closed - tłumi się je ? jak tak to jaką ilością wełny wypycha się całość czy może tylko okleja boki i tył ?
    Miał ktoś do czynienia z tym głośnikiem z forumowiczów ? w sumie to wybór podjąłem bez odsłuchów na czuja i czytając opinie z różnych for, myślę, że głośnik nie będzie wielkim mułem i pokaże na co go stać :)

Wedlug mnie wygluszenie najlepiej dobiera na ucho, bo nie da sie dokladnie okreslic jak ma byc dana obudowa wygluszona.

Skomentuj

Subow nie trzeba wytlumiac, bo fale stojace maja czestotliwosc duzo wyzsza niz zakres pracy glosnika.

Wytlumienie jednak powieksza obudowe obnizajac Qtc wiec dobrze to uwzglednic rzy projekcie obudowy. A wiec 30litrow niewytlumione albo 25litrow wytlumiene da mniej wiecej to samo.

Lekkie wytlumienie zawsze dobrze dac bo likwiduje trzeszczenie desek, paneli, srubek, kabelkow...

Skomentuj

Witam,

a jak określić ile litrów dodało wytłumienie do konstrukcyjnej objętości?

Pozdrawiam,
        Jacek Zieliński

Skomentuj

Chyba najprościej poprzez pomiar impedancji.....

Skomentuj

Obudowy zamknięte trzeba koniecznie wytłumić. Nie da się dokładnie określić ile litrów "przybyło", zależy od materiału i jego ilości.

Zamieszczone przez Jarosław Sobólski
            Obudowy tego typu należy mocno wytłumiać
            Polecam dwa artykułu z głównej które wyjaśniają tą kwestie:
            Obudowa zamknięta - http://diyaudio.pl/portal.php?show=4
            Wytłumienie obudowy - http://diyaudio.pl/portal.php?show=10

Skomentuj

namieszaliście panowie

[ Dodano: 2010-10-21, 15:43 ]
              szpeje już dotarły :)

URL=http://img231.imageshack.us/i/dsc68147657674.jpg/][/URL]

jestem pod wrażeniem :twisted:

[ Dodano: 2010-10-21, 17:52 ]

Skomentuj

Witam,
                Jak to się w życiu składa! Mam zamiar zbudować suba z dokładnie tych samych komponentów i również w 30l OZ. Wzmak i głośnik też już mam. Główkuję nad proporcjami obudowy. Zastanawiam się również nad skierowaniem głośnika w dół oraz czy wydzielać oddzielną komorę na panel - zależy mi na małych gabarytach paczki.
                A w temacie - zamierzam wypchać budę włókniną zakupioną w Polinku. Nie mam tylko pojęcia ile tego wrzucić, ale popróbuję.
                Ciekaw jestem twoich koncepcji i poczynań. Trzymam kciuki.

Skomentuj

Czekam na projekt obudowy który ma wykonać jeden z forumowiczów jak będę coś miał dam znać, mam teraz zagwozdkę czy głośnik umieścić na ściance przedniej czy w dół, ma to znaczenei bo mieszkam na piętrze i nie chciał bym by od fal dźwiękowych odpadł tynk z sufitu piętro niżej :twisted:

Skomentuj

irek dobrze napisał ... jednak nie da się dokładnie określić że x wytłumienia doda y litrów wew. obudowy. Nawet jak by się dało określić w przybliżeniu to i tak rodzai wytłumienia jest wiele (gąbka, wata, wełna, pianka, filc... i ich pochodne). To poprostu trzeba poeksperymentować ile i co.

Od siebie dodam że w praktyce jest następująco: weźmy np. jakiś głośnik/suba w OZ. Teoretycznie jak damy mu 40L i mocno wytłumimy to będzie tak samo jak byśmy dali 60L i średnie (lub słabe) wytłumienie ALE! może się okazać tak że sub ten lepiej gra w 60L średnio tłumionej, niż w 40L mocno. Reasumując - "tłumimy na słuch"

Skomentuj

Dokładnie tak. Najlepiej wytłumić "na ucho". Ja dodam od siebie jeszcze to, że wytłumienie obudowy nie powiększa jej objętości (bo de facto fizycznie pomniejsza), ale zmienia prędkość rozchodzenie się fali wewnątrz obudowy, przez co głośnik "widzi" większą objętość. Inna sprawa dość ciekawa to taka, że wytłumienie - patrząc na efekty zastosowania - wcale też nie działa w prostej drodze na objętość widzianą przez głośnik. Dowód? Pamiętam pewien artykuł o materiale wytłumiającym opracowanym przez firmę KEF. gdzie z pomiarów subwoofera "OZ" w niego wyposażonego widać było, że po dodaniu pewnej ilości materiału wytłumiającego częstotliwość rezonansowa owszem obniżyła się co jest oczywiste (jak pisze Kolega można sczytać z ch-ki modułu impedancji), natomiast dobroć całkowita obniżyła się, ale wcale nie proporcjonalnie do obniżenia rezonansu. A przecież te wielkości opisane są identyczną zależnością, gdzie pod pierwiastkiem mamy stosunek Vas/Vb w sumie z jedynką, więc różnica winna być proporcjonalna....Ot taka ciekawostka :)

Skomentuj

Piekny przetwornik, az zal go wkladac do zamknietej budy...

Skomentuj

Głosnik ten staje się bardzo popularny w polski DIY, ja również go posiadam jak i kolega Kamil :smile:
                          Robiliśmy z kolegą Irkiem pomiary w mojej obudowie celem załozenia korekcji do panela.
                          Ja jednak pójdę w nieco większą OZ około 45L netto w celu obniżenia dobroci.
                          W tej chwili mam budę testową 35L i gra to z panelem Irka 150 który zdecydowanie wystarcza do słuchania muzyki w pokoju 20m2.
                          Ostatecznie zamierzam jeszcze zrobic elektroniczną korekcję akustyki pomieszczenia bo wzbudzają mi się niektóre częstotliwości.

zamieszczam fajny artykuł z pomiarami:
                          pomiary rss265

Jakby ktos miał ochote na eksperymenty to mozna pokusic się o obudowę labiryntowa pod ten głosnik. System został nagrodzony na konkursie DIY w USA.

HOSS
                          hoss rys tech

Skomentuj

Czaruję...
                          X