Poszukuję jakiegoś dobrego schematu wzmacniacza słuchawkowego klasy a do słuchawek Sennheiser HD555. wpisywąłem w wyszukiwarce, ale znajdowało 5000 różnych tematów nie związanych z danymi których szukałem. Chciałbym posłużyć się tranzystorami BUZ11, chyba, że polecicie mi jakieś lepsze. Lampowa konstrukcja raczej odpada ze względu braku odpowiedniego rdzenia do nawinięcia transformatora głośnikowego i bawienia się z puszczaniem wysokiego napięcia na lampę.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wzmacniacz słuchawkowy klasy a
Collapse
X
-
Tutaj masz coś takiego: http://sklep.avt.pl/go/_info/?id=27214
Ja kiedyś ten układ zbudowałem z ciekawości w pająku, ale coś to nie chciało działać :/. Pewnie gdzieś błąd w połączeniach był. Żeby mieć stereo to potrzeba 2 takie układy.
-
Myślałem nad tym kitem, budował go ktoś może? Jakie wrazenia odsłuchowe?
Jeszcze jedno pytanie, co myślicie nad wykorzystaniem elementów SMD?
[ Dodano: 2010-10-19, 21:52 ]
Płytka już wstępnie zaprojektowana, jeśli macie jakieś zastrzeżenia co do ścieżej i rozmieszczenia elementów to mówcie.
Skomentuj
-
Może podepnę się pod temat. Szukałem wzmacniacza do słuchawek, również Sennki 555, i znalazłem takie coś http://www.diyfactory.com/projects/h...phoneamp_2.htm Płytki miałem dziś "termotransferować", ale gdzieś się stracił mój podgrzewacz :/ Zrobiłem sobie osobne płytki lewego i prawego kanału, a także stabilizowany zasilacz symetryczny. Jak wspomniałem wyżej jeszcze tego nie wykonywałem, ale po weekendzie będę miał wszystkie potrzebne elementy i nie omieszkam dać znać czy to działa i ewentualnie jak działa :wink:
Skomentuj
-
W wzmacniaczach sluchawkowych jest odczuwalny taki przeskok jakosci jak sie wyda sporo, ogolnie wzmacniacze za 200zl na dobrych elementach mogą zagrac rewelacyjnie i dorównywac tym za 500-600zl nawet. Ja mam sohe ktora kosztuje okolo 600-700zl bez obudowy, warto za to dac nawet 1000(za gotowa w budzie) bo gra to z sensem, ale koszt eksploatacji jest spory, wymiana lamp, czesto chce sie wiecej... Z tych tanich dobrze gra holdek i moon. Tylko nie wiem jak z schematami. Dobry jest jeszcze przenosny MxM, to podobno hit do portable, a cena zlozenia na dobych klockach to okolo 150zl z obudowa(chyba ze wymyslna jakas to z 200zl)
Skomentuj
-
A może mój :wink:
Wersja beta nie mam czasu ani motywacji żeby do tego płytkę zaprojektować (zaprojektować to pryszcz ale jak pomyśle że musiał bym ją wytrawić to od razu dostaje gęsiej skórki ), z finalizować itp.
Układ jest tani (to nie znaczy że kiepski :) ) wystarczy 15minut żeby zlutować go na kawałku pyłki uniwersalnej i zobaczyć czy podpasuje.
(Jakieś sugestie co do układu mile widziane :) )
Załączone pliki
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Dawid-SSW wzmacniaczach sluchawkowych jest odczuwalny taki przeskok jakosci jak sie wyda sporo, ogolnie wzmacniacze za 200zl na dobrych elementach mogą zagrac rewelacyjnie i dorównywac tym za 500-600zl nawet. Ja mam sohe ktora kosztuje okolo 600-700zl bez obudowy, warto za to dac nawet 1000(za gotowa w budzie) bo gra to z sensem, ale koszt eksploatacji jest spory, wymiana lamp, czesto chce sie wiecej... Z tych tanich dobrze gra holdek i moon. Tylko nie wiem jak z schematami. Dobry jest jeszcze przenosny MxM, to podobno hit do portable, a cena zlozenia na dobych klockach to okolo 150zl z obudowa(chyba ze wymyslna jakas to z 200zl)
Skomentuj
-
Lampowa konstrukcja raczej odpada ze względu braku odpowiedniego rdzenia do nawinięcia transformatora głośnikowego i bawienia się z puszczaniem wysokiego napięcia na lampę.
Zamieszczone przez piglet11Chciałbym posłużyć się tranzystorami BUZ11
I ja bym sie z kasa tak nie rozpedzal, to sa proste i tanie ukaldy i raczej bym zaczal od najprostrzych a potem prubowal inne. Brzmienia sluchawek i tak zaden preamp nie zmieni jak graja kiepsko to tak beda grac.
[ Dodano: 2010-10-21, 18:20 ]
Lampowa konstrukcja raczej odpada ze względu braku odpowiedniego rdzenia do nawinięcia transformatora głośnikowego i bawienia się z puszczaniem wysokiego napięcia na lampę.
Zamieszczone przez piglet11Chciałbym posłużyć się tranzystorami BUZ11
I ja bym sie z kasa tak nie rozpedzal, to sa proste i tanie ukaldy i raczej bym zaczal od najprostrzych a potem prubowal inne. Brzmienia sluchawek i tak zaden preamp nie zmieni jak graja kiepsko to tak beda grac.
Skomentuj
Skomentuj