Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz słuchawkowy klasy a

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz słuchawkowy klasy a

Poszukuję jakiegoś dobrego schematu wzmacniacza słuchawkowego klasy a do słuchawek Sennheiser HD555. wpisywąłem w wyszukiwarce, ale znajdowało 5000 różnych tematów nie związanych z danymi których szukałem. Chciałbym posłużyć się tranzystorami BUZ11, chyba, że polecicie mi jakieś lepsze. Lampowa konstrukcja raczej odpada ze względu braku odpowiedniego rdzenia do nawinięcia transformatora głośnikowego i bawienia się z puszczaniem wysokiego napięcia na lampę.

Tutaj masz coś takiego: http://sklep.avt.pl/go/_info/?id=27214

Ja kiedyś ten układ zbudowałem z ciekawości w pająku, ale coś to nie chciało działać :/. Pewnie gdzieś błąd w połączeniach był. Żeby mieć stereo to potrzeba 2 takie układy.

Skomentuj

Myślałem nad tym kitem, budował go ktoś może? Jakie wrazenia odsłuchowe?
      Jeszcze jedno pytanie, co myślicie nad wykorzystaniem elementów SMD?

[ Dodano: 2010-10-19, 21:52 ]
      Płytka już wstępnie zaprojektowana, jeśli macie jakieś zastrzeżenia co do ścieżej i rozmieszczenia elementów to mówcie.

Skomentuj

Może podepnę się pod temat. Szukałem wzmacniacza do słuchawek, również Sennki 555, i znalazłem takie coś http://www.diyfactory.com/projects/h...phoneamp_2.htm Płytki miałem dziś "termotransferować", ale gdzieś się stracił mój podgrzewacz :/ Zrobiłem sobie osobne płytki lewego i prawego kanału, a także stabilizowany zasilacz symetryczny. Jak wspomniałem wyżej jeszcze tego nie wykonywałem, ale po weekendzie będę miał wszystkie potrzebne elementy i nie omieszkam dać znać czy to działa i ewentualnie jak działa :wink:

Skomentuj

A do jakiej kasy chłopaki szukacie wzmacniacza??

Skomentuj

Koszt części w słuchawkowym jest raczej niewielki więc załóżmy, że nie gra roli, byle by był na częściach analogowych i nie lampowy.

Skomentuj

W wzmacniaczach sluchawkowych jest odczuwalny taki przeskok jakosci jak sie wyda sporo, ogolnie wzmacniacze za 200zl na dobrych elementach mogą zagrac rewelacyjnie i dorównywac tym za 500-600zl nawet. Ja mam sohe ktora kosztuje okolo 600-700zl bez obudowy, warto za to dac nawet 1000(za gotowa w budzie) bo gra to z sensem, ale koszt eksploatacji jest spory, wymiana lamp, czesto chce sie wiecej... Z tych tanich dobrze gra holdek i moon. Tylko nie wiem jak z schematami. Dobry jest jeszcze przenosny MxM, to podobno hit do portable, a cena zlozenia na dobych klockach to okolo 150zl z obudowa(chyba ze wymyslna jakas to z 200zl)

Skomentuj

A może mój :wink:
                Wersja beta nie mam czasu ani motywacji żeby do tego płytkę zaprojektować (zaprojektować to pryszcz ale jak pomyśle że musiał bym ją wytrawić to od razu dostaje gęsiej skórki ), z finalizować itp.
                Układ jest tani (to nie znaczy że kiepski :) ) wystarczy 15minut żeby zlutować go na kawałku pyłki uniwersalnej i zobaczyć czy podpasuje.
                (Jakieś sugestie co do układu mile widziane :) )
                Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez Dawid-SS
                  W wzmacniaczach sluchawkowych jest odczuwalny taki przeskok jakosci jak sie wyda sporo, ogolnie wzmacniacze za 200zl na dobrych elementach mogą zagrac rewelacyjnie i dorównywac tym za 500-600zl nawet. Ja mam sohe ktora kosztuje okolo 600-700zl bez obudowy, warto za to dac nawet 1000(za gotowa w budzie) bo gra to z sensem, ale koszt eksploatacji jest spory, wymiana lamp, czesto chce sie wiecej... Z tych tanich dobrze gra holdek i moon. Tylko nie wiem jak z schematami. Dobry jest jeszcze przenosny MxM, to podobno hit do portable, a cena zlozenia na dobych klockach to okolo 150zl z obudowa(chyba ze wymyslna jakas to z 200zl)
                  Można by jakiś schemat? Jak też pisałem lampy odpadają gdyż są droższe i bardziej zniekształcają dźwięk.

Skomentuj

piglet11 do MxM poszukaj na mp3store, a do sohy jest na jej stronce :) Co do lamp, ech :) nie chce się kłócić :) Wole ładnie zniekształcone jak coś innego :) Soha to bajka wśród ampów, a po przez zmiane jej lamp zmieniamy brzmienie :)

Skomentuj

Możecie coś polecić jeszcze, ten MxM to do przenośnego użytkowania jest i średnio mi się podoba schemat, a ja chcę mieć coś na stałe przy komputerze.

Patrzę teraz i lampy są ecc82 po 10zł sztuka, a tu bym potrzebował dwie więc w sumie można by się pokusić.

Skomentuj

piglet11 10zł sztuka to jest kicz, lepiej wydać dziebko wiecej chociaz na jakieś RFT :) Ja mam RCA za 200 :)

Skomentuj

Lampowa konstrukcja raczej odpada ze względu braku odpowiedniego rdzenia do nawinięcia transformatora głośnikowego i bawienia się z puszczaniem wysokiego napięcia na lampę.
                          Do wzmacniacza sluchawkowego nie potrzeba ani wysokiego napiecia ani trafa wyjsciowego. Ale zgodze sie ze zabawa w lampy jest uciazliwa.

Zamieszczone przez piglet11
                          Chciałbym posłużyć się tranzystorami BUZ11
                          Byl w AVT projekt prostego wzmaka na takim tranzystorze, nie wiem czy byl kit.

I ja bym sie z kasa tak nie rozpedzal, to sa proste i tanie ukaldy i raczej bym zaczal od najprostrzych a potem prubowal inne. Brzmienia sluchawek i tak zaden preamp nie zmieni jak graja kiepsko to tak beda grac.

[ Dodano: 2010-10-21, 18:20 ]
                          Lampowa konstrukcja raczej odpada ze względu braku odpowiedniego rdzenia do nawinięcia transformatora głośnikowego i bawienia się z puszczaniem wysokiego napięcia na lampę.
                          Do wzmacniacza sluchawkowego nie potrzeba ani wysokiego napiecia ani trafa wyjsciowego. Ale zgodze sie ze zabawa w lampy jest uciazliwa.

Zamieszczone przez piglet11
                          Chciałbym posłużyć się tranzystorami BUZ11
                          Byl w AVT projekt prostego wzmaka na takim tranzystorze, nie wiem czy byl kit.

I ja bym sie z kasa tak nie rozpedzal, to sa proste i tanie ukaldy i raczej bym zaczal od najprostrzych a potem prubowal inne. Brzmienia sluchawek i tak zaden preamp nie zmieni jak graja kiepsko to tak beda grac.

Skomentuj

Czaruję...
                          X