Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

14SK+AWX+17SW czy GDN 11/35 + GDWK 8/50 +17SW

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

14SK+AWX+17SW czy GDN 11/35 + GDWK 8/50 +17SW

Witam, zastanawiam się nad budową kolumn stereo do pokoju 10-12m^2. Mam trzy warianty:
    1. STX GDWK-10-250-8-AWX + GDN-14-100-8-SK + GDN-17-200-8-SW
    2. TONSIL GDN 11/35 + GDWK 8/50 + + GDN-17-200-8-SW

Dół aktywny, napędzany z osobnego wzmacniacza. Chyba, że można odciąć prostym filtrem te SW ? Mam wzmacniacz 2x110W Sony z lat 90 - uratowany z śmietnika - wymienione trafo i działa znakomicie.

W takim układzie:

3. 2x TONSIL GDN 11/35 + GDWK 8/50 + + GDN-17-200-8-SW

Muzyka głównie rock/metal. Dlatego GDWK 8/50 bo brzmi metalicznie :)

Seigetro, czym podyktowane jest umieszczenie głośnika basowego na boku? Chcesz robić jakieś bardzo wąskie kolumny?
    Pytam się, bo moim zdaniem taki układ nie jest najszczęśliwszy. Lepszy jest zwykły klasyczny ze wszystkimi głośnikami na przedniej ścianie, jest z tym mniej kłopotów. Z tym głośnikiem na boku zawsze trzeba pogłówkować nad tym jak go przefiltrować.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
      Z tym głośnikiem na boku zawsze trzeba pogłówkować nad tym jak go przefiltrować.
      Ma byc aktywnie, wiec pewnie bedzie na 80Hz ciety.

Skomentuj

17SW umiejscowiony z boku ze względu na warunki mieszkalne, ale w sumie dało by rade dać na front. Tylko, że front musiałby mieć z 20cm szerokości, a Tonsil GDN 11/35/1 jest mały i by dziwnie to wyglądało. W przypadku z 14SK to 17SW front wyglądał by ok.

17SW oczywiście w TL - tylko pytanie jak napędzić go:
        a) zrobić zwrotkę do 14SK+AWX (analogicznie do 11 i 8/50) i dorzucić tam filtr dolnoprzepustowy STX tak, aby zasilać z gniazda "A" w wzmaku
        b) zrobić zwrotkę do 14SK+AWX (analogicznie do 11 i 8/50) i oddzielnie filtr dolnoprzepustowy dla SW i podpiąć go pod "B"
        * wzmak obsługuje 4 kolumnu 8 Ohm
        c) zrobić zrobić zwrotkę do 14SK+AWX (analogicznie do 11 i 8/50) i klasyczny wzmacniacz do napędzania oddzielnie te SW
        - tylko jaki wzmacniacz DIY do tego polecicie

Skomentuj

Tylo z boku, na froncie wygladałby fatalnie. A nie lepiej dax 22 SCX?

Skomentuj

Raczej 17, 22SCX oklepany. W 10-12m^2 powinny dać radę.

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
              Tylo z boku, na froncie wygladałby fatalnie.
              Nie ma to jak podejście oparte wyłącznie na wyglądzie, uwielbiam to :twisted:
              Przecież wystarczy, że front będzie miał 18 cm i już się zmieści 17 cm głośniczek .

Z tym aktywnym podziałem to nie byłbym taki do przodu. Zależy czym kolega dysponuje. Jak ma dwa zwykłe wzmacniacze i chce to połączyć w całość to nie jest to takie oczywiste rozwiązanie.

Skomentuj

Jakbym mial isc w strone glosnika na boku, to nie po to zeby pchac tam jakies malenstwo. 25cm byloby git, ale 17SW?

Skomentuj

Na chwilę obecną mam 1 wzmacniacz. Tak więc co doradzacie ? Ja wolę kick bas, niż nisko schodzący. Lepiej jak perka klepie w klatę, a nie zamula po podłodze. IMO niska fala w takim pokoju jak mój nie rozejdzie się i będę słyszał bas, ale w drugim pokoju, tak było z Altusami 75, które kolega mi pożyczył na jakiś czas.

Skomentuj

do mnie przemawia 17sw na boku w tl filtrowany tylko aktywnie na wzmacniaczu
                    i do tego zestw stx-a 14sk i gora awx
                    i zadnych filtrow dolnoprzepustowych
                    taki zestaw 2.2 :mrgreen:
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czy do 17SW wystarczy 1 wzmacniacz np. mostek TDA czy trzeba dwa oddzielne ?

Skomentuj

Seigetro, do dwoch 17sw potrzeba dwuch wzmacniaczy. Nie mozna pod mostek tda podlaczyc 2x17sw bo mostek nie obsluguje 4ohm. Albo znalezc jakis inny mocniejszy taki ktory obsluguje 4ohmy.
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

nie do końca tak jest,
                          można je połączyć równolegle wtedy będzie 16ohm i mostek tda to pociągnie ale będzie miał z 70-80W

Skomentuj

Zamieszczone przez Seigetro
                            Ja wolę kick bas, niż nisko schodzący. Lepiej jak perka klepie w klatę, a nie zamula po podłodze.
                            To w takim razie zapomnij o 17sw, do kopania w klate to sa glosniki od 25cm w gore.

Skomentuj

Zamieszczone przez jaromas
                              nie do końca tak jest,
                              można je połączyć równolegle wtedy będzie 16ohm i mostek tda to pociągnie ale będzie miał z 70-80W
                              A co wtedy z SPL ?

Czyli potrzebuję dwa oddzielne wzmacniacze dla każdego SW. I pewnie muszą być to mostki TDA ?

17SW nie jest taki drogi, zawszę mogę kupić 1 sztuke, zrobić obudowę i posłucham jak mi się spodoba to ok, a jak nie to odsprzedam.

--
                              Tak więc będą trzy wzmacniacze i trzy pokrętła od VOLUME :/ może zrobić GC do napędzania dołu ?
                              --
                              Wsadzanie 25cm głośnika do mojego pokoju mija się z celem, wspomniałem, że bas z A75 był, ale w drugim pokoju. Trzeba iść na kompromis.

Skomentuj

Mowie Ci bierz dwa 22SCX i wstawiaj po bokach.

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=18281

Skomentuj

Ok, ale czym je napędzić ?

Skomentuj

Seigetro, jeszcze raz zdublujesz temat to dostaniesz ostrzezenie!

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                      Ok, ale czym je napędzić ?
                                      Najlepiej wzmacniaczem :mrgreen:

Skomentuj

Czaruję...
                                      X