Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc przy kinie domowym

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc przy kinie domowym

W związku z budową nowego mieszkanka postanowiłem wymienić mój obecny system audio pt. Bench KH 2222 (swoją droga fajne drewniane głośniczki 5.1 za 160 zł) na coś hmm lepszego. Kupiłem za 400 zł na allegro amplituner Harman Kardon DPR 2005, który mam nadzieję spełni moje oczekiwania, tym bardziej że używałem wcześniej wzmacniacza tej firmy i byłem bardzo zadowolony z efektu dzwiękowego. Miał ktoś do czynienia z takim wzmacniaczem i może wyrazić o nim opinię, zanim się dorobię głośników do podłączenia ??

I tutaj największy problem, potrzebne mi są głośniki do zbudowania,studiuje namiętnie forum w poszukiwaniu czegoś dla mnie, ale potrzebuje jeszcze rady. Zestaw ma zamykać się w koszcie 200-400 zł za kolumnę, system i tak będę budował na raty, ma służyć do nagłośnienia kina oraz muzyki w pokoju 25m2.
    Ponieważ będzie pełnił podwójną funkcję nie mogę się zdecydować czy tworzyć system 5,1 czy 5.0 z porządnymi frontami pracującymi jako stereo. Wiem już że wszystko musi być oparte na tych samych przetwornikach. Jak rozumiem w przypadku systemu 5.1 mogę robić głośniki z zamkniętej obudowie( lubię szybki energiczny bas), przy systemie bez subwoofera raczej obudowy b-r?

Czy warto do moich wymagań klonować Totemy Mite?
    na razie przerabiam tematy :
    GDN 13/40/2 i GDN 11/35 z kopułkami SC10.
    GDN 14 SCX + GDWK PJ
    oraz arn 188.

i ostatnie pytanie mam jeszcze sprawne kolumny Tonsil ZG30 C115 (chyba C115) ta wersja z trzema przetwornikami. Co z nimi zrobić ?? wykorzystać je jakoś ? rozważalem użycie ich do multiroom.

Zamieszczone przez borys_wrocek
    nie mogę się zdecydować czy tworzyć system 5,1 czy 5.0 z porządnymi frontami pracującymi jako stereo
    obojetnie co nie wybierzesz to idziesz na kompromis. w kinie wymagany jest sub, a w muzyce lepiej bez niego (wszystko zalexy jaki to sub)

Czy warto do moich wymagań klonować Totemy Mite?
    wydaje mi sie ze tak. ale pod warunkiem ze beda to 8R a nie 4R

na razie przerabiam tematy :
    GDN 13/40/2 i GDN 11/35 z kopułkami SC10.
    maly tonsilek fajnie by wygladal. ale dawanie duzego visatona do kompletu posuje troche efekt wizualny :???:
    GDN 13 moze byc
    GDN 14 SCX + GDWK PJ
    przyjmuje wieksza moc niz MITE i masz odrazu dopracowana zwrotnice pod 8R
    oraz arn 188.
    niestety ten glosnik odpada z 2 powodow. pierwszy to slaba srednica... drugi to slaba dostepnosc glosnika i obecnie wysoka cena

mam jeszcze sprawne kolumny Tonsil ZG30 C115 (chyba C115) ta wersja z trzema przetwornikami. Co z nimi zrobić ?? wykorzystać je jakoś ? rozważalem użycie ich do multiroom.
    jak sa sprawne i maja 8R to podlacz je i ciesz sie amplitunerem do czasu az nie nazbierasz kasy na nowe kolumny

moim zdaniem to do kina jakies monitorki na 13cm ktore zapewnia dobra srednice i dobry sub 10"

Skomentuj

Dzięki za pomoc,
      na razie zdecydowałem się że na początek będzie odpowiedni zestaw GDN 14 SCX + GDWK PJ, tani na początek dobry do nauki,
      Zainstalowałem sobie winisd, poradziłem sobie z kilkoma cięzkimi problemami ( brak możliwości zapisu, błedy po podaniu parametrów itd) natomiast teraz walcze z wykresami i pojemnoscią obudowy, oczywiscie program wyliczył mi jakąs masakryczna 34l obudowe po narzuceniu mu wielkosci na 12l i strojenia na 45Hz wychodzi mi dosyc duża rurka BR,
      6,8 cm dł prawie 40cm. lub 4,7 cm prawie 18 cm długości
      otrzymałem cos takiego:

Uploaded with ImageShack.us
      jak powinien wygladac wykres dla mniejszej obudowy ??
      rozumiem że obliczenia BR jest ok.

i jeszcze dwa pytania :
      1. czy położenie BR ( z przodu czy z tyłu) ma jakiś wpływ ??
      2. czy do obliczeń należy brać uwagę ze w tej samej obudowie znajduje się głośnik wysokotonowy ?? czy jego wpływ jest pomijalny ??

Skomentuj

Zainstalowałem sobie winisd, poradziłem sobie z kilkoma cięzkimi problemami
        pobierz ta wersje z naszej stronki - bezproblemowa
        po narzuceniu mu wielkosci na 12l i strojenia na 45Hz wychodzi mi dosyc duża rurka BR,
        6,8 cm dł prawie 40cm. lub 4,7 cm prawie 18 cm długości
        GDN 14 SCX + GDWK PJ

http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/149
        http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/74
        http://pawel.lutuje.se/wymiary_ARN150+GDWK_PJ(GDN14SCX+PJ).PDF UWAGA! projekt jest dla zwrotnicy umieszczanej na tylnej sciance obudowy. w przypadku montazu zwrotnicy na terminalu pojawia sie konlikt z tunelem!
        http://pawel.lutuje.se/plytka_14_SCX___PJ.PDF

pamietaj od odwroceniu fazy glosnika wysokotonowego!

http://rapidshare.com/files/148419538/ARN___PJ.exe.html link do zdjec z budowy tych monitorow

lub rob najmniejsza zamknieta jaka bedzie ladnie wygladala. pewnie bedzie to ok 6 litrow

rozumiem że obliczenia BR jest ok.
        dla
        12l i strojenia na 45Hz
        jest OK
        ale ja bym dal wyzsze strojenie - ok 50hz

1. czy położenie BR ( z przodu czy z tyłu) ma jakiś wpływ ??
        tak, podbicie basu w zaleznosci od odleglosci od sciany

2. czy do obliczeń należy brać uwagę ze w tej samej obudowie znajduje się głośnik wysokotonowy ?? czy jego wpływ jest pomijalny ??
        dla idealnych obliczen uwzgledniasz wszystko. czyli objetosc zajmowana przez glosniki, tunel, zwrotnice, wzmocnienia itp itd...
        ale w praktyce winisc uwzglednia ojetosc tunelu oraz objetosc glosnika (o ile podalismy ja w dancyh glosnika)
        ale to jest tak malo istotne ze nigdy tego nie uwzgledniam :P

Skomentuj

Czaruję...
        X