Ma ktoś do sprzedania XT25TG, bądź umie naprawić, bądź wie gdzie kupić zestaw naprawczy, lub samą kopułkę?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
XT25 spalonyyyyyyy...
Collapse
X
-
Zamieszczone przez RacjonalnyEl_liero możesz napisać, w jakiej aplikacji pracowała i w jaki sposób ją "upaliłeś"?
Zamieszczone przez Pawel S.El_liero, rozbierz ja i zobacz jak wyglada cewka. jak nie jest usmazona to mozesz wyslac mi do naprawy
akustyk ma coś? hmmm napisze emial
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S.El_liero, zestawy naprawcze pamietam ze mieli w audiocomoponents
tak wiec zapytaj w akustyku lub akkusie
Zamieszczone przez lklukasza to dwie spaliles bo nie rozumiem?
EDIT:
Dla ludzi którzy, będą zmuszeni kiedyś rozbierać XT25, drobna pomoc jak to zrobić:
Odkręcamy przedni dekiel:
Pukając np: małym młotkiem, w płaski śrubokręt, nadrywamy klej z każdej strony (360 stopni). Plastik sam musi odpaść. Nie podważać.
W środku jest zaczep, trzymający frontowy bolec "fazowy". Trzeba go wybić. Ja użyłem zeszlifowanych kombinerek. Ścisnąłem zaczep i potem go wepchnąłem (uwaga, tylko o 2mm wepchać go bo wyrwiecie membranę.)
Teraz podważamy cały spodni dekiel, z każdej strony po trochu aż nie wyjdzie cały. W tym samym czasie wypychamy coraz dalej bolec fazowy, żeby membrany nie uszkodzić.
Gotowe.
U mnie niestety obie cewki poszły do diabła, z tego jedna membrana aż się stopiła... a miałem nadzieje, że tylko drucik między punktem lutowniczym a cewką. To by się naprawiło.
Skomentuj
-
w sumie to sam nie wiem jak :smile:
ale zasada była taka:
generator funkcyjny+wzmacniacz+głośniki
tak jak pisałem, bawiłem się... różne przebiegi, sin, trójkąt, prostokąt do tego funckje przemiatania wraz z prędkością i zakresem, do tego symetryczność sygnałów. Przedziwne i śmieszne dzwięki, można było usłyszeć :mrgreen:
Ale co dokładnie (jaki sygnał i dlaczego) uszkodziło to h wie... :evil:
oczywiście spaliły sie w zestawie głośnikowym 2way gdzie siedziała zwrotnica GP 2rzędu dla XT...
Skomentuj
-
Ja raz przenosiłem kolumnę z pokoju do pokoju i chciałem zapalić światło łokciem :neutral: . W tym samym momencie kolumna mi się wyślizgnęła i przypadkiem zahaczyłem o ten bolec fazowy w XT co spowodowało jego odpadnięcie. Ale włożyłem go z powrotem na ten zaczep i jest wszystko okej. Gorzej z panelami w pokoju bo jest niezła dziura z kolca, który się zresztą połamał. Aż strach pomyśleć co by było gdyby mi to na nogę spadło.
Skomentuj
-
tak jak pisałem, bawiłem się... różne przebiegi, sin, trójkąt, prostokąt do tego funckje przemiatania wraz z prędkością i zakresem, do tego symetryczność sygnałów. Przedziwne i śmieszne dzwięki, można było usłyszeć :mrgreen:
Skomentuj
-
pharoh, możecie wytłumaczyć czemu to się spaliło?
teoretycznie kondensator stałego nie powinien przepuścić a częstotliwości są filtrowane
w zasadzie ja sobie kopułki spaliłem jak wyłączałem lm3886 bez niczego podłączonego na wejście, też dziwne piski było słychać prawdopodobnie z jakiegoś powodu lm się przesterował
Skomentuj
Skomentuj