Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

oderwany głośnik od zwrotnicy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

oderwany głośnik od zwrotnicy

Witam , dzisiaj przytargałem kolumne z piwnicy , jednak głośnik niskotonowy jest oderwany i za żadne skarby świata nie wiem gdzie go przylutować .
    tutaj fotka zwrotnicy fotka zwrotnicy ,

mam jeszcze jedno pytanie , mam wzmacniacz unitra ws 301 s trawiata , i chciałbym go sobie podpiąć pod laptopa , dodam że mam kabel din/ jack .

z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi

to podłącz go pod laptopa :)

niskotonowy musisz podłączyć pod jeden koniec tej dużej cewki (tam gdzie nie ma przylutowanego kabla) i pod minus kolumny

przydał by się model kolumn i schemat wtedy bym ci dokładnie powiedział

Skomentuj

model nie mam pojęcia ale raczej jest to jakis unitrowski bo jest naklejka Unitry oraz napis Unitra na zwrotnicy .
      Dolutowałem tak od lewej strony góra
      jedno co mnie zdziwiło jak podpiąłem pod laptopa to coś tam było słychać na full ustawionej głośności , więc gra za cicho

Skomentuj

jedno co mnie zdziwiło jak podpiąłem pod laptopa to coś tam było słychać na full ustawionej głośności , więc gra za cicho
        podłączyłeś lapka bezpośrednio do kolumny czy do wzmacniacza?

Skomentuj

laptop -> kabel din/jack -> wzmacniacz -> kolumna

Skomentuj

a wejscie masz odpowiednio ustawione? jestes pewien ze wzmacniacz jest sprawny? próbowałeś na innych wejściach? jeśli wzmacniacz ma wyjście na korektor to spróbuj zmostkować in z out

Skomentuj

andygf, a gdzie drugi podłączyłeś? dobrze jakbyś zaznaczył które kable idą od terminalu (złącza głośnikowego)

Skomentuj

Zamieszczone przez jaromas
                a wejscie masz odpowiednio ustawione? jestes pewien ze wzmacniacz jest sprawny? próbowałeś na innych wejściach? jeśli wzmacniacz ma wyjście na korektor to spróbuj zmostkować in z out
                wzmacniacz był naprawiany i jest sprawny

andygf, a gdzie drugi podłączyłeś? dobrze jakbyś zaznaczył które kable idą od terminalu (złącza głośnikowego)
                luty oznaczone 1/2

http://img442.imageshack.us/img442/2144/dscn0103h.jpg

przewody do terminala 1/2

http://img830.imageshack.us/img830/3734/dscn0144o.jpg

Skomentuj

czemu drugi przewód tam przylutowałeś?
                  przewód 2 powinien być podłączony do przewodu 1 idącego z terminala

wrzuć zdjęcie kolumn, wtedy się rozpozna model i znajdzie prawdziwą zwrotnice a nie będzie się zgadywało

Skomentuj

fotka kolumny
                    http://img219.imageshack.us/img219/7033/dscn0175fc.jpg
                    dlaczego przylutowałem tam ? nie mam pojęcia , dostałem instrukcje , jeden do którejś z cewek a drugi byle gdzie . I właśnie tu moje pytanie , bo dowiedziałem się również że jest różnica do którego 1/2 przewodu przylutuje w cewce głośnik będzie grał ale bez bassu a jak się trafi to z bassem ... :/

Skomentuj

kto ci tak powiedział, że byle gdzie :| ten kabel co jest przylutowany do dużej cewki jest ok (zaznaczony jako 1 na zdjęciu gdzie pokazywałeś jak podłączyłeś głośnik)
                      zauważ że z drugiej strony cewki kabel idzie do terminala głośnikowego i to jest plus na terminalu
                      a drugi kabel od głośnika musisz przylutować tam gdzie jest minus poprowadzony od terminala (czyi kabel nr 1 na zdjęciu gdzie pokazywałeś kabel idące od terminala)

Skomentuj

a jest możliwość że we wzmaku jest spalona końcówka mocy ?

Skomentuj

Czaruję...
                        X