Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy na przetwornikach STX'a można zbudować klon Zg40C ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy na przetwornikach STX'a można zbudować klon Zg40C ?

Czy na przetwornikach STX można zrobić klon tych kolumn ? Mam na myśli:
    - GDWK-10-250-8-AWX
    - GDM-14-150-8-SCX
    - GDN-22-140-8-SCX
    - GDN-22-140-8-SCX - jako membrana bierna, tylko zdjąć układ magnetyczny. Zwrotnica FX-200 po lekkich modyfikacjach.

Szkoda rozbierać SCXa na membrane bierną. Mozesz rozebrać np 22-200-8sc gdyż membrana i kosz jest taki sam. Z resztą ciężko będzie ściągnąć układ magnetyczny gdyż jest on przykrecony do kosza od strony zawieszenia. tak więc najlepiej bedzie jak kupisz części (kosz, membrane, dolne zawieszenie ) i samemu sobie skleisz. Potem strojenie na słuch bo ja nie wiem jak zestroić zestaw z membraną pasywną :wink: Więc jak chcesz możesz sie pobawić.

Skomentuj

Na dobrą sprawę nie trzeba ściągać układu magnetycznego, ba pozostawienie go daje pole manewru.

Skomentuj

Zrobic wszystko mozna ale klon to nie bedzie, tylko cos na wzor ZG40c. Co prawda wizualnie ZG40c prezentuja sie swietnie, klasycznie lecz czy poradzisz sobie z zestrojeniem calego ukladu? Z membrana bierna tez moze byc problem, Shiver dobrze radzi aby nie pozbywac sie ukladu magnetycznego, bo moze sie przydac przy strojeniu.
        Genealnie rzuciles sie na dosc gleboka wode ale tak czy owak zycze powodzenia.

Skomentuj

Też kiedyś nad tym myślałem i ciekaw jestem jak by grały i wyglądały takie kolumienki robione na wzór ZG40C
          Jeśli zdecydujesz się je zbudować to proszę abyś wstawił zdjęcia.

Skomentuj

CobraKai, zmieniajac uklad glosnikow pozbawiasz sensu stosowanie oryginalnej zwrotnicy
            tak wiec jakbys chcial robic taki uklad glosnikow w kolumnie to musialbys robic zwrotnice od podstaw

a co do MB to faktycznie latwiej regulowac jej strojenie rezystorami a nie ciezarkami

Skomentuj

Sam nosiłem się z zamiarem budowy tych kolumn, jednak w oparciu o przetworniki Tonsila (takie jak w oryginale).
              Jednak po policzeniu kosztów...lepiej kupić na Alledrogo.

Skomentuj

Zamieszczone przez luke-z
                Sam nosiłem się z zamiarem budowy tych kolumn, jednak w oparciu o przetworniki Tonsila (takie jak w oryginale).
                Jednak po policzeniu kosztów...lepiej kupić na Alledrogo.
                Tu nie chodzi o kupowanie gotowca :) mam takie w warsztacie, mam jeszcze kilka innych "rarytasów" Tonsila - przechowuje w odpowiednich warunkach, kiedyś moje wnuki na nich pograją :)

Tylko zrobienie czegoś od nowa. Powtarzanie w kółko 3way, 2way scx+pj jest nudne.

Skomentuj

To jak masz ochote na cos odjazdowego to proponuje 3way na Stx z linia transmisyjna dla glosnika sredniotonowego i niskotonowego.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow
                    To jak masz ochote na cos odjazdowego to proponuje 3way na Stx z linia transmisyjna dla glosnika sredniotonowego i niskotonowego.
                    Sam bym sobie z ciekawości takie coś wykonał... Tylko, że droga ta ciekawość by była :razz:

Skomentuj

gdzietam droga, kilkam m2 płyt tylko. Stara mebloscianka i jazda.

Skomentuj

Moge wrzucic pozniej jakis prosty szkic takiej obudowy TL jak ktos mialby ochote zerknac.

Skomentuj

Pogromca mitow wrzucaj wrzucaj :)

Skomentuj

Wrzucam obiecany szkic.

Tylko zaznaczam, ze jest to szkic i nie nalezy sie specjalnie sugerowac wymiarami i detalami. Pochylona scianka z uwagi na obecnosc AWX, poniewaz temu tweeterowi dobrze to sluzy.

Skomentuj

Zamieszczone przez CobraKai
                              Powtarzanie w kółko 3way, 2way scx+pj jest nudne.
                              Więc robić 3 drogi na STX z MB też nie będzie zbytnim odkryciem. Lowter czy fostex i prawdziwy horn, to się nazywa wyzwanie. :mrgreen:

Skomentuj

Czaruję...
                              X