Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tanie podłogówki 2way

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tanie podłogówki 2way

Witam wszystkich.

Zamierzam zbudować kolumny na przetwornikach STX jest to znany zestaw GDN-14-100-8-SCX i GDWK-10-200-4-PJ.
    Nie widziałem jeszcze, aby ktoś robił na tych głośnikach podłogówki, a mnie osobiście monitory nie bardzo przypadają do gustu.

Projekt obudowy już mam i wklejam poniżej:

Oczywiście Wysoki w osobnej komorze, a ta dla niskiego oddzielona od reszty obudowy przegrodą, żeby nie było za dużego litrażu.

Założenia to jak najtańszym kosztem zbudować kolumny podłogowe.

Będą one napędzane Pioneerem A-450R.

Będą grać w salonie 22m2, a w późniejszym czasie gdy zbuduje coś mniej budżetowego powędrują do sypialni.

Zastanawiam się tylko, czy spełnią one moje oczekiwania co do brzmienia.
    Nie jestem specjalnie osłuchany, ale chciałbym uzyskać w miarę czytelne wysokie tony, dobrą średnicę, i trochę basu. zdaje sobie sprawę, że z głośnika 14cm nie będzie nie wiadomo jakiego zejścia, ale myślę, że uda się osiągnąć efekt lepszy niż na zestawie 2.1 Logitecha?

Aktualnie posiadam "kolumny" z zestawu KD "AKIRA" kupionego w Auchanie zbudowane na 2x16cm midwooferach, i jakimś wysokim, który prawie nie gra. brak mi w nich również średnicy, jest zbyt wycofana, nie wspominając o tym, że w środku nie ma żadnych zwrotnic poza kondensatorem na wysokim tonie.

Muzyki na pewno nie słucham bardzo głośno, raczej umiarkowanie, Gustuje w takich wykonawcach jak: Red hot Chilli Peppers, Metallica, Nneka, Michael Jackson, Happysad, tak że raczej spokojnie i żadnego bum bum :)

Koszt jaki poniosę to jedynie klej i głośniki wraz ze zwrotnicami i tunelami BR. Płyty, wkręty, i okleinę posiadam. Oczywiście kolumny zostaną oklejone fornirem, ale to za pół roku, pod kolor nowych mebli w salonie.

Liczę na sugestie, a w szczególności chciałbym sie dowiedzieć jak to zabrzmi w 22m2 przy w miarę spokojnym słuchaniu. Ewentualnie jakie inne przetworniki w cenie do 200 zł za komplet?

spokojnie mozesz to robic
    ja bym tylko dal wezsze o ten 1cm
    z pojemnoscia dla GDNa mozesz sie pobawic az do 12 litrow

a w porownaniu do glosnikow do kompa bedzie duzo lepiej

Skomentuj

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=15001

Skomentuj

Ok, a jak sobie poradzi tak mały głośnik w tak dużym pomieszczeniu? Kanapa będzie w odległości 2m od kolumn, będą szeroko rozstawione. czy do w miarę spokojnego słuchania (czasem jak każdemu mi odwala i lubię pogłośnić) dadzą radę?

otomsono: jak spisuje się ten głośnik w 15l? nie za dużo dla niego? próbowałeś innych pojemności?

Skomentuj

nie potrzebna osobna komora dla wysokiego
          a tak projekt spoko
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
            nie potrzebna osobna komora dla wysokiego
            a tak projekt spoko
            może i nie potrzebna, ale przy tak dużej obudowie jest możliwość oddzielenia go, więc tak zrobię.

Skomentuj

sticky, wiem, tak tylko wspomnialem
              trzeba tak robic, zeby bylo latwiej ale jedna deska wiecej nie robi problemu :wink:
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez sticky
                Nie widziałem jeszcze, aby ktoś robił na tych głośnikach podłogówki, a mnie osobiście monitory nie bardzo przypadają do gustu.
                http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=17610

Skomentuj

Zamieszczone przez sticky
                  GDN-14-100-8-SCX i GDWK-10-200-4-PJ
                  To jest niedopatrzenie, czy chcesz użyć kopułkę 4 omową?

Skomentuj

to jest niedopatrzenie. Posta pisałem w krótkiej wolnej chwili w pośpiechu, a jak zauważyłem, to nie mogłem już edytować.

[ Dodano: 2010-11-15, 15:34 ]
                    Czy ktos z uzytkownikow kolumn na tych przetwornikach moze opisac ich brzmienie? chodzi mi glownie o dolne rejestry. do czego mozna je porownac? z ''normalnych'' kolumn to mialem kiedys unitry na basie tonsila 20/40/8 jak wypadly by przy nich stx'y 14? ewentualnie do czego innego mozna by je porownac?
                    Sorki, ze bez polskich liter, ale pisze z kom ktora ich nie obsluguje...

Skomentuj

Czaruję...
                    X