Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co to za głośnik nisko średniotonowy w kolumnach xavian?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co to za głośnik nisko średniotonowy w kolumnach xavian?

Witam :smile: poniżej zamieszczam linki z testów kolumn xaviana

http://www.highfidelity.pl/@main-353&lang=
    http://www.mojeaudio.pl/images/stori...310_xavian.pdf
    http://www.mojeaudio.pl/images/stori...ich_102009.pdf

I mam takie pytanie czy któryś kolega z forum miał nowe tesle najlepiej arna 180 albo widział je na żywo? Otóż wydaje mi się że nisko średnotonowy głośnik zastosowany w owych xavianach to te nowe tvmy mianowicie model arn180 ale nie miałem go w rękach więc opieram się na porównaniu zdjęć i danych z pdfu w testach piszą że głośniki pochodzą z dani wykonane na zamówienie xaviana a arn na moje oko wygląda identycznie ale za to nie widziałem jeszcze podobnych głośników wykonaniu vify, peerlessa czy nowej seri scan speaka choć mogę się mylić i jakaś inna firma z dani je wytwarza . Ze strony tvm znikły te nowe tesle i już zaczynają się domysły :mrgreen: czyżby xavian je wykupił albo zażyczył jakąś modernizację i zarazem zakazał sprzedaży na rynku.

Wiem że xavian dużo liczy sobie za wykonanie skrzynek oraz posiada prestiż i uznanie na rynku audio ale żeby dx25 i najprawdopodobniej arn 180 (moim zdaniem) kosztowały aż tyle a przy tym miały dobre recenzje w prasie w swojej klasie cenowej to daje do myślenia :mrgreen: . Chociaż spotykam się z dobrymi recenzjami w prasie kolumn które później odsłuchiwałem i często mam inne zdanie na temat brzmienia. Chyba w wolnym czasie wybiorę się do Wrocławia może uda mi się odsłuchać te kolumny i jakieś inne które wcześniej słuchałem dla porównania jeżeli te nisko średniotonowce były by naprawdę arnem 180 oraz ciekawie grały a można je było dostać w jakimś sklepie to na budżetową konstrukcję mogło by się nadać.
    A czy któryś z was rozpoznaje te głośniki i jest pewny co to producent? Może niepotrzebnie zawracam sobie nimi głowę :mrgreen: . Pozdrawiam i zachęcam do dyskusji :smile: .

wyglada jak hds nomex tylko rozmiar i kopulka sie nie zgadza
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

HDS Nomex to to na pewno nie jest bo on wygląda zupełnie inaczej.

Skomentuj

yzerman19, mi to raczej nie wyglada na arn-a. może zbyt organoleptycznie do tego podchodze ale wg mnie budowa kosza jest całkiem inna i różnie się również magnes

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
          wyglada jak hds nomex tylko rozmiar i kopulka sie nie zgadza
          i kosz tloczony z blachy :P
          Zamieszczone przez malutkiz
          mi to raczej nie wyglada na arn-a.
          gdybym go mial w rekach to bym to ocenil... po zapachu :mrgreen:

Skomentuj

Ale mi chodzi o tego arna
            http://www.datasheets.pl/SPEAKERS/TV...000-8%20en.pdf
            ja tam widze podobieństwo. W high fidelity pilali że nie jest ten głośnik oznaczony nie wiadomo z kąd pochodzi a w tych innych testach napisali że niby z dani a wyróżnia się dużym magnesem a ten arn taki ma, cewka podobna, membrana z celulozy tłoczony kosz z blachy ,kopółka wypukła, rozstaw śrub a więc dużo podobnych cech :mrgreen: dlatego jak któryś kolega miał w rękach ten głośnik to niech porówna ze zdjęciami :mrgreen: we wcześniejszej seri korzystali z głośników etona.

Skomentuj

A ja powiem tak. Jeśli miałbym się zakładać, to obstawił bym, ze jest to wyrób tvm.
              Co za tym przemawia:
              Kształt kosza, najtańsza linia sds ma zupełnie inny kształt, a tvm ma identyczny.
              Charakterystyczny magnes, w hds wygląda zupełnie inaczej, tu jak obszył tvm (nawet te lipne naklejki i otwór - od nakiełka przy toczeniu? :mrgreen: )
              Rozmiar, chociaż jeśli pod zamówienie - to nie było by problemu.
              No i najważniejsze. Brzmienie. Zupełnie nie przypomina hds 180, a do 7" sds'a nie porównywałem, z wiadomej przyczyny. Dynamika i niskie rejestry no po prostu nie powalają. Nigdy nie zastanawiałem się nad użytym midwooferem, gdyż te najtańsze xaviany i tak mnie nigdy nie interesowały. Ale jak teraz się zastanawiam ... :wink:

Skomentuj

Tylko problem jest taki, ze TVM nie jest dunski, a wyraznie w opisie bylo zaznaczone, ze glosniki sa producenta z Danii.

Chociaz jak patrze na ten kosz to sie nie dziwie, ze ani Peerless ani SS sie podpisac pod tym nie chcial

Skomentuj

"Papier wszystko przyjmie", nawet obecnie produkowane vify to już scan-speaki. :lol:

No ale niech tam.
                  Ale i tak 4:1 dla TVM. :lol:
                  Zresztą, może się okazać, że to tylko moje dywagacje i zakład przegrałem.
                  A tak na marginesie, może ci sami Chińczycy robią elementy dla Duńczyków, Czechów i Polaków? To jest wielce prawdopodobne. :mrgreen:

Skomentuj

Tak to jest ARN 180. Gdzieś - na stronie internetowej Xaviana napisano, że "głosnik papierowy 180mm wykonany na zlecenie Xaviana", co znaczy że kazali TVM przykleić plakietkę z napisem "Xavian".

O tutaj:
                    http://www.xavian.com.pl/index.php?x=primissima
                    Nie napisali, że głosnik jest duński. Za to przyznali się, że kopułka wysokotonowa Scan-Speak czyli do niedawna Vifa DX.

Jesli dobrze widzę to nawet im się nie chciało poszukac wkrętów stozkowych coby dobrze wpasowały sie w zagłebienie w koszu tylko dali soczewkowe i rant po dokręceniu jest przygięty wokół wkrętów.

Tak to jest z tym hi-endem :mrgreen:

[ Dodano: 2010-11-18, 00:11 ]
                    Zamieszczone przez przemo-lukas
                    , tu jak obszył tvm (nawet te lipne naklejki i otwór - od nakiełka przy toczeniu? :mrgreen: )
                    Akurat taki sam otwór jest w tym tzw. Scan-Speaku czyli Vifie DX25. Więc to niewiele mówi. Choć fakt że ta Vifa to czystej wody Chińczyk i to za grosze. Ale ja też stawiam że ten niskotonowy jest produkcji TVM. Lecz paznokcia obciąc nie dam że TVM nie sprowadza go z tej samej fabryki z której Scan-Speak sprowadza DX25 :wink:

Ale najlepsze sa opisy "otwartego brzmienia" fortepianu z zestawu który, praktycznie nie ma zwrotnicy :mrgreen:

Skomentuj

Czaruję...
                    X