Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Proszę o pomoc w sprawie doboru wielkości kolumn

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Proszę o pomoc w sprawie doboru wielkości kolumn

Witam mam kolumny dali 104 ale nie jestem z nich zadowolony skrzynki zniszczone mechanicznie a kolumny maja za mocna średnicę wręcz muszę zawsze zmniejszać środek o 3-4db

planuje zrobić nowe skrzynki najlepiej nie za duże bo będą nagłaśniały pokój 14m2 chce miękki i dynamiczny bas, czyli strojone nisko powinny być skuteczność to rzecz pomijalna nie słucham głośno

teraz to co posiadam:

4szt vifa C17WG-69-08
     6-1/2” woofer
     Special black coated cone
     Smooth response
     Optimized for large signals
     Build in decor ring
     Flange 172mm
     Cut-out 142mm
     Depth 74.3mm

Znom 8 ohm
    Re 5.6 ohm
    Le@1kHz .7 mH
    fs 44 Hz
    Qms 2.9
    Qes 0.68
    Qts 0.55
    Mms 10.6 g
    Cms - mm/N
    Sd 143 cm2
    BL 4.9 Tm
    Vas 35.8 ltrs
    Xmax 3 mm peak
    VC Ř 25 mm
    Sensitivity 2.83V / 1m 89 dB
    Nom. Power DIN 50 W
    Magnet weight 240 g

2 szt d26tg

niestety nie mam danych do oryginalnego D26TG-47-06 natomiast głośnik z linka jest prawie identyczny. (tak mówią wszelkie zachodnie fora)

proszę o fachowa pomoc... bo co 100 głów to nie jedna

Zamieszczone przez rxr2
    chce miękki i dynamiczny bas
    A jaki jest obecnie bas? Bo jak calkiem przeciwny to chyba bedziesz musial dlugo prosic te glosniki zeby zagraly tak jak chcesz.

Skomentuj

obecnie jest kolumna zestrojona wysoko i cieta charakterystyka na 3khz gdzie
      ogólnie to nie jest to czego szukam :(

a bas jest płytki i szybki

dlatego chce wymontować przetworniki i wziąć je na warsztat w workshopie.

znalazłem jeszcze w necie charakterystykę bassów vifa c17wg

wiec chyba teraz sa juz pełne parametry co z tego mozna zrobic...

Bo nie ukrywam ze szkoda było by mi sie z nimi rozstawać bez próby wystrojenia ich pod moje ucho.

Ps zasilam je dac pcm1794 z buforem lampowym i końcówką uniamp.

Skomentuj

Myślę, że robienie nowych skrzynek odłóż na później, a obecne potraktuj jako obudowy testowe.
        Możesz dla zmiany charakteru basu wydłużać stopniowo długość tunelu -odcinek rury pcv o zbliżonej średnicy, potnij na odcinki np. 2, 4, 6, cm. i doklejaj po kolei np na plastelinę. Zmniejszy się jego ilość, ale zagra za to trochę niżej i trochę wolniej. Musisz pamiętać, że im bardziej obniżysz strojenie to zmniejszy się również wytrzymałość mocowa kolumn.

Średnicę możesz spróbować ograniczyć poprzez dołożenie na ściance za głośnikami warstwy materiału tłumiącego (włókniny). Ilość dobierasz doświadczalnie.

Jeżeli te zabiegi nie poprawią brzmienia to odpuść sobie robienie nowych skrzynek, sprzedaj kolumny i kup głośniki bardziej pasujące do twoich preferencji brzmieniowych.
        Jest na naszym forum dużo sprawdzonych połączeń głośników i zwrotnic, tylko trzeba poczytać.

Skomentuj

myślę ze to faktycznie najbardziej optymalna propozycja. budowa nowych skrzynek faktycznie może nie przynieść wystarczających efektów.

pozostaje mi wymontować zwrotnice i po prostu pomierzyć kolumnę na poszczególnych głośnikach z modyfikacjami BR i tłumieniem. a po wszystkim zoptymalizować zwrotnice.

a jak nie to zawsze dali można zamienić na jakieś dobre stx może mx140 czy inne monitorki z miekkim bassem.

Skomentuj

Czaruję...
          X