Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zestaw stereo + subwoofer aktywny / regulacja glosnosci

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zestaw stereo + subwoofer aktywny / regulacja glosnosci

Witam

Po 10-tym grudnia mam zamiar sprawic sobie subwoofer, koda sw1000 lub cos w ten desen. Z racji ze mam slaby wzmacniacz (Technics su-v300) sub bedzie podpiety do zrodla dzwieku przez zwykly kabel chinch i tu pojawia sie pytanie. Jak podpiąc ten subwoofer zeby gral rowno z wzmacniaczem? Sciszam wzmacniacz - sub gra cicho, poglasniam - kolumny jak i subwoofer graja glosniej?

Jeśli do STEREO (2.1)
    To w subie jest wejcie HL i pod nie podłączasz te same kable co idą do kolumn....

[ Dodano: 2010-11-26, 12:47 ]
    Aha no i odpowiadając na twoje pyt:
    Tak, przy podłączeniu jak napisałem regulacja głośności wpłynie na cały zestaw tak samo. (kolumny i sub)

BTW: dodatkowo regulację głośności samego suba będzie przy nim...

Skomentuj

jak podepniesz go zwyklym rca z wyjscia sub out regulacja bedzie automatyczna za pomoca pokretla volume na wz acmiaczu
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

wszystko ok ale tak jak pisalem wzmacniacz jest za slaby zeby podpinac subwoofer przez HL, wyjscia sub tez nie posiada, gdybym mial mocny wzmacniacz nie bawil bym sie w sub aktywny tylko kupil bym pasywny. jedyna mozliwosc to wlasnie rca tyle ze wtedy z tego co widze nie ma mozliwosci regulacji jego glosnosci. z racji ze zrodlem dzwieku wiekszosc czasu bedzie komputer mozna by jeszcze regulowac glosnosc z komputera tyle ze bedzie to dosyc uciazliwe z racji ze gdy bede chcial posluchac dosc glosno bede musial poza poglosnieniem wzmacniacza z pilota, podejsc tez do suba i podkrecic go pokretlem volume
        no chyba ze znacie jeszcze jakis sposob? :wink:

edit: wzmacniacz jedyne czym dysponuje to rec-out dla tape1 i 2 ale to raczej mnie nie ratuje, nie?
        edit2: btw jak rozumiem podpięcie suba przez HL powoduje ze wzmacniacz suba zostaje ominiety i napedza go technics ktorego pasmo jest w wooferze puszczone przez filtr dolnoprzepustowy prosto na driver, tak?

i jeszcze jeden edit: zeby naswietlic wam sytuacje caly set wyglada tak: sygnal z kompa lub (zadziej) cd-player technics sl-pg560a leci na wzmacniacz technics su-v300 a do niego podpiete sa altusy 110 po dosc grubych modach (zwrotnica, wygluszenie, liczone tunele bass-reflex i zmieniona wysokotonowka) i czasem wharfedale diamond 7.1 jako monitory, blizej mnie. mozna by jeszcze podpiac ten sub przez HL przez co uzyskal bym wspolna regulacje glosnosci dla niego i kolumn a do suba te monitory wharfedale pod wyjscie na satelity (obatnie im dolne pasmo), tyle ze czy wtedy wzmacniacz technics nie bedzie zbyt obciazony?

Skomentuj

sub ci nie obciąży wzmacniacza impedancja wejściowa zawsze jest na tyle duża ze wzmacniacz tego nie poczuje

Skomentuj

okej, dzieki, juz wiem jak podpiac ale teraz z czystej ciekawosci: po podpieciu do HL woofer uzywa swojego wzmacniacza czy tylko sekcji korekcji gosnosci i odciecia oraz filtru low-pass? zawsze sadzilem ze przy takim podpieciu sygnal leci tylko przez low-pass prosto na driver co znaczaco obniza impedance wyjsciowa wzmacniacza czy jego wydajnosc mocowa

pytanie jeszcze, czy przy podpieciu pod wzmak woofera satelit, w tym przypadku wf diamond 7.1, stanowia one dodatkowe obciazenie dla wzmacniacza pierwszego rzedu - technics'a?

Skomentuj

uzywa wlasnego wzmacniacza
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

pytanie jeszcze, czy przy podpieciu pod wzmak woofera satelit, w tym przypadku wf diamond 7.1, stanowia one dodatkowe obciazenie dla wzmacniacza pierwszego rzedu - technics'a?
                rozumiem że chcesz podpiąć satelity pod panel od suba pod gniazda High output?

jeżeli tak, to będzie to obciążenie dla wzmacniacza bo panele subwoferowe nie mają dodatkowej końcówki stereo

Skomentuj

No i takie podlaczenie nie ma sensu bo w panelu wlaczany jest szeregowo kondensator odcinajacy niskie tony. To akurat obecnie realizuje elektronicznie kazdy amplituner a i tak nie jest potzrebne bo glosniki radza sobie z niskimi tonami. No chyba ze masz jakies mikroskopijne ''pierdziawki''.

Skomentuj

Czaruję...
                  X