Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Korektor Impedancji

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Korektor Impedancji

Korektor impedancji sie oblicza do okreslonej czestotliwosci?

I tak i nie. Generalnie częstotliwość jest niepotrzebna bo liczy się indukcyjność cewki ale czasem w ten sposób wyliczony korektor nie działa prawidłowo bo linearyzacja impedancji zaczyna się zbyt wcześnie lub zbyt późno (zwykle zbyt wcześnie) i towrzy się siodło ub górka na wykresie impedancji i trzeba korygować to wartością kondensatora. Ogólnie można przyjąć, że częstotliwości się nie uwzględnia.

Skomentuj

Ok, thx za odpowiedz.:)

Skomentuj

Yoshi , jak mam dwa glosniki o impedancji nominalnej 8 Ohm i lacze je rownolegle co daje nam 4 Ohm to taki korektor obliczmy na 8 czy 4 Ohm?

Skomentuj

a pokaz wykres impedancji i schemat zwrotki...
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie mam wykresu i schematu rowniez , zastanawiam sie nad teoria. Jezeli podlaczam dwa glosniki o no,inalnej 8 Ohm to teoretycznie daje nam 4 Ohm , to wiec korektor bedzie obliczany na 4 Ohm czy 8 Ohm . Mi sie wydaje ze na 4

Skomentuj

Dobrze ci się wydaje :)

Skomentuj

No trudno, żeby było inaczej :). Dodatkową poniekąd korzyścią łączenia równoległego głośników jest spadek wypadkowej indukcyjności zastępczej cewek, jako że ich indukcyjności też są wtedy równolegle łączone. Można więc nawet w niektórych przypadkach zrezygnować wtedy z korektora impedancji, podczas gdy dla jednego głośnika jeszcze byłby on uzasadniony.

Skomentuj

Tak sie zastanawiam bo mam glosniki o Le=0.19 i chcialbym zrobic podzial przy 400Hz. Oplaca sie wstawiac w takim razie korektor , przy tak niskim podziale?

---------- Post dodany o 11:11 ---------- Poprzedni post o 10:11 ----------

Oczym to ja myslalem , 0.19 nie 0.56

Skomentuj

Czaruję...
                  X