Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

skrzynka dla TB W4-657SB

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

skrzynka dla TB W4-657SB

Witam!
    Od dość dawna przeglądam forum ale jeszcze nigdy nie zrobiłem własnych kolumn i doszedłem do wniosku ze pora wsiąść się do roboty :)

Chciałbym złożyć kolumny szerokopasmowe na głośnikach Tang Band W4-657SB ale nie wiem jaka obudowę zastosować. Osobiście widziałbym ten głośnik w jakiejś niewielkiej skrzynce ze szczelinowym br.

Przeglądnąłem trochę neta i znalazłem taki projekt:
    http://www.humblehomemadehifi.com/Solo103.html

Tylko nie wiem czy mógłbym do takiej skrzynki bez przeszkód i żadnych przeróbek włożyć Tang Bada, jestem zielony w projektowaniu kolumn dlatego chciałbym was prosić o opinie i ew. wskazówki.
    W sumie w tym projekcie zastosowany był dość podobny przetwornik Fostexa ale wolę usłyszeć wasze zdanie w tym temacie :)

Śmiało możesz wkładać tego TB do tej skrzynki.

Skomentuj

A ja bym go wlozyl do zamknietej 6-8L
      po co pchac go w br?
      I tak basu z tego glosnika bym sie nie oczekiwal tylko ladnej srednicy i reszty pasma wiec pchanie go w br wg mnie jest nie potrzebne.
      To jest glosnik z dosc wysokim rezonansem.
      Wg mnie przydal by mu sie jakis sub dla uzupelnienia pasma.
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Lepszy kick bas niż totalna pustka w tym paśmie.

Skomentuj

Super, dzięki za odpowiedz, pewnie niebawem wezmę się do pracy :)

Obudowa zamknięta odpada, nie liczę na jakieś potężne zejście ale niech tego basu będzie chociaż troszkę :)
          W przyszłości może dorobiłbym jakiegoś małego suba ale na razie nie ma co tak daleko planować :)

Skomentuj

no to w takim razie niech bedzie br
            powodzenia
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Najpierw zasymuluj sobie ten glosnik w WinISD i dobierz optymalna obudowe. Nie ma chyba sensu robic ani szczelinowy BR, a tym bardziej wzmocnienia dla scianki dla glosnika 4". Rowniez grubosc plyty mdf nie powinna byc wieksza niz 12mm.

Skomentuj

Musze najpierw nauczyć sie obsługi Win ISD i spróbuje coś zasymulować, ciekawe czy coś mi wyjdzie, za pierwszym razem wątpię :P
                Szczelinowy BR ma jak dla mnie tą przewagę nad zwykłym ze ładniej się prezentuje, choć to wiadomo kwestia gustu.

Czyli generalnie lepiej zaprojektować jakaś skrzynkę od zera pod ten konkretny głośnik czy z równie dobrym skutkiem można użyć tej Fostexowej?
                Nie ukrywam ze gotowiec byłby dla mnie dużo wygodniejszy.

Skomentuj

to symuluj bedziesz mial problemy to pisz...
                  Bedziemy pomagac.

A wogole to troche pogooglowalem o tym glosniku
                  jest troche informacji i opinii o nim...
                  Poszukaj glebiej moze ktos cos na nim robil i bedziesz mial gotowca.
                  Znalazlem male monitorki i opinie o nich.
                  Poszukaj.
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dzieki, jutro może ogarnę temat symulacji i jakby co to będę pytał :)

Głośniczek podobno całkiem fajny, jest kilka konstrukcji nawet na naszym forum które są bardzo fajne i mógłbym je bez problemu skopiować... ale wszystkie maja taki ordynarny, okrągły br na froncie :P jakoś strasznie razi mnie to po oczach, szczelinowy zdecydowanie bardziej by mi odpowiadał.
                    Może jest jakiś łatwy sposób na przeliczenie zwykłego br na szczelinowy? Zresztą poszukam sam, może znajdę gdzieś taki sposób bo właściwie dopiero teraz przyszło mi to do głowy :)

Skomentuj

jest
                      w wyzej wymienionym programie
                      robisz to zmieniajac okragly na prostokatny
                      w zakladce vented

a br mozesz dac z tylu i masz problem wygladu z glowy
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Pobawiłem się trochę WinISD.
                        Dodałem przetwornik do bazy, skrzynka o pojemności 5L, br szczelinowe strojone na 70hz ... i charakterystyka częstotliwościowa która mi wyszła to chyba jakaś tragedia, zresztą sami zobaczcie, tylko prosze się nie śmiać :P

Generalnie powiedzcie co mogłem schrzanić i do czego dążyć przy strojeniu obudowy? jak powinna wyglądać prawidłowa charakterystyka i na ile stroić? Najbardziej płaska, bez żadnych podbić itp. jest przy strojeniu na 1Hz ale takie coś raczej sensu nie ma.

Skomentuj

strojenie na ok fs glosnika
                          nie nizej bo zmniejszasz wytrzymalosc mocowa glosnika

---------- Post added at 00:50 ---------- Previous post was at 00:48 ----------

to co pokazales to nie najlepiej wyglada
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A skad kolega wzial wartosci QTS, QMS oraz QES ? Bo to co wpisales to jakas tragedia jest.....

Skomentuj

Tak, masz źle wpisane T/S, weź prawidłowe ze strony producenta np.
                              Ogólnie litraż i strojenie jest ok, jakiś pukający basik z tego będzie.

Skomentuj

Mieliście racje, wartość QES wklepałem znacznie większą niż powinna być, dzięki :)
                                Teraz charakterystyka wygląda znacznie lepiej, popracuje nad nią jeszcze i jak wyjdzie coś fajnego to poddam waszej ocenie :)

---------- Post dodany o 23:22 ---------- Poprzedni post o 18:30 ----------

Trochę się pobawiłem i teraz charakterystyka częstotliwościowa wygląda tak:

biały wykres najbardziej mi się podoba bo ma najmniejszy i najłagodniejszy spadek w paśmie, pomarańczowy to próba strojenia w skrzynce powyżej 5L a seledyn to próba odtworzenia tej fostexowej skrzynki, która chyba nie jest zbyt prawidłowa bo coś czuje ze ułożenie br po obu stronach przetwornika ma znaczenie a w programie tego zrobić nie umiem :P

Co myślicie o tych skrzynkach? krytyka i wskazówki mile widziane :)

Skomentuj

Różnice nie są jakieś kolosalne, ja osobiście bym spróbował wstępnie zrobić 6 litrów strojone na 80hz. Jeżeli coś Ci nie będzie pasować to będziesz sobie stopniowo zmniejszał litraż.

Skomentuj

Przedumam sprawę jeszcze, może i tak zrobię ale zmiana litrażu "na gorąco" sprawi trochę problemów konstrukcyjnych choć pewnie warto się tak pobawić :P

Tak wygląda skrzynka 6L vs. 4,20L obie strojone na 80Hz:

Skomentuj

duzej roznicy nie ma
                                      strojenie 80hz i objetosc 5-6L bedzie ok
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...