Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomocy przy glosnikach efektowych

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomocy przy glosnikach efektowych

Witam. Chcialbym sobie zrobic kolumny efektowe + centralna kolumne. I mam kilka pytan z tym zwiaze.
    1. Czy glosniki w kolumnach efektowych powinny być te same co we frontowych . W moich kolumnach frontowych posiadam glosniki tesli 2xarn-150+visaton sc10n - mam w nich zwrotnice zaprojektowana przez kilera. Jaka powinna byc objetosc kolumn efektowych - slyszalem ze polowa objetosci frontowych.
    2. Czy jezeli uzywam tych samych glosnikow to czy zwrotnica w efektowych rozni sie od tych w frontowych ?? tak samo jezeli chodzi o glosnik centralny ??
    3. Czy ma ktos projekt na zwrotnice do to takiego zestawu na efektowe kolumny arn150+visatonsc10n oraz zwrotnice na kolumne centralna 2xarn150+visatonsc10n. Jaka powinna byc pojemnosc kolumny centralnej .
    Za pomoc z góry dziekuje

1. użyłbym tych samych ze względu na częstotliwości podziału ,żeby była taka sama
    2. nie taka sama (napisałem wcześniej co innego bo niedoczytaniem :) )
    Last edited by sound129; 19.12.2010, 22:10.

Skomentuj

1. najlepiej jak calosc jest jednym projektem... zwrotnice kilerowe od razu wymien na nowe i juz bedziesz bardziej zadowolony. efektowe mozesz zrobic mniejsze i nie jest zasada polowa litrazu frontowych... Kwestia posiadanego miejsca i umiejscowienia.
      2. zwrotka jest ta sama jesli stosujesz konstrukcje z taka sama ilosica glosnikow w kazdym z modulow
      3. zobacz w dziale akustyka w podwieszonym dziale o zwrotkach

Druga sprawa, ze jezeli nie zamowiles jeszcze glosnikow pod centrala i tyl, to warto zastanowic sie czy nie lepiej sprzedac fronty i zrobic taniej lepsze jakosciowo kino... arny niestety drogie sa a jakosc nie przeklada sie na wydana kase

Skomentuj

tak zgodzę się , i dodam że jest teraz ogólnie problem z zakupem głosików tesli , bo po prostu ich niema :( wiem bo szukałem

Skomentuj

glosnikow tesli teraz nigdzie nie kupisz bo ich cena tak skoczyla do gory ze nie oplaca sie nikomu ich sprawadzac...

tak wiec dlatego sprzedalbym to co masz i zastanowilbym sie nad 5 identycznymi satelitkami np na STXach (to zalezy ile chcesz wydac) i do tego suba 10" + tani panel z allegro
          szybko, prosto, poprawnie i skutecznie

Skomentuj

Miałbym do sprzedania fronty i efektowe :) Fronty na Teslach 188 i SC10N i efektowe 188 i ARV ;]

Skomentuj

Czyli zwrotnice do efektow sa takie same jak we fronrach . A czy macie jakies schematy zwrotnicy zeby nie okazalo sie tak jak w tych od kilera ?

Skomentuj

Napisałem gdzie szukać... (pkt 3)
                http://diyaudio.eu/showthread.php/39...%C5%9Bnikowych

Skomentuj

Czaruję...
                X