Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2D na stx 17-140-8sk + 10-200-8 ak

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2D na stx 17-140-8sk + 10-200-8 ak

Witam, chcę złożyć pierwsze DIY lecz mam parę problemów:
    1. Jaki litraż do midbasa? Jakie strojenie?(wiem jest parę konstrukcji w necie ale wszystkie na nieczynnym diyaudio.)
    2.Co da jak pochylę kolumny troche do tyłu?
    3. Lepiej zrobić podłogówki czy monitory + standy
    4. Czy znajdę coś lepiej grającego do tych 250zł na przetworniki?
    5.czy wystarczy im 45w @8R do spokojnego słuchania?
    6. czy muszę robić frezy? Jak nie zrobię czy pogorszę jakość dźwięku?
    7. Może coś lepszego w tej cenie 250zł za przetworniki?
    8.Jak ten midbas SK wypada w porównaniu z 17-140-8scx? a kopułka AK z PJ??

No to na tyle jak narazie. Wink

---------- Post dodany o 15:10 ---------- Poprzedni post o 15:09 ----------

9. A może SK + PJ??

---------- Post dodany o 15:17 ---------- Poprzedni post o 15:10 ----------

10. Basbox pro podaje 10L @ 53hz ? jaka optymalna objętość i strojenie?

---------- Post dodany o 15:58 ---------- Poprzedni post o 15:17 ----------

Zastanawiam się też nad 14scx +PJ albo 14SK +PJ. Pokój mam ok 25m2, ale w kształcie kwadratu. Nie bedę grał głośno ale ten sprzęt ma być na 1-2 lata.
    Last edited by dymit; 21.12.2010, 15:05.

Ja robiłem monitory na tych przetwornikach, więc odpowiedzieć moge:
    1. od 15 do 20l, ja mam około 19-20
    2. poza tym, że zmieni to charakterystykę zestawu, bo nie pod pochyloną ściankę była zwrotnica robiona, to nic. W zasadzie wątpię, że jakbyś pochylił o kilka stopni, to byś "zniszczył" ich brzmienie.
    3. Niektórzy ludzie myślą, że jak zrobią monitory i standy to zaoszczędzą miejsca...buahahaha, taki stand więcej miejsca zabiera jak kolumna. Zależy czy chcesz to postawić ewidentnie i na stałe na standach, czy jeden monitor na parapet dajmy na to, a drugi na meble czy coś. Ja zrobiłem monitory, bo tak mi odpowiada w pokoju: jeden właśnie na parapet pójdzie, a drugiemu podstawkę machnę i będą robić jako efektowe.
    4. Szczerze mówiąc nie wiem. Może coś używanego byłoby lepsze, ale jak nowe, to nie wiem.
    5. Powiem tak; te GDNy przyjmą dużo więcej :P ale do normalnego słuchania to wystarczy.
    6. Jakaś subtelna różnica bez frezów może wystąpić, ale czy ktoś to zauważy? Możesz zawsze zrobić "oszukane" frezy - z płyty 3mm (wycinasz z grubsza wyrzynarką okręgi i dopieszczasz papierem ściernym, tak spreparowaną płytę naklejasz na front i masz frezy ).
    7. Tutaj ci nie pomogę, bo nie słyszałem drugiego zestawienie, aczkolwiek brałbym kopułkę AK, a woofery wydają się dość podobne.

Ja zestroiłem na 45Hz i jest wydaje mi się bardzo dobrze. Jakby nie to, że zrobiłem BR szczelinowy to próbowałbym z 40Hz.

Skomentuj

Możesz dać linka do Twojej konstrukcji? albo fotki

Skomentuj

Nie ma tego w gotowych konstrukcjach, bo jeszcze nie wygląda to tak, jak bym chciał, żeby wyglądało. Muszę zrobić szlif lakieru i malnąć pistoletem zamiast pędzlem i poprawić front, bo klej którego użyłem zostawia grudki i pod skajem to widać.

Skomentuj

ok, poczekam na efekty A jak odsłuch? miałeś może do czynienia z PJ?

Skomentuj

Hehe, możesz się nie doczekać. Mam sporo projektów pozaczynanych i praktycznie nic czasu, aby to godnie pokończyć.
            Pj mam w kolumnach "3 drogi STX", i jest trochę bardziej krzykliwy niż AK, jednakże bezpośrednich porównań nie robiłem. Do tego AK ma już aluminiowy front.
            Ale jeżeli chodzi o scenę, to monitory na AK i SK są dużo lepsze od w.w.

Skomentuj

A więc wybór pada na SK+AK. A jak z odsłuchem? jakie wrażenia? jakie wady? jakie zalety?

Skomentuj

a ja bym jednak proponował AWXa na górę bo zestaw nabierze całkiem nowego brzmienia... miałem pj ak i awx...

Skomentuj

dolphin123, strugasz cos w zaciszu? :P

Skomentuj

niestety nic i raczej do połowy stycznia nic nie zrobię.. :(

Skomentuj

Niestety AWX przekracza mój skromniutki budżet. Jak bym miał te 150zł więcej to bym bez wahania zrobił 2D na AWX. Ale cóż... Portfel pusty a słuchać trza

Skomentuj

17SK i AWX ciekawe zestawienie ale.... zwrotki chyba do tego nie ma :) ja również sie zastanawiam nad tymi trzma ustawieniami (17SCX+PJ, 17SK i AK, i AWX+AWX ) ale chyba poczekam dozbieram kase i kupię cały 2D AWX...

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
                          17SK i AWX ciekawe zestawienie ale.... zwrotki chyba do tego nie ma ja również sie zastanawiam nad tymi trzma ustawieniami (17SCX+PJ, 17SK i AK, i AWX+AWX ) ale chyba poczekam dozbieram kase i kupię cały 2D AWX...
                          Sprzedaj swoje cale kino i za to kup zestaw pod FX-300. Lepiej miec dobre stereo niz słabe kino

Skomentuj

Taaa ale czy FX-300 nie za duże do 15mkw pokoju ??

Skomentuj

a 2xARN188 ? Spróbuj 2d w TL :)

Skomentuj

2ARN 188 za duże dlatego chce sprzedać :) jakoś nie mam podejścia do TLki... boję się ze zrobię posłucham i mi się nie spodoba.... ;/ jakoś lubię klasyczny BR.... lub Closed

Skomentuj

AWX do TL idealny glosnik ;] szkoda go pchac do burczybasa.

Skomentuj

Hmm, a może SK do TL'ki? chyba mnie przekonaliście ;p nie za duże pudło będzie i podłogówki w sam raz rozmiarami się wpasują do TL. Chciałem robić monitory br, ale oświecenie TL przecież istnieje ;D hmm na ile tu nastroić takie pudełko? 40 Hz? a może standardowo na ćwierć fali? Mam suba na 32-300 więc nie potrzebuję aż takiego ogromnego zejścia

Skomentuj

Czaruję...
                                    X