Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Aurum Cantus AC130 F1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Aurum Cantus AC130 F1

Ktoś może budował coś na tych przetwornikach? warte to swojej ceny ?

http://www.loudspeakershop.eu/glosni...f1-p-1072.html

Z tego co pamietam to glosnik jest dosc dobry w swojej cenie . Niemniej parametry podane przez producenta sa przereklamowane wiec dobrze by bylo samemu zmierzyc parametry T/S.

Skomentuj

To chciałem potwietrdzić. Fs=35hz przy tej średnicy.. to trudne do uzyskania. A chyba nie od dzis wiadomo że praw fizyki się nie zmieni...

Skomentuj

na innym forum było prezentowane użycie tych przetworników w instalacji CA, jeśli cos znajdę to wstawię link

Skomentuj

8ohm w samochodzie to mi się nie widzi
          poza tym jeśli oni rzeczywiście kłamią w sprawie parametrów ts to nie wróżę im powodzenia
          jeśli nawet Fs się nie zgadza a tak go łatwo go sprawdzić
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Słuchałem kiedyś monitorków z tym głośnikiem w połączeniu z wysokotonowym Usherem. I muszę powiedzieć że kolumny grały jak duże monitory :) Pomimo małego przetwornika nisko-średnio tonowego, zejście na basie było całkiem spore i naprawdę mogło zaskoczyć. Średnica miła dla ucha, wyraźna i soczysta. Nie zawsze liczą się parametry głośnika :)

Skomentuj

no w sumie moze i racja
              sluchelem na as malych wavecorow W120 i tez zachowywal sie jak maly sub
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

http://www.audiocar.pl/forum/viewtopic.php?t=4873
                oraz
                http://www.audiocar.pl/forum/viewtopic.php?t=4352

nie wiem czy to dokładnie te same przetworniki, mam nadzieję że zabardzo nie zaśmiecam [ offtopic ]

Skomentuj

Jak napiszę, że budowałem na tych AC i że warte są tej ceny, niezawodnie pojawią się głosy, że w tej cenie są inne, nie gorsze wcale, gdyż wszystko zależy od gustu, potrzeb i portfela.
                  Parametry T/S istotnie nieco różnią się od deklarowanych, co zresztą przy wyborze akurat AC130F1 w moim wypadku zadecydowało: u producenta 35 Hz, nowe niewygrzane miały 52 Hz (bez kluczowego znaczenia dla mnie, szukałem czegoś do linii transmisyjnej o dobrej średnicy), Qts u producenta 0,27, w praniu kole 0,5 (i tyz piknie), Xmax spory jak na tak niewielki głośnik ok. 5 mm, EBP liczone dla realnych parametrów ok. 90. Ja użyłem dwóch na stronę plus tweeter tej samej firmy, gra to spójnie.
                  Zalety: dość neutralna w brzmieniu, gładka, szczegółowa, lecz nie męcząca średnica. Jak AC z basem radzi sobie w innej obudowie niż linia transmisyjna nie powiem, w LT jest wręcz znakomicie.
                  W porównaniu do nich takie np. Ushery 8935A grają równie przyjemnie, lecz cieplej czy słodziej (węglowa membrana), ciężko jest opisywać subiektywny odbiór dźwięku.

Skomentuj

Aurumy tylko do max 3L. W ogóle się nimi nie interesuj. Ja to potraktowałem jako eksperyment "co robi domówka w samochodzie" i juz skończyłem z tym.
                    a to juz chyba wystarczy za komentarz stosowania glosnikow domowych do samochodu :)
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                    X