Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rodzaj obudowy do Suba

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Rodzaj obudowy do Suba

Jestem tu nowy, i bardzo mi sie spodobała stronka, i zakupiłem opis na alegro do zbudowania subwoofera, i to projekt obudowy , do subwoofera, i chciałbym zapytac, czy nic sie nie stanie, jeżeli podłacze to tak jak w opisie budowy, według opisu nic sie nie stanie : oto obudówka w przekroju od góry

na tej półce w środku, co jest taka skośna, byłby zamontowany po obu stronach głośnik, niskotonowy, alphard lw800, i gostek co mi to wysłał napisał, ze aby nic sie niestało to jeden glosnik trzeba podłaczyć, plus do minusa, a minus do plusa, a drugi tak jak trzeba, aby jeden nie tłumił drugiego, czy nic sie nie stanie, z tymi głośnikami ?? bo przeciesz mięzy nimi, bedzie pustka, bo będa tka jakby przyłożone do siebie, jeden do drugiego, i czy membramy nie popękaja albo coś w tym stylu ?? podobno to świetne rozwiązanie, sam sie zbytnio nieznam, ale na mój chłopski łeb nie bedzie to zbyt dobre... prosze o pomoc !!

Temu gosciowi z allegro chyba chodzilo o obudowe pasmowo-przepustowa, jezeli to twoja pierwsza konstrukcja to odradzam, ten typ obudowy jest trudny do zestrojenia i wykonania dla amatora, na pierwsza konstrukcje zrob lepiej cos w obudowie typu CLOSED- tyle odemnie.
    Pozdrawiam

Skomentuj

ja Sobie poradze ze strojeniem :P mimo ze jestem amatorem :} tylko o to chodzi czy tym głośnikom sie nic nie stanie przy takim czyms ??

Skomentuj

Sam jestem w tych klockach początkujący (sam zresztą postawiłem dopiero jednego klocka, o czym w konstrukcjach ) ale też odradzam tego typu konstrukcje.
        To jest zdaje sie Band-pass i jest to faktycznie ciężkie do wykonania :)
        Sam sie przymierzałem...i pewnie takiego zrobie...za jakiś rok:)

Głośnikom nic stać sie nie powinno ale to alphardy, a o nich są różne opinie.
        W każdym razie to co podał Ci twórca tego projektu, działało by na takiej zasadzie,
        że jak jeden głośnik pcha powietrze przed siebie, to drugi zasysa (jeden "wychodzi" z kosza a drugi sie "chowa"). Z tego co pamietam to określa się to działaniem głośnika w przeciwfazie.
        Problem byłby, gdyby oba naraz tłoczyły powietrze albo zasysały. W tedy mogłoby się coś stać.

Pozdrawiam i polecam jak przedmówca obudowe typu closed (teraz taki do pokoju robie...)

Skomentuj

czyli jak podłacze jeden odrotnie to wszystko bedzie okej ?:) jak tak to sie ciesze i dziekuje za pomoc :) Forum i stronka bardzo fajna, ja w swoim dorobku, mam tylko kolumny 3 drożne, ale to było proste.. głosniki tonsila, średnio wysoko, tonowe.. eee to banał i wyciszenie :) a co myślicie o tego typu obudowie ?? basik bedzie fajny czy raczej kiczasy ?? co lepsze, taki coś czy może tak jak jest w tych zestawach 2.1 że głosnik w subie jest na boznej ściance i tylko bassreflex i nic wiecej... czy to lepsze ?? to bedzie miało kopa jakiegos fajnego ? jak dobrze wykonam, z głośnikami o łacznej mocy 120 Wat rms ? bo kazdy ma po 60, a muzycznej dwa razy wiecej :)

Skomentuj

Czołem.
            Pitterekk, głosniki sa połaczone tak by ich membrany pracowały w jednakowa strone .Jak jeden "pcha" to 2gi "ciagnie" .
            Połaczenie tego typu powoduje zmiejszenie obudowy . Ten rodzaj obudowy jest ok ale przenosi bardzo okreslone pasmo . Bas wydobywać się bedzie TYLKO z wylotu B-R.
            Jesli projekt był zrobiony dobrze i był sprawdzony , jesli projektant miał doswiadczenie i przewidział impuls , jesli zaprojektował pod 2xlw800 a ty poradzisz sobie ze strojeniem to ok .
            Mnie zastanawia jedno czy aby potrzebna ci jest tak mała obudowa, bo z 2xlw800 w normalnych obudowach ( zamknieta & b-r) uzyskasz leprze SPL oraz mozesz zejść na "głębszy bas " jeśli będzie dobrze zrobiony wzmachol do suba . Ja bym dał typ.CLOZET;-) (closed) z odpowiednimi filtrami na wzmachol.

Skomentuj

Ja także zostawiłbym ten typ obudowy i LW wsadziłbym do br.
              Wg mnie to jedyna obudowa w której ten głosnik gra.
              Zamknięta sprawia za gra on cicho a obecnośc basu mozna stwierdzić tylko poprzez obserwację membrany ... bo basu wogóle nie słychać.
              Pozdrawiam
              PS
              twierdzisz ze sobie poradzisz a pytasz o tak proste sprawy.

Skomentuj

i odczep się od tego LW 800 to naprawde lipny glośnik. za te pieniądze (albo niewiele większe) mozna mieć coś zdecydowanie leprzego.

Skomentuj

a nawet mniejsze :)

Skomentuj

no naprzyklad jakis stx :] albo tesle 226 ;p

Skomentuj

Wg mnie to glupota totalna jest wogule placenie komus za taki projekt! Bo co w nim wielkiego? Nawet nie wiadomo do jakich glosnikow zostal zaprojektowany. I jesli proporcje widoczne za tym rysunku sa prawdziwe czyli obie komory sa takiej samej wielkosc to musze powiedziec ze jest to kompletnie zle wykonana konstrukcja! W takich ukladach zawsze stosuje sie zroznicowanie wielkosci komor.

Pitterek jesli nie wiesz co to jest faza akustyczna i elektryczna podlaczenia glosnika to na pewno nie bedziesz potrafil odpowiednio zestroic tej konstrukcji. Pozatym zadajesz bardzo amatorskie pytania w stylu czy ta konstrukcja o mocy 120W bobrze zagra? Tak jakby moc miala jakis wplyw na dzwiek.

Skomentuj

Piterrek daruj sobie ten projekt, szkoda twojej kasy i twojego czasu, zrób jakiegoś dobrego Basreflexa, weź jakiś gotowy projekt, jest ich mnóstwo na forum i co najważniejsze sa darmowe a pozatym sprawdzone. Jak czegos nie bedziesz wiedział to napewno autor projektu Ci pomoże.

Skomentuj

dziekuje za wasze odpowiedzi i słowa Krytyki w stos. do mnie zobacze jeszcze co i jak zrobie :) thnx :)

Skomentuj

Czaruję...
                          X