Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny i preamp do nad216

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny i preamp do nad216

Witam
    Posiadam końcówkę mocy nad 216 i tymczasowo podaje sygnał do niej z komputera lecz nie jest on w stanie podać dostatecznie wysokiego napięcia (potrzeba 1120mV) więc potrzebuje preampa. Zastanawiam się też nad kolumnami Tonsil Zeus- mają 200w 4ohm -tyle co końcówka bądź stx f360 pisze że mają 360 wat lecz przy 8ohm- nad ma wtedy 125w więc mógłbym wtedy zasilić je z 2 końcówek, zastanawiam się nad tym ponieważ znalazłem przedwzmacniacz wraz z końcówką na allegro http://allegro.pl/nad-114-i-nad-216-...388651987.html.
    Proszę o pomoc w wyborze czy kupić nada pre+amplifier z allegro i stx, lub zaczekać aż pojawi się nad 114 i zeusy. Pytam się ponieważ nie wiem czy stx ładniej zagrają(3drożne) a cena obu konfiguracji będzie prawie taka sama.

A sygnałem nadal będzie komputer? Może warto zainwestować w lepszą karte do kompa niż w preamp?

To ma grać w domu? Jak wielki masz pokój?

Skomentuj

Źródłem sygnału nadal będzie komputer. Karta SupremeFX jest raczej dobra była razem z płytą ale jest na osobnej płytce aby był większy stosunek S/N
      W domu, pokój 30m

Skomentuj

a jak stwierdziles, ze napiecie z karty dzwiekowej jest za male to wysterowania wzmacniacza?
        Wzmacniacz, ktory na 125W wystarczy do wysterowania kazdej kolumny.
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Końcówka ma zbyt małe wzmocnienie aby puszczać sygnał z komputera ponieważ głośniki grają z podobną głośnością jak na TDA7294 (wzmacniacz NE022 i przedwzm 025 czułość wejściowa 775mV) wtedy mogłem ustawić na komputerze głośność maksymalnie 50% (później się przesterowywał) teraz ustwiam 100% a uważam że mogłyby zagrać głośniej. Karta muzyczna ma ok 2V a przedwzmacniacze z wyjściem na końcówke mają po 11-12V. Macie jakieś propozycje przedwzmacniaczy które nie pogorszyłyby jakości nada 216, pasowałby UHER PA 200 ? Nie chce wzmacniać sygnału z komputera na końcówke wzmacniaczem który posiadam ponieważ psuje on jakość.

Skomentuj

a moze sprobuj pod ta karte podlaczyc inny wzmacniacz i zobacz jak bedzie wtedy
            cos nie wydaje mi sie, ze to za male "V" wyjscia karty
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ja jestem zdania że im wiecej rzeczy w torze sygnalowym, tym gorzej.
              Włącz na kompie generator - pusc 1khz i sprawdz jakie napiecie na wyjsciu podaje karta - bedziesz wszystko widzial.
              Ew. pokusil bym sie o jakis przedwzmacniacz ale na lampach :)

Skomentuj

A nie masz czasami włączonej funkcji soft clipping ?

Skomentuj

Sytuacja poprawiła się po zainstalowaniu nowych sterowników do karty muzycznej. Napięcie mierzone przy 1000Hz przed zmianą sterowników wynosiło 0,9v teraz 1,05v (te 2v które wcześniej napisałem to w internecie znalazlem taką informacje). Gdy zmienie kolumny to pewnie kupie karte która będzie miała realne większe napięcie. Soft clipping miałem wyłączony.
                  Dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

Skomentuj

Czaruję...
                  X