Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Częstotliwość podziału w zwrotnicy, czy dobrze kojarzę?

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Częstotliwość podziału w zwrotnicy, czy dobrze kojarzę?

Witam,
    dobrze kojarzę załóżmy 3500Hz. Powyżej tej granicy jest odtwarzana przez wysokotonowego, poniżej przez mid-basowego?

prawie tak
    ale zaden filtr nie tnie rowno przy tej czestotliwosci
    charki opadajac rownomiernie z jednej i z drogiej strony (po filtracji) sumuja sie tworzac prosta charke wypadkowa
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A ktoś mi odpowie bo trochę sie zastanawiam co zmieni się w dzwięku jak w torze wysokotonowym w filtrze 18db dam kondensator 8,2uF i następnie 22uF a miedzy tym cewkę 0,6mH? i czy jak zastosuje dwa kondensatory różnych marek to będzie okey? czy może zastosować jako 24uF (bo tyle wyliczył kalkulator) dwa kondy po 10uF i 4,7uF albo do kondensatora 22uF dodać 2,2uF równolegle? i jak ma się sprawa napięciowa bo w takim układzie coś się podobno zwiększa.

Skomentuj

Chcesz zrobic zwrotnice uzywajac " kalkulatora" ?

Skomentuj

womperm , zanim zmarnujesz kase i czas to proponuje zapoznac sie z artami na stronie glownej oraz z tym http://audioefm.w.interia.pl/budowa_zw.htm (+ reszta ma tej stronie)

Skomentuj

DDN a to nie ty pomagales na elektrodzie naszemu koledze w zwrotce do nadstawek na stx-ach?
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Tak to ja tylko ze to prosta zwrotnica byla ktora juz wielokrotnie robilem,obsluchalem i jestem prawie pewien ze jest najlepiej jak byc moze. Zawsze mozna lepiej tak jak sie da. Nastepna odp. Bo widzisz to jest nieco problem nie majac aparatury pomiarowej,pozatym niejest to az takie potrzebne w moim wydaniu bo mam driwer niestety no name i chce poprobowac z roznymi opcjami zwrotnic az bedzie dobrze.tj tak jak ja chce i potrzebuje. Podzial wybralem 1600hz stromosc 18db

Skomentuj

to gratuluje ci pomyslow
                i dobrego kalkulatora
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Rownie dobrze moge uzywac nomogramu do okreslania wartosci elementow,lub skorzystac ze wzoru. Ale dzieki za brak odpowiedzi jakos sobie poradze

Skomentuj

odpowiedziec da sie tylko na dwa pytania

Zamieszczone przez DDN Zobacz posta
                    czy może zastosować jako 24uF (bo tyle wyliczył kalkulator) dwa kondy po 10uF i 4,7uF albo do kondensatora 22uF dodać 2,2uF równolegle?
                    tak, mozesz tak zrobic

czy jak zastosuje dwa kondensatory różnych marek to będzie okey?
                    tak, nie wazne jaka marka. wazne zeby oba byly foliowe

na reszte pytan odpowiedzi brak bo nawet jak ktos sie zabierze na powaznie za twoj problem to i tak efekt bedzie nijaki bo robisz wszystko w cemno!
                    a tak wogole to 3 pytanie jest zle sformulowane

Skomentuj

No i dzieki Pawel.S oto mi chodzilo. A to 3cie pytanie to dam tak. W zwrotnicy jak jest 18db to sa dwa kondensatory szeregowo miedzy nimi cewka odpowiednia dla danego ukladu wiec te kondensatory powiedzmy np.sa mkse na 250V to mozna potem powiedziec ze jak sa dwa to wychodzi 500V?Czy moze jak daje sie dwa kondensatory rownolegle w celu uzyskania odpowiedniej wartosci ich napiecia sie sumuja i wychodzi wiecej? Ma to znaczenie bo potrzebuje by to wytrzymalo 300watt dla 8ohm taki mam wzmacniacz i morduje zwrotnice do kolumn pelnopasmowych (estrada)przez mniejsze E

Skomentuj

Jestem matematykiem a nie wiem ile jest 2+2. Ja zawszę będę cięty na takich ludzi,taki mój charakter. Jeśli nie znasz odpowiedzi na zadane wyżej pytanie to proszę Cię,wykasuj ten opis pod swoim postem bo jest nie adekwatny do twojej wiedzy.

Skomentuj

Nie na temat...
                          Naprawa głośników,kolumn,tuning,budowa sound systemów,nagłośnienia na imprezy różnego typu.Więcej info na priv
                          Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                          Jeśli nie znasz odpowiedzi na zadane wyżej pytanie to proszę Cię,wykasuj ten opis pod swoim postem bo jest nie adekwatny do twojej wiedzy.
                          Ciężko nie przyznać Ci racji marian...

Skomentuj

Podpisuje sie pod powyzszym rekami i nogami!
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

kondensatory powiedzmy np.sa mkse na 250V to mozna potem powiedziec ze jak sa dwa to wychodzi 500V?
                              nie - nadal wytrzymalosc jest na max 250v

Ma to znaczenie bo potrzebuje by to wytrzymalo 300watt dla 8ohm
                              a zmierzyles jakie napiecie masz na tym wzmacniaczu? bo jak martwisz sie czy 250v to za malo to widac ze kompletnie nie wiesz o czym piszesz...

DDN, z regoly nie czepiam sie ludzi ale tutaj niestety musze przyznac racje kolega - lepiej nie reklamuj sie w taki sposob bo to moze sie zle skonczyc

Skomentuj

Czaruję...
                              X