Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nietypowa zwrotnica tonsil 45-8-59

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nietypowa zwrotnica tonsil 45-8-59

Witam

Mam następujący problem, posiadam 2 zwrotnice tonsilowskie 45-8-59 6. Do zwrotnic były podłączone 2 głośniki niskotonowe 8 Ohm 1 średniotonowy 8 Ohm i 1 wysokotonowy 8 Ohm. Moje pytanie brzmi jak podłączyć te głośniki do tych zwrotnic? pod jakie kanały podpiąć gniazdo głośnikowe oraz gdzie "-" a gdzie "+". Druga sprawa to są przypalone "kondensatory" (nie wiem czy fachowo tak to się nazywa) ten zielony i ten pod nim, niby wszystko działało ale czy jest możliwość dostanie gdzieś tych części i wymiany?

Z góry dziękuje za pomoc

ten zielony to rezystor
    te dwa na dole to kondensatory

zeby je wymienic to najlepiej przeczytac z nich wartosci a jak sie nie uda to zmierzyc

a jakie (modele) glosniki tam siedzialy?
    Albo podaj nazwe kolumny.
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Kolumny to RENKFORCE Atlantis CDX 200, głośniki w jednej kolumnie to GDN 2x 20/40, 1x GDM 10/60/4 i 1x GDWK 9/90/8. Strasznie nietypowe są te kolumny bo nigdzie w internecie ich nie znalazlem a są robione na podzespołach tensila zwrotnice i głośniki

---------- Post dodany o 14:28 ---------- Poprzedni post o 22:56 ----------

Przepraszam że pisze post pod postem, ale zależy mi na waszej pomocy, powód? chce zrobić coś z tymi kolumnami, okleinę już zerwałem - chcę położyć fornir, wyfrezować otwory na głośniki ale nim się tym wszystkim zajmę muszę wiedzieć czy coś na temat tych zwrotnic, bo jeżeli chodzi o podłaczenie ich itp to jestem laikiem. Pozdrawiam

Skomentuj

kombinuje i kombinuje jakby tu to polaczyc ale biorac pod uwage slady po lutowaniu kabli to nic mi nie wychodzi :/

mozesz mnie upewnic gdzie byly lutowane kable? ja naliczylem 5 miejsc

Skomentuj

Trzeba by rozrysować schemat na papier, razem z wartościami. Wtedy lepiej wszystko widać. Trzy cewki i dwie pojemności - dziwne. Rezystor na pewno w gałęzi wysokotonowej. Co do kondensatorów to typowe polskie MKSE, rezystor lepiej zamienić na ceramiczny 5watowy

Skomentuj

Zamieszczone przez elerom Zobacz posta
            Trzeba by rozrysować schemat na papier, razem z wartościami. Wtedy lepiej wszystko widać.
            rozrysowalem to i niewiele to pomoglo :/
            gdybym znal pojemnosci kondow i wiedzial gdie byly kable (i ile) to by bylo latwiej

Skomentuj

Korzystając z chwili szczęścia, że forum mi jeszcze działa (bo nie wiem jak długo będzie) napisze coś. Moim zdaniem powinno to być tak połączone.
              Załączone pliki

Skomentuj

Czaruję...
              X