Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dylemat w wyborze kolumn

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dylemat w wyborze kolumn

Witam Jestem przed zmianą kolumn i zastanawiam się nad 3 opcjami Albo zaaplikować projekt seasów L18RNX/P i 27TBFC/G do moich podłogowych Ostinato2k (zmiana zwrotnicy, usunięcie płyty czołowej, zmiana litrażu no i jakoś przednią płytę może w innym kolorze zamontować) albo Kupić PhoebeIII tam siedzą seas na górze i visaton na dole słyszałem te kolumny są świetne ale koszt około 3k zł 3 opcja projekt na seasach L18RNX/P i 27TBFC/G od nowa budować aczkolwiek są one na bazie monitorów a ja chciałbym podłogówki Wybór? Może ktoś ma jakieś sugestie Z góry dziękuję

phoebe III marian budowal jesli sie nie myle, wiec do niego uderz i wyjdzie trzy razy taniej jesli Ci to pasuje.
    http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1245680.html Tu na forum tez sa ale nie moge ich znalezc:/
    Nie mniej jednak nie ruszalbym starych kolumn i sprzedal je w calosci a budzet ze sprzedazy dolozyl do tego co juz masz. Przede wszystkim napisz ile masz czy bedziesz mial dokladnie do wydania, postaramy sie wybrac najlepsza opcje.

Poki co widac ze pasuje Ci 27TBFC/G, wiec pierwsze co mi przychodzi na mysl to :
    http://audiohobby.pl/topic/1/4747/1

Skomentuj

Dzięki za naprowadzenie mnie na projekt Mariana i Tak myślę porównałem wymiary głośników i chyba wymiar rury basss reflex jest taki sam i objętość moich Ostinato w granicach 23l więc udało by mi się małym nakłądem pracy te głośniki zaaplikować w moją obudowę (przynajmniej żona by nie zauważyła zmian...). Myślę, iż to jest świetny pomysł. Głośniki i zwrotnicę do Ostinato sprzedałbym i może przy wydaniu około 500 zł mam zmianę kolumn.

Skomentuj

tylko musialbys ukryc jakos szpare wokol kosza niskotonowca - roznica po 2mm na strone o ile dobrze pamietam

Skomentuj

visaton ma podane 187 mm czyli chyba jest większy

---------- Post dodany o 12:55 ---------- Poprzedni post o 12:01 ----------

Zamieszczone przez ciechu Zobacz posta
          Mam pytanie czy odległość między głośnikami może być trochę inna tzn głośniki były by bliżej siebie niż ma to w projekcie Marian

Skomentuj

moga byc troche blizej
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

oj sorki, myslalem ze chodzi o
              L18RNX/P i 27TBFC/G

Skomentuj

ciechuzapytaj mariana jaką wersje visatona miał w swoich kolumnach 4 czy 8 ohm.W phoebe3 był 4ohm,wysoki też był inny 27 TBC/GTV i objętość też była większa jak 23 litry.Tak że lepiej jednak wykonać nowe paczki jeżeli chcesz się zbliżyć do oryginału.Pozdrawiam.

Skomentuj

Marian już nie ma tych kolumn ma monitory na usherach (które chwali) coś mówił że przy muzyce elektronicznej seas był za krzykliwy może kolumienki nie zdążyły sie wygrzać. Ale daje to do myślenia a swoją drogą myslałem ze i w PhoebeIII i w tym projekcie są te same prztworniki tak mogłęm odczytać z testów Phoebe i z linku budowy Mariana. A już myślałęm ze niskim kosztem bez budowania bo zbytniio nie mam czasu uda mi się coś fajnego wydobyć. Wcześniej myśłałem o ER18RNX i 27TBFC/G ale moze jeszcze coś poszukam co podpasuje do moich obudów.

Skomentuj

Czaruję...
                  X