Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Microlab Fc-530 pare pytań

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Microlab Fc-530 pare pytań

Witam.
    Jestem posiadaczem głośników Microlab Fc-530. Zastanawiam sie nad wsadzeniem do satelitek głośników wysokotonowych ( bo montowane sa tam atrapy). Szukajac po allegro mozna znaleśc tylko tweetery do car audio o impedancji 4ohm oraz rozmiarze 1". Jak myslicie jakie kupic ? Ile na nie wydać by to nie byl przerost formy nad treścią?
    Chciałbym tez dowiedziec sie czy wytłumić czy nie suba w tym zestawie( różne czytałem opinie o wytłumianiu konstrukcji otwartych)? oraz czy jest mozliwosc zmiany B-R na inny. To znaczy ze obecny B-R ma mała średnice i słychac bardzo "świszczenie "powietrza. Jest jakis wzór gdzie długośc B-R zależna jest od jego średnicy? (chciałbym dać B-R o większej średnicy ale by pozostalo to samo strojenie skrzyni)
    Macie moze jescze jakies propozycje co zrobić by z tego zestawu wyciągnąć jescze więcej??
    pozdrawiam i licze na pomoc:)

Myślę że jedynie co, to można dołożyć wysokotnowe do 50zł para, a z subem pobawić się ze strojeniem br przed dodanie drugiego w mniej inwazyjnym miejscu, albo i nawet mb od stxa.
    Wytłumienie suba nie przyniesie zadowalajacych rezutlatów, poniewaz elementy tlumiace nie wplywaja na czestotliwosci subwoofera. Moga jedynie uspokoic glosna prace zawieszen glosnika, bądź zmniejszyc szelesty portu br poprzez zmiane predkosci powietrza wydobywajacego sie z portu br.

Co do wysokotonówki - polecam sławnego missiona + kondek 4,7uF http://allegro.pl/glosnik-wysokotono...404596216.html
    Ma 8 ohm, ale dość sporą efektywność i poradzi sobie w duecie z tym sredniakiem z microlabów, nawet obstawial bym, ze trzeba go tlumic

Co do suba - strojenie policzysz sobie w prostym programie WinISD, tam mozesz wszystko zasymulowac na dowolnym glosniku.

Skomentuj

Dziekuje bardzo za odpowiedz. Nie chcialbym dokladac drugiego B-R tylko poprostu zamienic istniejący. Wytłumienie chyba jedak zastosuje skoro napisales ze moze uciszyc głośna prace zawieszenia, bo oprócz "świstów" powietrza słychac tak jak by własnie prace zawieszenia.
      Rozumiem ze te głośniki co polecasz w przedziale do 50zł to bedzie bardzo dobry wybór??:)

Skomentuj

Pamietaj, że oczywiście zwiekszając średnice tunelu, należy do także odpowiednio przedłużyć żeby zachować odpowiednie strojenie, a w małej obudowie może być to klopotliwe. Trzeba stosować kolanka i zagięcia, a to także wpływa na dźwięk. Tak więc zdecydował bym się na membrane bierną pod spodem suba a zatkanie portu br, lub jego usunięcie.

Nie widzę na razie nic bardziej interesującego (tzn żadnej innej używanej okazji), niż te missiony. Koledzy moga potwierdzić

Skomentuj

A czy zastosowanie membrany biernej nie zmieniło by strojenia skrzyni?? nie potrzeba tego jakos wyliczac??

Skomentuj

Owszem zmieniło by, bo strojenie skrzyni z membrana bierna zalezne jest od ciezaru dodanego i wlasnego membrany biernej. Musialbyś tak dobrać wage membrany, zeby strojenie pozostało bez zmian. Możesz dokupic dociążeń, dokladac, odejmowac i sluchac jak jest najlepiej :) wg mnie, lepsze to niż manipulacja dlugoscia tunelu br noi nie powstaja swisty.

Jak chcesz poznac dokladne strojenie - musisz sklepach jiga zeby zmierzyc impedancje subwoofera, chociaz wydaje mi sie ze do mierzenia impedancji wystarzcza tylko dwa rezystory - bylo o tym w ktoryms wątku.

Skomentuj

Witam. Chcialbym sie jescze od kogos dowiedzieć jakie wysokotonówki poleca. Bo o tych Missiona nie moge znalesc zadnych opini. Pozdrawiam

Skomentuj

Witam. Mam do Was pytanie jaki kondensator jako filtr kupic do tweterów Missiona?? Ktos napisał ze 4,7uf wiem tyle ze nei moga byc to elektrolity, na allegro znalazłem kondensatory firmy Jantzen ale płacic za kondesator tyle co za glosnik mija sie z celem. Mogłby mi ktos pomóc jaki kondensator wybrać?? pozdrawiam

Skomentuj

Nie musi być od razu jantzen.... Wystarcz żeby był foliowy a nie elektrolit

Skomentuj

Na allegro nie ma niestety foliowych o tej pojemnosci 4,7 sa tylko i wylacznie Jantzena...w pobliskim elektroniku mieli foliowe ale u wiekszkej pojemnosci....

---------- Post dodany o 14:15 ---------- Poprzedni post o 16:40 ----------

Witam. Przepraszam za posta pod postem, ale nie moge nigdzie znalesc w normalniej cenie tych kondensatorów... mogłby mi ktos pomóc?? bo nie zapłace 10zł za kondensator jak tyle dalem za wysokotonówki... pozdrawiam

Skomentuj

W zupełności wystarczy takie: http://sklep.monster.pl/4-7uF-250V-M...49,11654).aspx
                      Poszukaj u siebie http://www.google.pl/search?hl=pl&q=...qi=g1&aql=&oq= na pewno kupisz taniej.
                      Mogą z powodzeniem być z demontażu.

Skomentuj

mission ma 6ohm co widac po wykresie impedancji
                        jak chcesz go zgrac z innymi glosnikami to odrazu zakup kilka rezystorow, zeby obnizyc jego skutecznosc
                        a kondensatory dobre i tanie sa w stx'ie tylko aktualnie brakuje 4,7uF
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dziekuje za pomoc:) lklukasz sądzisz ze trzeba obniżyć ich skuteczność?? Beda grały one w monitorkach z głośnikami 4ohm. Jak obnizać to o ile?? pozdraiwam

Skomentuj

obnizyc na pewno
                            a o ile to nie wiem, bo nie znam glosnikow z ktorymi beda graly
                            kup kilka rezow z przedzialu 3-10ohm 5W wystarcza w zupelnosci i dobierz na sluch
                            zeby sie nie wybijaly ponad pasmo
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Witam. Mam jescze do Was jedno pytanko czy kondensatory ceramiczne nadaja sie na filtr??

Skomentuj

rezystory tak
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

a kondensatory?

Skomentuj

nie nadają. Optymalne to foliowe MKT lub droższe, lepsze - polipropylenowe MKP.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X