Jestem w trakcie przygotowywania koncepcji subwoofera na głośniku Nova Intertechnik MDS 08. Głośnik rzekomo rewelacyjnie czuje się w obudowie BR, więc wymyślanie rozpocząłem od tej konstrukcji. W trakcie poszukiwania optymalnych kształtów skrzyni naszło mnie pytanie dotyczące kształtu samego rezonatora Helmholtza.
Poniższy szkic przedstawia jedną z koncepcji kształtu.

Powierzchnia S1 to ok 115cm2 (to ok. 50% Sd głośnika, wynoszące 243cm2) i jest niejako początkiem tunelu. Pozioma część tunelu poszerza się w kierunku wylotu i w najwęższym miejscu (na początku) ma 25,2cm2 przekroju, natomiast w najszerszym (u wylotu) ok. 36cm2.
Po tych kilku słowach wyjaśnienia kolej na pytanie, a właściwie kilka:
Poniższy szkic przedstawia jedną z koncepcji kształtu.

Powierzchnia S1 to ok 115cm2 (to ok. 50% Sd głośnika, wynoszące 243cm2) i jest niejako początkiem tunelu. Pozioma część tunelu poszerza się w kierunku wylotu i w najwęższym miejscu (na początku) ma 25,2cm2 przekroju, natomiast w najszerszym (u wylotu) ok. 36cm2.
Po tych kilku słowach wyjaśnienia kolej na pytanie, a właściwie kilka:
- Zakładając, że powierzchnia S1 jest mniejsza od Sd głośnika, to jest to początek tunelu BR? W związku z tym jego długość powinna być liczona po osi (szkic w górnym, lewym rogu)?
- Jak bardzo mogę zmieniać przekrój otworu BR?
- Mogą wystąpić świsty w takim otworze BR, przy jego wysokości w części dolnej (poziomej), wynoszącej 18mm?
Skomentuj