Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny fronty - jakie głośniki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny fronty - jakie głośniki

Witam!

chciałbym zbudować swoje pierwsze kolumny.. troche juz poprzeglądałem fora troche poczytałem i juz prawie kupilem głośniki:-) ale troche miąlem na glowie i jakos sie odwleklo..

zacznijmy od początku.. chcialbym fronty do kina, podłogowe takie ktore beda graly czysto z głębokim basem, poki co mam wzmak Yamahy RX 530 (chyba 80W) i kolumienki Jamo z ktorych byłem zadowolony dopuki nie wymieniłem spalonych niskotonowcow ale planuje kupno Denona 1705 i własnie do niego potrzebuje kolumny

myślałem o Visatonach ale zdecydowałem na początek zacząć od czegoś tanszego
    byłem juz zdecydowany na konfiguracje Tonsilową:
    GDN 20/80 lub 25/80
    GDM 16/60
    GDWK 11/100 lub 9/80

ale troche czasu minęło i pojawily sie tu opisy stx'ów, ktore mnie zaciekawiły

pytanie jest takie: czy warto sobie zawracać glowę STXami? i czy doradzilibyście coś fajnego na stx a nie tonsil? i czy tonsile byłyby lepsze? sa zdecydowanie droższe:)

co do projektu to chciałbym go zrobić sam ale potrzebuje czyjejś pomocy:) i licze ze się ktoś pośród was znajdzie:)

no to biore sie do przeglądania stxów
    pozdrawiam

Moim zdaniem STX odpada z rywalizacji z Tonsilem. Co to 3 dróg. nie lepiej zrobić coś dwódrożnego ??pomyśl nad 2x W170 + G20 Visatona. A jeśłi chodzi o tonsila to może 2x 16cm + kopółka ?? Nieznam sięzbytnio na ofercie Tonsila. To co przedstawiłeś nie wydaje się ciekawym pomysłem chyba że umocujesz głośnik basowy z boku co niestety zmusza Ciedo cięcia go koło 150Hz. GDM 16/60 wytrzyma granie od 150Hz więc jedynie tkaie cośwydaje mi się sensowną ideą gdyż 20-sto centymetrowy bas z przodu powoduje utrate wszystkich efektów przez stereofonie, przestrenność i źródła pozorne gdyż zmusza Ciedo zrobienia przedniej ścianki conajmniej 22 cm. Niewiem co By Ci doradzić ...te Visatony to dobra sprawa ale droga zarazem... niech sieteż inni wypowiedza

Skomentuj

jak juz coś to z stx'a jedynie basówki!! ale polecał bym coś 2way na czymś leprzym niz tonsil stx czy tesla.....

Skomentuj

zrezygnowałem z Visatonów ponieważ będa to moje pierwsze kolumny a visatony sa dość drogie (jesli bede zadowolony z mojej pracy to pewnie sie zdecyduje na visatony:-) np. W200SC + GD20SC 2-way, ale to w przyszłości)

chciałbym 3-way bo mi sie podoba wygląd, a to tez ma znaczenie... te głośniki co zaproponowałem to nie jest mus... a o tym ze jesli dam duzy gł. z przodu to będzie zle grało to nie slyszałem.. chyba ze cos źle zrozumialem
        to moze było by dobre cos takiego:
        STX GDN np 22/120 lub 20/120
        + TVM ARN 150/60/8 czy cos podobnego z tesli
        + jakaś kopułka Np arv 104 czy tonsila gdwk?

myślałem o duzym głośniku niskotonowym bo chciąłbym kolumny ktore nadawałyby sie do sluchania muzyki, ale miałyby to byc w przyszlości kolumny do kina domowego ktore chciąlbym zrobic łącznie z subem?

nasuwa mi sie jeszcze jedno pytanie: czy akcesoria ze strony stx sa coś warte? czy lepiej szukac gdzie indziej? chodzi mi o gniazda, kolce maty wytłumiające itp.. no bo jak juz bede cos u nich zamawial to moze nie tylko głosniki

Skomentuj

mają bardzo dobre terminale podłączeniowe (gróby pastik masywne i naprawde poządnie wykonane) a na dodatek tanie. to samo B-R i reszta tez jest niezła. tylko zwrotek bym unich nie zamawiał bo mają jedynie cewki rdzeniowe.....

Skomentuj

Arn 150 zdecydowanie odpada jeœli chodzi o zakres œredniotonowy, jego œrednica jest matowa i wogule mało ciekawa...
            a co do reszty to dałbym tego gdna na boku ucioł nisko na niskoœrednie dał bym 16 lub 13 tonsila .

Co do STX to niezłe głoœniki ale minimalnie brzmienie majš gorsze od tonsili, zresztš gdn20/80/2 to bardzo dobry głoœnik.

Skomentuj

Jesli nie masz wielkiego pomieszczenia, i nie musisz miec ogromnego cisnienia, zainteresuj się głośnikiem Visatona Ws17e, moze nie wyglada rewelacyjnie, ale w zakresie basu jest genialny!! Do tego dobra kopolke, najlepiej tonsil ktorys 25mm mocniejszy... napewno nie G20...
              Szczerze mowiac odradzam ten glosnik, moze i jest super wykonany, ale napewno super nie gra, tymbardziej za taka kase...
              Oczywiscie najlepsza do tego bylaby Vifa D27 albo D25ag...

Skomentuj

ocenicie czy dobrze kombinuje?

symulacja 3 STXów w WinISD:
                GDN 20-120-8-AW
                GDM 14-100-8-SC
                GDWK 11-200-8-AJ

dla GDN V=45l strojenie 35HZ
                dla GDM V=24l i Fsc = 99Hz ( tyle ze nie jestem pewien co to Fsc... częst rezonansowa?)
                no i GDWK to chyba musi byc całkiem odizolowany od reszty?
                no i teraz sie zastanawiam czy to ma sens wogole
                SPL głośników wygląda tak ze GDN i GDM niby to samo, znaczy okolo 89dB, a GDWK 92 wiec chyba troche duzo?
                a czestotliwość podziału to 3500/9000 Hz ( znaczy na zakładce EQ/Filter dla GDM i GDWK podałem filtry highpass odpowiednio 3.5kHz i 9kHz - tak sie robi jesli podział ma być 3500/9000)

jesli moge prosic to powiedzcie gdzie robie błędy i ewentualnie o czym trzeba jeszcze pomyśleć:-) no i pewnie te GDM i GDWK to wolalbym z tonsila albo TVM ale na stronie STX są parametry wieć narazie eksperymentuje na nich

a i czym skutkuje przekroczenie 0dB a potem dołek na tym wykresie w przypadku GDN?

Skomentuj

Czaruję...
                X