Wczoraj przetestowałem trochę kolumny za pomocą generatora . Po pierwsze chciałem sprawdzić cały zakres , bo gdzieś czytałem ,że mogą być "dziury " . Jest OK , więc zwrotnic nie trzeba modyfikować . B-r działa i " schodzi " do 28 Hz . Średnica i prędkość powietrza jak wynika z symulacji i w rzeczywistości nie powodują świszczenia i furczenia . Owszem , po przyłożeniu ucha do wylotu b-r , przy najniższych częstotliwościach słychać ciche " furczenie " , które znika w miarę wzrostu częstotliwości . Poza tym zabrałem kilka kilka płyt do odsłuchania . Nie jestem niestety obdarzony świetnym słuchem muzycznym , ale " Toccata & fuga " Bacha , jak dla mnie zabrzmiała cudownie .
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Bass reflex strojenie
Collapse
X
-
Zacznijmy od tego, że tak jak pisaliśmy, nie należy symulacji brać jako ostateczność, tylko raczej jako pomoc w dobieraniu obudowy. Ostatecznym czynnikiem powinien byc odsłuch. Na sam wynik symulacji też czasem trzeba brać poprawkę, gdyż nie musi być ona tak do końca zgodna z rzeczywistością, głośnik może zachowywać się inaczej niż wynikało by to z obliczeń matematycznych. Już nie mówię tu o preferencjach słuchacza i, last but not least - pomieszczeniu odsłuchowym. Tak więc jak tobie tak odpowiada to jest ok i niech tak zostanie. Z tym że chyba zawsze warto spróbować innych aplikacji, chociaż by z samej ciekawości. Na pewno mogę powiedzieć że zmniejszając obudowę zyskasz na kontroli i jakości basu, bas będzie szybszy, nie będzie przeciągał, no i co ważne, będzie miał większą wytrzymałość mocową. Za to stracisz na zejściu, choć to zależy, bo jak masz obudowę dużo za dużą, to niekoniecznie (bo w takim wypadku głośnik i tak nie przetwarza już częstotliwości na jaką obudowa jest strojona a b-r staje się nieefektywny, cha-ka zbilża się do charakteru jak w oz). Jeżeli widzisz że na symulacji cha-ka zaczyna nieznacznie opadać na średnim i wyższym basie a spadek na dole jest tez łagodniejszy, to oznacza to że masz za nisko strojony b-r.
Skomentuj
-
Witam
Mam pytanie, mam obliczoną długość i średnicę otworu, objętość obudowy, wyszło mi około 45 Hz na 68x180. I teraz moje pytanie jak sprawdzić czy obudowa jest dostrojona odpowiednio, potwierdzić czy obliczenia z programu się zgadzają. Mam do dyspozycji mikrofon i system pomiarowy, i dobre pomieszczenie. Jak wygląda taki pomiar, strojenie. Co mam zrobić. Czy mikrofon bardzo blisko otworu ? Jak ma się zachowywać otwór który jest dostrojony do właściwej częstotliwości ? Ma być czuć powiew powietrza czy nie ? Czytałem o tym sporo ale niewiele mi to dało. Proszę o informacje krok po kroku jak zmierzyć strojenie bass reflexu. Czy przy pomiarza należy odłączyć głośnik wysokotonowy ? Rozumiem że pomiar robimy już w delikatnie wytłumionej obudowie ? proszę o pomoc.
Skomentuj
Skomentuj