Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ciśnienie w obudowie vs nakładka przeciwpyłowa.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ciśnienie w obudowie vs nakładka przeciwpyłowa.

Załóżmy, ze mamy głośnik o sporym skoku membrany w niewielkiej obudowie zamkniętej. Ciśnienia w środku sa spore, ścianki muszą być grube i solidne.

Jak ma się ciśnienie w skrzyni do nakładki przeciwpyłowej? Zakładając, że głosnik ma wentylowaną cewke, więc jest pełen "prześwit" pomiędzy środkiem obudowy, a nakładką przeciwpyłową.

Rozumiem, że na kopułke idzie mniejsze ciśnienie, niż na ścianki, bo wychyla sie razem z membraną? Logika mi podpowiada, że gdyby szło takie samo, kopułki musiały by być pancerne, no ale wole się zapytać.

Właściwie chodzi o to, że kiedy przyklejałem kopułke, robiłem to kropelką, i wyszło trochę inaczej niż chciałem. Nie sposób było podkleić w każdym jednym miejscu kopułki za te 2-3mm powierzchni, w nielicznych miejscach jest podklejone tylko z wierzchu, grubą warstwą kropelki. Nie wykluczone, że w tych miejscach klej i tak wsiąkł pomiędzy membrane, a kopułke, ale glowy nie dam sobie uciąć.

Wszystko jest teraz elegancko i szczelnie, zero problemów. Jednak za ok. 2 tygodnie będę miał należyty wzmacniacz do tego subwoofera, i obawiam się, że przy większej amplitudzie pójdzie ciśnienie na kopułke, i przerwie się klej w jakimś miejscu, co spowoduje nieszczelność, i zepsuje dźwięk. Moje obawy są uzasadnione?

Nie napisałeś z jakiego materiału jest membrana i czy kopułka przeciwpyłowa jest oryginalna.
    Trudno powiedzieć jak zachowa się kopułka przy dużych ciśnieniach, najwyżej przykleisz na inny klej, jak zauważysz, że się odkleja.:)

Skomentuj

Kopułka musi być przyklejona szczelnie na całym obwodzie. Jeśli tak nie jest może brzęczeć.
      Co do pancernosci kopułki to kształt nadaje jej "pancernosci" :)
      Przy papierowej membranie i papierowej kopułce używam butaprenu.

Skomentuj

dwie sprawy:
        otwor chlodzacy cewke jest waski, zeby powwietrze sobie tam wlatywalo z calym cisnieniem. Srednica otworu tlumi cisnienie wytwarzane przez membrane
        a druga sprawa to kropelka sie nie nadaje. To najgorszy klej jaki znam.
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
          Srednica otworu tlumi cisnienie wytwarzane przez membrane
          moim zdaniem jest zupełnie na odwrót, patrząc na to od strony przepływu powietrza to zwężka (którą jest ten otwór) powoduje wzrost różnicy ciścień, przy dużej różnicy dochodzić może nawet do chwilowej kompresji więc słabo przyklejona kopułka może wyskoczyć. Ale oczywiście mogło mi się coś pomylić :P

Skomentuj

jaromas a jak jest za maly br to co sie dzieje z glosnikiem i jaki efekt daje br?

---------- Post dodany o 14:05 ---------- Poprzedni post o 13:56 ----------

patrzac od strony cewki masz racje
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
              jaromas a jak jest za maly br to co sie dzieje z glosnikiem i jaki efekt daje br?[COLOR="#696969"]
              tutaj jest mowa o skrzyni zamkniętej, ale jak jest za mały br powietrze świszczy bo jest właśnie duża różnica ciśnien a to powietrze musi przepływać, a że ma mały otwór to przepływ robi się burzliwy i ... świszczy a gdy bardzo nie nadąża to również może dojść do chwilowej kompresji. Jak sie myle to poprawcie
              Last edited by jaromas; 02.02.2011, 13:55.

Skomentuj

ja wiem, ze mowa o zamknietej poprostu porownalem otwor wentylacyjny do dzialania br.
                Ciekawy temat nigdy sie nad tym nie zastanawialem. To bylo pierwsze co przyszlo mi na mysl.
                Musi sie ktos jeszcze w temacie wypowiedziec.
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Logicznie rozumując, to:

1. Ciśnienia nie są aż takie duże, bo papierowa membrana, czy zawieszenie by nie wytrzymało.
                  2. Wyprofilowanie kopułki przeciwpyłowej ma bardzo istotne znaczenie dla jej wytrzymałości.
                  3. W obudowie ważniejsza jest szczelność, oraz minimalizacja drgań ścianek (rezonanse) - wpływa to na dobroć układu. Z tego to własnie powodu powinny być one "pancerne".
                  Wkładając nowy głośnik w karton, żeby się "wygrzał" (robimy to bardziej z ciekawości, niż konieczności :drool:) widać wyraźnie jak pracuje nasza "obudowa", a znaczniej mniej membrana głośnika .

Skomentuj

Tez o tym myslalem podczas wymieniania kopułki. Ale z drugiej strony, jakby tam działało takie ciśnienie to by nie bylo problemu z wgniecionymi kopułkami bo same by sie wypychały :)
                    No i druga sprawa to membrana drga w jedną i drugą stronę, więc nie dość ze raz mamy nadciśnienie a raz podciśnienie, to jeszcze przy powiedzmy 30hz trwa to 0,033s... Były kiedyś jakieś badania ze człowiek wytrzyma bardzo duże przeciążenie ale przez ułamek sekundy :)
                    Last edited by Tanner; 02.02.2011, 16:39.

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
                      Nie napisałeś z jakiego materiału jest membrana i czy kopułka przeciwpyłowa jest oryginalna.
                      Trudno powiedzieć jak zachowa się kopułka przy dużych ciśnieniach, najwyżej przykleisz na inny klej, jak zauważysz, że się odkleja.:)
                      Celuloza + Kevlar. Kopułka nie jest oryginalna, najzwyklejsza za 2,30, ale solidna.

Głosnik będzie pracował w dość extremalnych warunkach. W pokoju 10mkw osiągnięcie fb=25hz wiąże się z baardzo mocną korekcją basu poniżej 40hz, więc głośnik nawet przy średniej głośności może mieć potężne wychylenia (pomieszczenie ma spadek +/- 10db przy 35hz, +/- 20db przy 25hz)

Skomentuj

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
                        Celuloza + Kevlar. Kopułka nie jest oryginalna, najzwyklejsza za 2,30, ale solidna.
                        Wydaje mi się, że żywica epoksydowa była by najlepsza jako klej.
                        Możesz dla pewności spróbować ją odkleić i przykleić powtórnie na żywicę. Jak się zniszczy to kupisz za 5zł. nowe.
                        Poza tym możesz nową kopułkę nasączyć od wewnątrz, rozcieńczoną 1 : 1 rozpuszczalnikiem żywicą, będzie sztywniejsza.

Skomentuj

Koledze (przynajmniej tak wynika z pierwszego posta) nie chodzi chyba o sztywność samej kopułki tylko o jej przymocowanie do membrany więc nie ma znaczenia czy ona (sama kopułka) jest wyprofilowana i przez to sztywna czy nie. Jeśli kleiłeś na kropelkę (czyli praktycznie brak elastyczności) to wydaje się, że przy ekstremalnej pracy membrany coś tam może się stać (przecież przy dużym natężeniu bardzo niskich częstotliwości membrana może się wyginać). Z pewnością nie pogorszy to szczelności układu i nie wpłynie na parametry pracy suba - co najwyżek krążek całkiem odpadnie Obawiam się jednak, że taka powoli odklejająca się i rozszczelniająca kopułka może wydawać dźwięki a jeśli głośnik jest skierowany w stronę słuchającego to może to być słyszalne.

Głosnik będzie pracował w dość extremalnych warunkach. W pokoju 10mkw osiągnięcie fb=25hz
                          Sub 25Hz w 10m2? Tylko po co... i jeszcze "zabijająca stereofonia" w innym temacie... dziwna sprawa

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                            Sub 25Hz w 10m2? Tylko po co...
                            To, że poniżej 35hz nic nie ma w muzyce to mit. Wystarczy posłuchać cięzkich dubstepów, czy czarnego rapu, tam bas schodzący ponizej 30hz jest na porządku dziennym. 10mkw, bo w takim pokoju mieszkam. Nie widzę problemu w osiągnięciu 25hz w 10mkw, według teorii niektórych osób w samochodzie nie dało by się zejśc poniżej 200hz, a w słuchawkach? Poniżej 1khz :lol:

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                            i jeszcze "zabijająca stereofonia" w innym temacie... dziwna sprawa
                            Moje uszy lubią dźwięk 3D, czy to aż tak dziwne?

Skomentuj

Nie widzę problemu w osiągnięciu 25hz w 10mkw, według teorii niektórych osób w samochodzie nie dało by się zejśc poniżej 200hz, a w słuchawkach? Poniżej 1khz
                              Jak ktoś lubi bas pneumatyczny, to jego sprawa, z tym żeby osiągnąć 25Hz trzeba dość dużych poziomów głośności, co na dłuższą metę grozi pogorszeniem słuchu.

Skomentuj

Czaruję...
                              X