Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Gemme Audio Katana - niekoniecznie wierna kopia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Gemme Audio Katana - niekoniecznie wierna kopia

Witam wszystkich

Aktualnie szukam natchnienia na budowę swoich pierwszych kolumn podłogowych. Postanowiłem, że będzie to dość budżetowy projekt: 3-drożny na STX, Pojemność skopiowana z któregoś z dostępnych projektów na forum.

Wydaje mi się, że 3-drożnym łatwiej będzie mi pokryć całe pasmo, tymbardziej że głośniki nie z górnej półki no i będzie to 1. konstrukcja. Jeśli się mylę prosze wyprowadźcie mnie z błędu.

Co do wyglądu to póki co wybór padł na Gemme Audio Katana dokładnie: http://www.soundstage.com/equipment/...0908_gemme.jpg

I teraz właśnie mam do was pytania. Katana ma na froncie 2 przetworniki - chciałbym aby tak zostało w związku z tym, że chciałbym 3-way, niskotonowiec mógłby pójść na bok obudowy, wylot BR na tył.
    Czy w takim przypadku muszę o czymś pamiętać zmieniając ułożenie głośnika z oryginalnego projektu (tego z którego skopiuje pojemność) z frontu na bok?

Spotkaliście się gdzieś w sieci z projektem kopii Katany?

Pozdrawiam

tak
    musisz pamietac, ze projekt zwrotnicy jest do kolumny z glosnikiem niskotonowym na froncie i do nie pochylonej przedniej sciany
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Posłuchaj, co kolega lklukasz mówi, bo dobrze mówi. Ten projekt nie jest przystosowany do takiej aplikacji głośnika.
      Zamieszczone przez pmx Zobacz posta
      Co do wyglądu to póki co wybór padł na Gemme Audio Katana
      Masz gdzie to zrobić i polakierować? Plan ambitny a wygląd, to kwestia gustu.

Skomentuj

OK, czyli zwrotka musi być zmodyfikowana.
        Z wykonaniem raczej nie powinno być większych problemów. Jak wspomniałem nie musi to być wierna kopia. W oryginale u dołu tylnej ścianki jest chyba takie lekkie wcięcie zaokrąglone, pewnie z tego zrezygnuję.
        Na skosy na przedniej ściance wszyscy patent już znają, a z lakierowaniem nie będzie problemu - brat akurat zajmuje się aerografią, więc sprzęt i warunki są.

Jeśli nie znajdę osoby, która będzie w stanie obliczyć i wykonać dla mnie zwrotki to zapewne zrezygnuje z głośnika na boku i powędruje na front, chociaż wolałbym tego uniknąć.

Macie może jeszcze jakieś uwago / koncepcje, chętnie posłucham.

Skomentuj

Jeśli nie znajdę osoby, która będzie w stanie obliczyć i wykonać dla mnie zwrotki to zapewne zrezygnuje z głośnika na boku i powędruje na front, chociaż wolałbym tego uniknąć.
          Tu się nic nie liczy tylko mierzy i wg pomiarów robi zwrotkę. W dodatku trzeba mieć jakieś pojęcie o filtrach i ich wpływie na przebieg impedancji oraz fazę, więc np samo posiadanie sprzętu pomiarowego bez wiedzy nie wystarczy. Problemem głośnika niskotonowego na boku jest to, że powinno się go bardzo nisko ciąć, coś ok 80Hz a to komplikuje zwrotnicę i znacznie podwyższa jej cenę, ponieważ potrzebne są cewki o dużej wartości indukcyjności, które tanie nie są. W dodatku pomiary w domu poniżej 100Hz to trochę loteria i trzeba mieć naprawdę duuuuużo doświadczenia żeby zaprojektować w domowych warunkach zwrotkę z podziałem w okolicy 70-80Hz a tyle właśnie potrzebujesz.

Powiem tak, da się to zrobić, pytanie czy gra warta świeczki i czy znajdziesz dodatkowe środki pieniężne na wysłanie jednej gotowej kolumny na pomiary + jakieś wynagrodzenie dla tego kogoś za poświęcony czas. No i czy w ogóle znajdziesz kogoś kto będzie chciał się w to bawić.

No chyba, że zrobisz to na pałę i polecisz kalkulatorem...ale tego nikt (w tym i ja) Ci tutaj nie poleci!!!
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Front w tych paczkach jest lekko półokrągły ale nie jest to trudne do zrobienia. Zamiast 3way z głośnikiem z boku lepiej zrobić 2,5way np. 2x 18awx 15ohm i seas27tbfcg, niezbyt drogo a na dobrym poziomie, zwrotnice pod taką obudowę trzeba projektować od podstaw niestety.

Skomentuj

Skutecznie odwiedliście mnie od pomysłu umieszczania niskotonowca z boku. Za dużo komplikacji jak na pierwszą konstrukcję i kosztów, a na zwrotnicach się niezbyt znam by pomierzyć. Już nie wspomnę o warunkach sprzętowych.

Co powiecie o taki pomyśle, żeby skrzynia w środku nie była pochylona, czyli kopia np takich skrzynek: http://diyaudio.eu/showthread.php/15...-GDN-18AWX%29?

Na zewnątrz dodany podwójny front i tył pod lekkim skosem 5st? Głośniki przymocowane do frontu więc także pochylone. Czy właśnie pochylenie głośnika względem "prostej" skrzyni także wymaga doboru innej zwrotnicy?

Last edited by pmx; 03.02.2011, 10:59.

Skomentuj

W pochyleniu, lub nie, kolumn nie chodzi o wnętrze obudowy tylko o zewnętrzną powierzchnię frontowej ścianki - głównie jej fragmentu z zamontowanymi głośnikami. Załóżmy, że słuchasz kolumn stojących na wprost Ciebie i głośnik wysokotonowy jest na wysokości Twoich oczu. Jeśli będziesz teraz podnosił lub obniżał głowę to zmieni się kąt pod jakim słuchasz głośników. O ile przy zmianie tego kąta na boki przeważnie nic wielkiego się nie dzieje (to znaczy dzieje się bo przeważnie przytłumia się górny skraj pasma - bardziej lub mniej) to przy zmianie góra/dół zachodzą różne zjawiska, które mogą zaburzyć współpracę głośników - bo trzeba zauważyć, że pewną cześć pasma głośniki odgrywają jednak wspólnie a zwrotnica nie ciacha ich jak nóż kiełbasę tylko od pewnego momentu (idąc w górę lub w dół pasma) zaczyna tłumić ich dźwięk. Zwrotnice projektuje się w taki sposób, żeby suma tych "stłumionych dźwięków" miała głośność taką, jak reszta pasma. Przy zmianie kąta odsłuchu góra/dół to sumowanie może nie przebiegać tak jak powinno (starałem się to w miarę zrozumiale napisać ale chyba wyszedł jakiś bełkot :glare: ). Po prostu dają (lub mogą dawać) o sobie znać zjawiska takie jak przesunięcia fazowe lub przesunięcia centr akustycznych głośników (wszystko to jest ze sobą powiązane). Podobnie działa przesuwanie głośników na ściance względem siebie i ułożenie ich inaczej niż w momencie projektowania danej zwrotnicy przez jej konstruktora.

Oczywiście przy tym wszystkim nie następuje jakaś totalna katastrofa i kolumny nadal grają ale przeważnie zagrają gorzej niż by mogły. To tak samo jak chodzisz po pokoju przy włączonej muzyce - wszędzie ją słychać ale w każdym miejscu trochę inaczej niż w poprzednim.

Tak więc jeśli korzystasz z gotowej zwrotnicy to wielkość, kształt i pochylenie frontu, ułożenie na nim głośników oraz objętość obudowy dla głośnika niskotonowego pozostaw bez zmian.

Skomentuj

Zrób obudowę z kątami prostymi, pionową i zaznacz pochylenie na bokach innym kolorem forniru, skosami(tą jaśniejszą część na rysunku). Front kolumny powinien być jak najbardziej zbliżony do tego co było podczas projektowania zwrotnicy, może nie zauważysz różnicy w brzmieniu gdy ją pochylisz ale po jakimś czasie będzie cię to męczyć, że nie zrobiłeś konstrukcji na tip top. Wybór 2way stx,seas na pierwszą konstrukcje bardzo dobry.

Co powiecie o taki pomyśle, żeby skrzynia w środku nie była pochylona,
                  to jest mój pomysł:flapper: za 2 do 3 tygodni pokażę paczki wykonane w ten sposób, tzn tak jak Ci zaproponowałem.

Skomentuj

dabyl, wszystko się zgadza, kąt ma znaczenie bo głośniki jakby celują wyżej przy takim pochyleniu ścianki. Można też zostawić głośniki w pionie, a pochylić tylko frontową drugą ściankę - może to kiepsko wyglądać.

Zauważyłem że kilka konstrukcji na forum jest pochylana na kolcach, dlaczego w takim razie?

funiax1, nie rozumiem Twojego pierwszego zdania , ale chętnie zobaczę Twoją konstrukcję, z pewnością skończysz ją szybciej ode mnie.

Skomentuj

nie rozumiem Twojego pierwszego zdania
                      patrząc na rysunek, od strony głośników pierwsza krawędź pionowo(szary element) druga pochylona szersza u góry. I patrząc od tyłu( tył kolumny, szary element) pierwsza krawędź pionowo, druga pochylona, szersza na dole. W ten sposób środek jest pochylony do tyłu . Jeżeli kolumny mają być lakierowane na wysoki połysk to wystarczy zrobić delikatne ścięcia tak aby tylko uzyskać krawędzie i efekt pochylenia będzie bardzo widoczny pod wpływem odbijającego się pod innym kątem światła. a kolumny nadal są pionowe, narysuj to sobie to załapiesz o co chodzi.

Skomentuj

dabyl, wszystko się zgadza, kąt ma znaczenie bo głośniki jakby celują wyżej przy takim pochyleniu ścianki. Można też zostawić głośniki w pionie, a pochylić tylko frontową drugą ściankę - może to kiepsko wyglądać.
                        Niby się zgadza - ale nie do końca. Zauważ, że o ile w odległości 50cm od głośnika różnica w wysokości "celowania głośników" będzie niewielka, to przy 3-4 metrach może się okazać, że celować będą już w 2 metry ponad podłogę (oczywiście zależy też od kąta pochylenia - na samych kolcach to pochylenie przeważnie jest niewielkie). Ja wiem, że wydaje się, że to nie ma znaczenia ale na pomiarach to widać - ktoś powie "eee tam, pomiary, słychać dobrze" OK, ale w takim razie traciło by sens całe teoretyczne podejście do tematu, które jednak, w mniejszym lub większym stopniu przekłada się na praktykę (jak w każdej dziedzinie). A przecież nie chcemy iść po łebkach tylko chyba raczej wolimy dążyć do perfekcji. Podobnie ma się sprawa łamania ścianki frontowej - że część z głośnikami prosto a reszta pochylona tak czy inaczej. Prawda jest taka, że powierzchnia frontu kolumny jednak też dodaje coś od siebie (np efekt baffle step) i jeśli zaprojektowana zwrotnica uwzględnia ten wpływ to każda zmiana na ścianie frontowej wprowadzi również zmiany do charakterystyki całego układu.

Jeszcze raz podkreślę, że te zmiany w odsłuchu gotowego wyrobu mogą być niewielkie, dla ogromnej większości słuchaczy wręcz nie do wychwycenia, no ale skoro już chcemy to robić profesjonalnie (a jakoś założyłem, że właśnie takie masz podejście do tematu) to róbmy to wg zasad sprawdzonych przez bardziej doświadczonych projektantów.

No ale jak tam chcesz, zrobisz po swojemu i pewnie i tak będziesz zadowolony

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                          Podobnie ma się sprawa łamania ścianki frontowej - że część z głośnikami prosto a reszta pochylona tak czy inaczej. Prawda jest taka, że powierzchnia frontu kolumny jednak też dodaje coś od siebie (np efekt baffle step) i jeśli zaprojektowana zwrotnica uwzględnia ten wpływ to każda zmiana na ścianie frontowej wprowadzi również zmiany do charakterystyki całego układu.
                          dabyl łamanie przedniej ścianki nie jest dobrym pomysłem , ja to wiem ale robiąc ścięcia po bokach nie zmieniamy pionu i kształtu frontu, tyle tylko że trzeba go zrobić szerszy po bokach o tyle ile będzie zeszlifowane by uzyskać optyczny efekt pochylenia po bokach, może to nieźle wyglądać.

ehh albo ja piszę bez składu, albo nie macie wyobraźni przestrzennej, ale chyba to pierwsze:rolleyes:

Skomentuj

funiax1, moja wypowiedź odnosiła się do tego, co napisał kolega pmx - a z jego wypowiedzi wywnioskowałem, że chodzi mu o prowadzenie frontu w taki sposób, że górna jego część z zamontowanymi głośnikami jest pionowo, pod niskotonowcem jest załamanie i to co poniżej biegnie już w pochyleniu. To o czym Ty piszesz to zupełnie inna sprawa i jest jak najbardziej uzasadniona jeśli chcemy uzyskać odmienny efekt wizualny przy zachowaniu ustawienia i proporcji frontu (na pierwszy rzut oka może i trochę to zagmatwałeś ale jak się człowiek wczyta to jest to całkiem składne, jednoznaczne i działa na wyobraźnię )

Skomentuj

babyl, zarówno Twoje uwagi jak i kolegi funiax1 są dla mnie bardzo ważne i na pewno nie pozostawię ich bez przemyślenia :) Skutecznie odwiedliście mnie od umieszczania głośnika basowego z boku budy - chyba że znajdę jakiś sprawdzony projekt z takim umieszczeniem głośnika. Skosy też zmieniły koncepcję. Chcę do tego podejść możliwie profesjonalnie jak na pierwszą konstrukcję ale ważny jest dla mnie zarówno wygląd, więc być może trzeba będzie pójść na jakiś kompromis

funiax1, już chyba wiem o co Ci chodziło, opisałeś to jasno ale mi było jakoś trudno sobie to wyobrazić :)

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                              z jego wypowiedzi wywnioskowałem, że chodzi mu o prowadzenie frontu w taki sposób, że górna jego część z zamontowanymi głośnikami jest pionowo, pod niskotonowcem jest załamanie i to co poniżej biegnie już w pochyleniu
                              Chodziło mi dokładnei o coś takiego

Skomentuj

Visaton ma w swojej ofercie kit zespołu podłogowego "Stella light" gdzie głośnik niskotonowy jest na bocznej ściance. Podział jest nisko (chyba 200Hz), a reszta odtwarzana przez małą szerokopasmówkę.

Skomentuj

Glosnik na bocznej sciance obudowy ma sens jesli punkt podzialu bedzie ponizej 200hz. W projekcie STX podzial jest wyzej, wiec nie mozna go tam przestawic. Taka konfiguracja wymagalaby innych glosnikow i nowej zwrotnicy zwrotnicy.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X