Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kino domowe do 9m2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kino domowe do 9m2

Witam po dłużej nieobecności,

byłem szcześliwym posiadaczem słynnego juz projektu Pawła S. "STX GDN 14 SCX + GDWK PJ" + suba na Tonsil GDN 20/80/2 jednak cały sprzęt został niemiłosiernie skatowany w czasie ostatniego sylwestra. Kolumny jak i sub były wykonane na szybko więc zapewne sporo im brakowało. Teraz naszła mnie myśl stworzenia małego taniego kina domowego podłączonego do komputera przez karte Xonar DX/XD + jakaś używka ampli do 800 zł.

Co do suba nie mam zadnych watpliwości, gdyż pod pozostały mi wzmacniacz (150 sub Irka) mam zamiar wstawić MDS08 natomiast kompletnie nie wiem na czym postawić całą reszte. Początkowo planowałem poskładać coś z gotowców z STX ale jakoś coraz mniej przemawia to do mnie ...

I tu zwracam sie o pomoc, jakies pomysły ewentualnie uwagi.

Myśle nad 4x STX GDN 14 SCX + GDWK PJ + jakis central gdyż miejsca w pokoju nie mam za wiele (podłogówki jakiekolwiek niestety odpadają) ...

czekam na propozycje ...

pozdrawiam

Zamieszczone przez nazuel Zobacz posta
    Teraz naszła mnie myśl stworzenia małego taniego kina domowego podłączonego do komputera przez karte Xonar DX/XD + jakaś używka ampli do 800 zł.
    Xonar DX ma bardzo dobry podział głośników do kina (filtry) więc jak by się dało to możesz ominąć filtrowanie wbudowane w panel Irka...
    Jeśli nie chcesz puszczać sygnału cyfrowo (spdif) to do zasilenia satelit możesz dać np. 1554Q

Myśle nad 4x STX GDN 14 SCX + GDWK PJ + jakis central gdyż miejsca w pokoju nie mam za wiele (podłogówki jakiekolwiek niestety odpadają)
    Jeśli użył byś jako satelitów tak dużych głośników jak 14SCX to myślę że najrozsądniej było by uciąć je w okolicach min. 80Hz. Natomiast do 9m^2 te głośniki są za duże, zamiast 14SCX+PJ możesz użyć np. pełnopasmowych Monacorów np. http://www.monacor.pl/offer.dhtml?oid=2276651 (z podziałem w okolicy min. 100Hz)

Mówisz podłogówki będą za duże ? a monitory nie ? to wychodzi na to że nie miały by stać na standach, tak?

Skomentuj

Nie za duże, tylko nie mam możliwości ich nigdzie sensownie postawić, w związku z czym monitorki będą najprawdopodobniej zawieszone na ścianie ; )

A co do pełnopasmowych Monacorów to nie jestem jakoś przekonany ...

Wolał bym jakies małe monitorki 2-way :) tym bardziej że muzyki słucham częściej niż oglądam filmy

Skomentuj

Wolał bym jakies małe monitorki 2-way tym bardziej że muzyki słucham częściej niż oglądam filmy
        To ja na Twoim miejscu olałbym kino domowe i zrobił lepsze monitory do słuchania muzyki, ewentualnie suba dorobił. 9m2 to naprawdę mało do kina

Skomentuj

Gdybym chciał olać to nie zakładał bym takiego tematu.

Chodzi mi o to żeby fronty nie były gorsze od tego co miałem wcześniej, bo cena/jakość była bardzo zadowalająca, i dołożyć do tego jakieś małe sensowne efektówki żeby filmy też oglądało się z przyjemnością.

Skomentuj

Nie za duże, tylko nie mam możliwości ich nigdzie sensownie postawić, w związku z czym monitorki będą najprawdopodobniej zawieszone na ścianie ; )
            1. A czy ty zdajesz sobie sprawę, co będzie jak walniesz takie monitory na ścianę ?
            2. Jak dasz za małą obudowę to będziesz miał (a jak dasz jeszcze mniejszą to jeszcze większy) problem garba na wyższym basie... (do tego jeszcze doliczyć bliskość ściany...)
            3. Tym bardziej małe pełnopasmówki...
            4. Już nie wspominając o tym jak te kino będzie pracować przy głośnikach nie rozstawionych poprawnie tzn. w okręgu ( o takim samym promieniu odstępu od centrum - głowy)

A co do pełnopasmowych Monacorów to nie jestem jakoś przekonany ...
            Za cene 14SCX + PJ + zwrotka do nich, masz jeszcze TB, Daytony...
            PS I tak masz suba to poco Ci takie duże monitory ? (w 9m2)

Wolał bym jakies małe monitorki 2-way tym bardziej że muzyki słucham częściej niż oglądam filmy
            No to odpuść sobie kino, i zrób dobre stereo, jeśli wtedy dwie kolumny będzie Ci łatwiej, poprawnie rozstawić i tak zrobisz, to i muzykę będziesz miał takiej klasy jak kolumny, a do filmów włączysz sobie w Xonarze "Dolby Virtual Speakers"

Skomentuj

W sumie moze i coś w tym jest ...

wobec tego jakie propozycje na dobre stereo (do 800 zł na przetworniki + zwrotnice) ???

Skomentuj

Do 9m2 ideał http://www.mkul.net-enter.pl/GDN13509+27TBFCG.html

Skomentuj

A MDS`a już masz ? czy tylko planowałeś mieć ?

Skomentuj

zostałem odwiedziony od kina więc w sumie ten temat jest do zamknięcia i do usunięcia żeby nie zaśmiecać forum.

PROSIŁ BYM O USUNIĘCIE TEMATU

---------- Post dodany o 12:32 ---------- Poprzedni post o 12:03 ----------

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                    A MDS`a już masz ? czy tylko planowałeś mieć ?
                    zamierzam zamawiać w tym miesiącu ...

Skomentuj

Czaruję...
                    X