Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Estradówki low end na rodzinne potańcówki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Estradówki low end na rodzinne potańcówki

Proszę o pomoc forumowych kolegów mających doświadczenie w głośnikach estradowych i w ich doborze do już posiadanych obudów (110 l netto), bez oryginalnych głośników.

Powierzono mi zadanie zorganizowanie nagłośnienia na rodzinne imprezy z tańcami - tylko muzyka, choć możliwość podłączenia mikrofonu nie zaszkodziłaby.

- pomieszczenie około 60 m2
    - liczba tańczących uczestników maks. 20-25 osób
    - końcówki mocy 2 x Irkowy Uniamp150 + 2 x lm 4780
    - źródło komputer + CD
    - brak miksera tylko trzy pozycyjny przełącznik źródeł.
    - subwoofer z samochodu 2 x MDS08 w zamkniętej - jako opcja

Nie ukrywam, że nie jestem szczęśliwy z powierzonego mi zadania, bo nie lubię imprez gdzie dźwięk jest bardzo głośny, ostry i tekturowo-plastykowo-dudniący.
    Budżet na głośniki wstępnie ustalony to ok. 500 zł. Nie musi być głośno, ważne żeby nie kaleczyło uszu kiepskimi tubami.
    Mam ponad 3 miesiące na skompletowanie wszystkiego do kupy. >:(
    Proszę o w miarę minimalistyczne sugestie, bo nie mam czasu i chęci na robienie pseudoestrady.

Dziękuję za wszelaką pomoc.

---------- Post dodany o 02:04 ---------- Poprzedni post o 01:58 ----------

Zapomniałem napisać, że oryginalne głośniki miały 12".

GDS 30/30 ?? Albo GDS 30/200 od stx... Tylko że wtedy ten sub na mds zginie całkiem przy GDS'ach...

Skomentuj

http://allegro.pl/glosnik-alphard-ps...432788532.html

To praktycznie bardzo udana kopia Celestiona Truvoxa 1225 - bardzo dobrego midbasa. W połączeniu z takim d800i od stxa była by dobrze grająca paczka, na 4 takich obeszło by się bez suba bo domyślam się że to do normalnej muzyki ma być :) Co ważne, nie są prądożerne - bardzo dobrze graja średnicą, a także jak potrzeba to kopną kickbasem.
      Tylko że 110litrów to na dwa takie, ale w budżecie było by Ci się ciężko zmieścić. Myślę, że warto skrzynie na pół przedzielić

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
        ylko że 110litrów to na dwa takie, ale w budżecie było by Ci się ciężko zmieścić. Myślę, że warto skrzynie na pół przedzielić
        Kwota na głośniki może być większa (najwyżej wyciągnę od rodzinki). Nie zalazłem parametrów TS tych głośników i nie wiem na ile stroić obudowę - ok. 60Hz?
        Myślałem o jednej komorze z dodatkowymi wzmocnieniami. Chciałbym zostawić ściankę przednią bez modyfikacji, jedynie nowy otwór na driwer.
        Mam jeszcze pytanie o zwrotnicę - czy przy takim spadku ch-ki PS12 wystarczy tylko cewka na midbasie i 12dB na d800i. A może ma ktoś schemat gotowej zwrotki?

Skomentuj

http://elektrik.pl/alphard/woofer/12...tt-p-1019.html

Tutaj masz je taniej, oraz są jakieś parametry - którym na razie można zaufać.
          Gość robił podobną paczkę na elce - na 2x Truvox 1225 i D800i. http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1457389-0.html

Stroić można deko niżej - ok 50-55Hz i zobaczyć efekty, jak będzie mało kopa, to podwyższyć.
          Te alphardy ciągną liniowo na osi do 2,5kHz. Tak więc podział gdzieś na 2-2,2kHz bym umieścił - i dość prosty, tak jak mówisz - na midbas tylko cewka, a na d800i bedzie dość niski podział - więc dałbym 3rząd.

Skomentuj

Zrobiłem na szybko symulację wg danych ze strony elektrika.pl i trochę się zdziwiłem. Wygląda na to, że lepiej je nastroić w okolicach częstotliwości rezonansowej.

Skomentuj

Tyle że nie wiadomo jak jest z tymi parametrami - na ile są wiarygodne. W praktyce może być różnie - jak za nisko je zestroisz, będą szybko osiągać swój xmax i pojawią się słyszalne zniekształcenia - nie pozostaje nic innego jak pobawić się na słuch ze strojeniem.

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
                Proszę o w miarę minimalistyczne sugestie, bo nie mam czasu i chęci na robienie pseudoestrady.
                No to od razu pomyśl nad nowymi skrzyniami. Jeśli ten Alphard zagra lepiej na basie niż GDN-30-400 to jak najbardziej jest spoko,do tego D800 i masz już fajne nadstawki które zagrają głośno i w miarę poprawnie. Strojeniem się nie martw,zrobisz to na słuch i na pewno membrana nie wyleci z obudowy :biggrin:

Policzmy: Alphardy 220zł z przesyłką,D800 300zł z hornami... coś czuję że masz mało kasy :)

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                  Policzmy: Alphardy 220zł z przesyłką,D800 300zł z hornami... coś czuję że masz mało kasy
                  Napisałem, że zorganizuję dofinansowanie od rodziny, a w symulacji wstawiłem dwie sztuki na kolumnę.

Ponieważ paczki będą grały w pomieszczeniu, ze średnimi poziomami głośności a jeszcze wystąpi zjawisko room gain, więc myślę o dość niskim strojeniu. Zresztą wszystko wyjedzie przy strojeniu, pomiarach i próbach.

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                  No to od razu pomyśl nad nowymi skrzyniami
                  Właśnie tego chciałem uniknąć - nie muszą być mobilne, wykonane ze sklejki i obite dermą (choć mam w piwnicy rolkę z przed 20 lat - skóra słonia). Będą wyciągane pewnie dwa-trzy razy do roku, a jak jeszcze przykręcę gumowe taśmowe uchwyty to i z przestawieniem we dwie osoby nie będzie problemu. Jak się okaże, że grają fajnie i będzie zapotrzebowanie na częstsze imprezy, to pomyślę o nowych obudowach.

Jeszcze pytanie o żarówki w zwrotnicy w gałęzi driwera. Mikrofonu na razie nie będę podłączał, ale w przyszłości może ktoś zechce bawić się w karaoke i mogą wystąpić sprzężenia. W którym miejscu i jaką żarówkę wstawić?

---------- Post dodany o 02:51 ---------- Poprzedni post o 00:38 ----------

Następne pytanie to jak dobrać Waszym zdaniem konfigurację tych głośników.
                  2 x 8 Ohm PS-12 + d800i 8 Ohm czy 4 Ohm.
                  2 x 4 Ohm PS-12 + d800i 8 Ohm czy 4 Ohm.
                  Przy zasilaniu pojedynczym Uniampem pewnie lepiej 2 x 8 Ohm, ale czy nie lepiej 2 x 4 Ohm i do każdej paczki zainstalować
                  zmostkowanego lm4780 z dużym radiatorem?

Skomentuj

Jeśli Alphardy są 8 ohmowe to je bierz,wyjdzie paczka 4 ohmowa,będzie łatwiej ją napędzić. D800 nie ma 4 ohmowych z tego co wiem. Żarówka 24V 50-55W samochodowa z dwoma żarnikami,jeśli przepala się jeden żarnik przelutowujesz jedną nogę i masz już nową żarówkę bez wymieniania jej.

Skomentuj

Dzięki LightSound i Marian za pomoc oraz Kamilowi1987b za dobre chęci. :)
                      Zamówiłem cztery 8 Ohm PS-12 po 97zł + przesyłka 15 zł. Po D800 pojadę osobiście do Józefowa, raptem 10 km. i dobiorę tuby. Są dwa rodzaje, mnie bardziej podoba się cha-ka http://www.stx.pl/horn-h-386-130.html niż http://www.stx.pl/horn-h-215-215.html , jako dedykowane do D800. I ta pierwsza ma szerszy kąt promieniowania w poziomie, co mi bardziej odpowiada.
                      Na razie wsadzę je w stare paczki, a jak będą dobrze grały, to może zrobię kiedyś nowe, ze sklejki.

Skomentuj

Nie ma sprawy
                        Tyle że pierwszy horn jest dobry o tyle - że promieniuje dobrze w poziomie, a w pionie to już nie bardzo. Mówisz że paczki będą grały w pomieszczeniu, za pewne ustawione na podłodze. Kolumna ma ok 90cm wysokości, driver będzie na wysokości ok 75cm, więc wtedy zastosować drugi dedykowany driver do bliskiego pola odsłuchu, tak by te wysokie tony trafiały również do uszu, a nie jak w przypadku piewszego horna, gdzieś na klatkę piersiową. Spójrz na monitory odsłuchowe- tam przewaznie są takie horny jak ten drugi, dlatego, żeby dobrze rozpraszały zarówno w pionie jak i poziomie

Skomentuj

Tylko, że do tych paczek, bez zmiany rozmieszczenia głośników ten drugi horn nie zmieści się, poza tym kolumny będą stały na jakiś taboretach.

Skomentuj

Trzeba zwrócić jeszcze uwagę na wielkość horna,jego długość,prawdopodobnie d800 z hornem H-386-130 niżej będzie można ciąć... tylko że STX tego nie opisał.

Skomentuj

Z wykresu wynika, że spadek zaczyna się przy 1,2 kHz. To nawet jeszcze lepiej, będzie lepszej jakości środek. Wszystko będzie zasilane pojedynczym Uni, a poziomy głośności średnie, więc jaki przyjąć podział - 1,2 kHz? W zwrotce STX przyjęli 1,6 kHz.

Skomentuj

Zapewne nie masz sprzętu pomiarowego,więc polecam po prostu skopiować zwrotnicę STX-a,dużej różnicy nie usłyszysz pomiędzy tą zwrotnicą a zrobioną na chybił trafił kalkulatorem.

Skomentuj

Sprzęt pomiarowy mam, tylko jeszcze mało wprawy, ale mam trzy miesiące na dopracowanie zwrotki.
                                  Zastanawia mnie tylko to, czy przy obniżeniu podziału do tych 1,2 kHz nie wzrosną znacznie zniekształcenia D800.

Skomentuj

Skoro masz sprzęt to po co pytasz? STX uciął go na 1,6Hz,a dlaczego skoro nic mu się nie dzieje przy niższym cięciu? może 1,6Hz to dla niego najlepsza opcja na dłuższą metę?

Skomentuj

Czaruję...
                                    X