Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nieudane kolumny Diy. Prośba o rady nt zwrotnicy i b-r.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nieudane kolumny Diy. Prośba o rady nt zwrotnicy i b-r.

Witam!
    Od kilku lat mam w domu kolumny diy na głośnikach:
    2x STX GDN-22-120-4-SS (szeregowo)
    STX GDM-12-16-8-PC
    Tonsil GDWT-9-80-8
    Konstruktor poza ładną obudową raczej się nie popisał... Pojemność kolumny to 66 litrów, 2x b-r 7,2x16 cm co daje strojenie na 42 Hz przy fs GDNa = 29,5 Hz, zwrotnice pochodzą od kolumn Canton GLX-100. Całość brzmi raczej tragicznie – wysokie tony aż męczą uszy a niskie są bardzo płytkie, kiedyś myślałem że to wina zbyt słabego wzmacniacza ale teraz wiem że to jednak nie to! Obecnie mam Uniampa i chce doprowadzić ten zestaw do jako takiej przyzwoitości.
    Założenia: Obudowa i głośniki raczej pozostają te same (inne strojenie b-r i wygłuszenie będzie)
    Pytania: Czy warto dla takiego zestawu bawić się w składanie własnej zwrotnicy – póki co nie mam jiga ani innej aparatury pomiarowej, czy może kupić gotowe zwrotnice od stxa albo janbo (jeśli tak to jakie podziały częstotliwości byłyby najlepsze) ? Na ile stroić b-r? Jakie zmiany jeszcze proponujecie?

1. Ile możesz przeznaczyć na modyfikację, bo moim zdaniem należy zmienić głośnik wysokotownowy i zrobić nową zwrotnicę.
    2. Sam, nawet posiadając Jiga, bez wiedzy i doświadczenia w tej materii nie zrobisz poprawnej zwrotnicy, nie mówiąc o dobrej, chyba że znajdziesz w necie jakąś gotową zwrotnicę z Twoimi gdn-ami i gdm-ami.
    3. Może ktoś z forum, z okolic Łowicza ma Jiga i pomoże Ci zaprojektować zwrotkę.

Skomentuj

ad1. Moge przeznaczyć ok 300 zł co daje po 150 zł na kolumnę
      ad2. No właśnie w necie nie bardzo mogę coś znaleść, tego GDNa ludzie raczej wykorzystywali do subów... Jeżeli chodzi o moje doświadczenie to faktycznie jes

---------- Post dodany o 21:59 ---------- Poprzedni post o 20:32 ----------

Przepraszam ale coś z edycją mi nie wyszło.

kontynuując: Moje doświadczenie jest bardzo niewielkie ale fajnie byłoby sę czegoś nauczyć, tym bardziej że jakoś mocno mi się nie spieszy. Pytanie tylko czy do tego zestawu warto robić własną zwrotnicę.

ad3 U siebie w mieście raczej nikogo nie znajdę, na co dzień studiuję w Warszawie ale kolumn nie bedę woził.

ten GDM to STX 12-60-8-PC bo jest błąd w pierwszym poście
      Last edited by kooopek; 10.02.2011, 19:54.

Skomentuj

Ciężko coś poradzić... jeśli nie chcesz zmieniać głośników (choć wysokotonówkę raczej wskazane jest wymienić) to konieczne jest ich pomierzenie i ocena czy da się coś z tym zrobić. Czyli albo własne pomiary i własna zwrotnica (ale w 300 zł się nie zmieścisz) albo transport kolumn do kogoś, kto siedzi w temacie (i wtedy też się raczej nie zmieścisz w tych 300 zł)... ciężka sprawa.

Inna możliwość to albo kupienie czegoś "markowego" używanego albo zrobienie własnych kolumn - ale tutaj z czymś sensownym też raczej się nie zmieścisz (chyba, że sprzedasz to co masz - ale będzie z tym kłopot) - ewentualnie jakieś małe budżetowe monitorki tylko spodziewam się, że będziesz miał niedosyt - np niedosyt basu bo teraz masz 2 x 22cm na kolumnę i przejście na coś mniejszego może Ci nie podejść... Z drugiej strony po posłuchaniu kolumn, które nie "powalają" basem ale za to w reszcie pasma brzmią dobrze można zmienić preferencje co do brzmienia kolumny - przeważnie się zmienia.

Napisz może co w tych kolumnach Ci nie pasuje, czego Ci brakuje, czego jest za dużo - co Cię w nich denerwuje (może to głupie pytanie bo raczej "są z przypadku" więc pewnie maja mocno pokaszanione pasmo - no ale od czegoś trzeba zacząć).

---------- Post dodany o 22:18 ---------- Poprzedni post o 22:14 ----------

PS: nie wiem czy nie najlepszym pomysłem będzie właśnie próba sprzedania tego co masz i albo kupno czegoś gotowego albo działanie "po samości".

Skomentuj

Jeżeli chodzi o pieniądze to dałoby się i wyskrobać 500 zł ale wtedy nie wiem czy jest sens w ogóle robić dalej te kolumny. Za tyle kasy wolałbym chyba już złożyć coś od podstaw wg jakiegoś projektu z forum - a nie na tym mi zależy.
          W kolumnach nie pasuje mi przede wszystkim ten tragiczny dzwięk :P Tak na dobrą sprawę to każdy głośnik słychać jak by z osobna: wysokotonowy jest dużo głośniejszy od reszty, niskie tony są jak "walenie młotka" a średni w tym wszystkim ginie...

Skomentuj

A spróbuj poodwracać polaryzację głośników - najpierw samego średniotonowego a później w kombinacjach z wysokotonówką - nie jest z tym dużo roboty a może się coś poprawi (choć i tak marnie to widzę :glare:).

Skomentuj

Jesli chcesz coś grzebać przy tych kolumnach to na pewno nie w ciemno. Kupujac wkladke mikrofonowa panasonica wm61, robiąc z niej mikrofon pomiarowy i sciagajac Holimpulse na pewno nie zbankrutujesz.

[osobiscie wolalbym to wszystko sprzedac i zrobic cos od nowa -ba, juz nawet tak zrobilem, jakies 2 lata temu za namowa Pawla S., nie zaluje]

Skomentuj

No póki co skłonię się chyba do tej pierwszej opcji, widzę że tylko własna zwrotnica będzie tutaj jakimś ratunkiem... No nic jak będzie trochę więcej czasu to się za to zabiorę. A co ze strojeniem b-r, próbować schodzić do tych 30 Hz? Bo w takim wypadku najlepszym wyjściem to chyba będzie zatkanie jednego otworu...
                Jeśli chodzi o układ to kolumny wyglądają prawie identycznie jak http://www.stx.pl/kolumny-stx-f-360-czarny.html

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                  osobiscie wolalbym to wszystko sprzedac i zrobic cos od nowa
                  No ba, ciężko oponować - to chyba będzie jednak najlepsze wyjście...

Skomentuj

Dzięki chłopaki. Jednak postanawiam walczyć o te kolumny! Czegoś się przynajmniej nauczę i może się to przyda za jakiś czas przy budowie czegos nowego od podstaw.

A ma ktoś w warszawie od ręki dostępną, nadmiarową wkładkę ponasonica?

Skomentuj

Zamieszczone przez kooopek Zobacz posta
                      Dzięki chłopaki. Jednak postanawiam walczyć o te kolumny! Czegoś się przynajmniej nauczę i może się to przyda za jakiś czas przy budowie czegos nowego od podstaw.

A ma ktoś w warszawie od ręki dostępną, nadmiarową wkładkę ponasonica?
                      Chodźby i ktoś miał, to jakoś nie chce mi się wierzyć że Ci pożyczy. Posłuchaj rad kolegów z forum i sprzedaj ten szajs a zrób lub kup coś porządnego.

Skomentuj

przeciez ta wkladka kosztuje 16-17zl
                        kup ja poprostu napewno sie przyda-diy wciaga
                        a jak nie to ktos napewno ja od ciebie odkupi
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                        X