Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumna Głośnikowa ZgC-40-8-581 problem z GDN 20/40 po regeneracji.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumna Głośnikowa ZgC-40-8-581 problem z GDN 20/40 po regeneracji.

Witam.
    Mniej więcej rok temu zregenerowałem sobie sam głośnik GDN 20/40, wymieniłem w nim membranę razem z zawieszeniem. Była to moja pierwsza regeneracja. Głośnik działał idealnie. Niestety od jakiegoś czasu zauważyłem że zaczął grać ciszej i mniej dynamicznie, basu prawie nie ma :( Da się to jakoś naprawić? Na zakup nowego głośnika mnie nie stać. Proszę o odp.

PS: Jeśli ma to coś do rzeczy to około 2 lata temu poprzedni właściciel podłączył tą kolumnę pod 230V bo wtyczka pasowała, usmażyło to GDWK 9/80 ale GDN 20/40 przetrwał .

Podejrzewam winę wzmacniacza, radziłbym zamienić wtyczki i posłuchać czy też to występuje.
    Zamieszczone przez tonsil12 Zobacz posta
    PS: Jeśli ma to coś do rzeczy to około 2 lata temu poprzedni właściciel podłączył tą kolumnę pod 230V bo wtyczka pasowała, usmażyło to GDWK 9/80 ale GDN 20/40 przetrwał .
    o_O Wtyczka na pewno nie pasowała, raczej kable wcisną, ale i tak pogratulować głupoty

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
      Podejrzewam winę wzmacniacza, radziłbym zamienić wtyczki i posłuchać czy też to występuje.

o_O Wtyczka na pewno nie pasowała, raczej kable wcisną, ale i tak pogratulować głupoty
      To nie wina wzmacniacza gdyż po podłączeniu kolumny do wieży dźwięk też jest dziwny, i mi głupoty nie gratuluj bo ja tego nie podłączyłem pod 230V :)

Skomentuj

Ni gratuluje ci głupoty tylko temu kolesiowi co podłączał pod gniazdko. Co on basu 50Hz chciał słuchać? Co do głośnika, proponuję odkręcić, zobaczyć czy się coś nie poodklejało, oderwało itp Także proponuję sprawdzić szczelność budy bo ten głośnik wymaga zamkniętej, wytłumionej i szczelnej obudowy

Skomentuj

Obudowa na pewno nie jest idealnie szczelna gdyż ma wywiercone otwory na uchwyt do wieszania, którego nie ma. A wiesz jak wujek po pojaku wsadził do prądu to co ja poradzę? Podłączył tak 4 kolumny, 2 Altus 140 które się spaliły i 2 ZgC-40-8-581 które też poległy no w jednej GDN ocalał.

Skomentuj

Uszczelnij obudowę i obejrzyj dokładnie głośnik. Podejrzewam że jednak gdzieś się odkleiło
            Zamieszczone przez tonsil12 Zobacz posta
            A wiesz jak wujek po pojaku wsadził do prądu to co ja poradzę?
            Różne miałem pomysły po alkoholu ale to o_O

Skomentuj

Ja bym zmierzył na początek Re cewki głośnika, sprawdził czy cewka gdzieś nie ociera.

Skomentuj

Cewka nigdzie nie ociera. rezystacji nie mam jak sprawdzić.

Skomentuj

Czaruję...
                X