Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monacor MS-150

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monacor MS-150

Witam obecnie ma konstrukcję 3 way z głośnikiem średniotonowym GDM-14-150-8-SCX
    zamknięty w 4 litrach. Planuję zmienić tam głośnik na podany w temacie Monacor MS-150. Mam pytanie czy ta zmiana przyniesie poprawienie szczegółowości w tonach średnich i sceny muzycznej zestawu. Czy może polecacie jakiś inny przetwornik o tej średnicy do tego litrażu takiej kwocie.

Morze coś więcej, jakie są pozostałe głośniki, jaka zwrotnica i co obecnie jest nie tak z tym 3way?

Skomentuj

Pozostałe przetworniki to uher 8133 i visaton sc10n zwrotnica kombinowana na średniaka zgodnie z znanym projektem 3 way stx który jest na forum. Reszta z symulatora x-over i na słuch bo nie mam pomiarów.

Skomentuj

W takim razie zamiast wydawać kasę na nowe głośniki radzę przeznaczyć ją na pomiary i projekt prawdziwej zwrotnicy, po prostu zlecić to osobie która ma w tym doświadczenie. Dobór głośników nie jest zły i ma to prawo nieźle grać, za scenę w dużej mierze odpowiada zgodność fazowa a teraz może być nieciekawie.

Skomentuj

Jeśli mógł byś zerknąć na obecny schymat zwrotnicy to mogę wstawić fotki z symulatora tak jak to jest obecnie. Na symulatorze wygląda to tak sobie bo jest zastosowany silny tłumik na średniaka ale w rzeczywistości jest lepiej niż na tej zwrotnicy z forum bo to przecież inna konstrukcja. Odsłuch też mnie zadowala ale zawsze mogło by być lepiej.:)

Skomentuj

Ponizej załącznik
            Załączone pliki

Skomentuj

Zwrotnicy nie oblicza się kalkulatorem i nie łączy się filtrów z różnych konstrukcji ot tak sobie. Możesz kupić za kilkanaście zł wkładkę mikrofonową panasonic wm61, zrobić mikrofon, ściągnąć program holimpulse i próbować się bawić co zajmie sporo czasu i efekty mogą być marne ale podstawy opanujesz. Te monacory czy inne lepsze głośniki niewiele lub nic nie poprawią bez dopracowanej zwrotnicy, jeśli chcesz to doprowadzić do ładu w miarę szybko to najlepiej tak jak wyżej pisałem, wysłać do kogoś jedną paczkę lub zmienić niektóre głośniki i skorzystać z gotowego projektu.

Skomentuj

Czyli lepiej zainwestować w coś takiego http://allegro.pl/system-pomiarowy-a...452731958.html Na forum jest pełen opis jak z tego korzystać i zacząć zabawę na wyższym poziomie???
                Może macie też link do podobnego urządzenia w tej kwocie lub złożonego w całość.

Skomentuj

Możesz też złożyć taki system pomiarowy, na stronie głównej jest artykuł jak to zrobić i opis programu do niego.

Skomentuj

Zestaw programów z HT-Audio jest raczej do obliczania subwooferów niż systemów wielodrożnych. Bardziej rozbudowane zwrotnice z X-Over Pro wyglądają ponętnie, lecz słabo grają. Program posiada wprawdzie wygodną w użyciu bazę parametrów TS przetworników bardziej znanych producentów, co pozwala w module BassBox obliczyć obudowę podstawowych typów, ale do obliczenia dobrej zwrotnicy nie wystarcza: symulacje w X-Over są robione z założeniem punktowego promieniowania przetworników. W konsekwencji atrakcyjnie wyglądająca na rysunku zwrotnica wprawdzie głośników nie uszkodzi, lecz odsłuchowo zawiedzie, gdyż gra to inaczej, niż pokazują krzywe w programie. Nie znaczy to, że program w ogóle nie okazuje się użyteczny: posiada sporo przydatnych narzędzi.
                    Zaopatrzenie się w sugerowany przez kolegów system pomiarowy z pewnością przyniesie znacznie lepsze rezultaty.

Skomentuj

Ten Monacor wyglada mi na produkt tesli, membrana, kosz identyko. A tesle jak to tesle bez rewelacji, radziłbym nie wchodzić w ten głośnik bo niewiele to zmieni.

Skomentuj

Czaruję...
                      X