Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ch-ka częstotliwościowa gośnika

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ch-ka częstotliwościowa gośnika

Witam! Chciałbym się dowiedzieć jak zdjąć za pomocą programu SW charakterystykę częstotliwościową głośników, które są później potrzebne do zaprojektowania zwrotnicy. Czy można zrobić pomiar przy nie zabudowanym głośniku wmontowanym w nieruchomą płytę? Czy trzeba je zmierzyć we wcześniej zaprojektowanej obudowie?(co później uniemożliwi mi zamontowanie w niej zwrotnicy). Proszę o pomoc. Z góry dziękuję :)

Artykulow na stronie glownej to sie czytac nie chcialo? http://diyaudio.pl/content.php/49

Skomentuj

Chciało chciało, o pomiarze impedancji czytałem. Pytanie czy przy pomiarze charakterystyk częstotliwościowych mikrofonem można przyjąć takie same warunki. W kolejnym artykule jest mowa o pomiarze kolumny, stąd moje pytanie.

Skomentuj

Wszystko czego potrzebujesz masz na stronach.

Skomentuj

Zamieszczone przez suchutki Zobacz posta
          Czy trzeba je zmierzyć we wcześniej zaprojektowanej obudowie?(co później uniemożliwi mi zamontowanie w niej zwrotnicy). Proszę o pomoc. Z góry dziękuję
          Nie wiem jak ty planujesz zrobić tę obudowę, że później nie da się w niej zamocować zwrotnicy. Chyba warto zrewidować pomysły konstrukcyjne :)

Pomiar głośników z zwykłej desce nie jest dobrym pomysłem. Po pierwsze warto aby obudowa w której mierzysz przypominała obudowę czy docelową albo w ogóle przypominała obudowę a nie była przypadkowym kawałkiem deski. Po drugie w desce głośnik nisko-średnio tonowy będzie miał zwarcie akustyczne. Musi być obudowa izolująca świat przedniej strony membrany od świata tylnej strony membrany, podstawy proszę pana .

Kartofle też można gotować bez obierania, solenia wody, można nawet ich nie myć z brudu. Tylko później trudniej zjeść takie coś. Z pomiarami jest podobnie. Im bardziej olejesz podstawy, szczególiki związane z obudową, pomieszczeniem do pomiarów, kalibracją, tym bardziej później to się mści do momentu gdy na pomiarze nic nie widać poza jakąś poszarpaną linią o amplitudach +- 10dB.

Skomentuj

Masz rację, chwilowe zaćmienie podczas projektu a rodzą się takie absurdalne pytania. Dzięki Yoshi_80.

Skomentuj

Nie ma problemu. Na pocieszenie ci powiem, że i tak ci na początku nic z tego nie wyjdzie lub będziesz się zastanawiał czemu jest tak kiepsko . Ale tak zawsze jest nim się wszystko ogarnie zinterpretuje lub chociaż odpowiednio wyskaluje wykres a nie ogląda na podziałce przy której najrówniejsza ch-ka wygląda jak katastrofa geologiczna.

Skomentuj

Czaruję...
              X