Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Obudowa bass reflex dla średniotonowego (usher 8948) w kolumnie trójdrożnej

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Obudowa bass reflex dla średniotonowego (usher 8948) w kolumnie trójdrożnej

Witam!
    Jakie zalety/wady płyną z zastosowania bass reflexu dla głośnika średniotonowego? Przykładem takiej kolumny jest Usher Dancer CP-8571.
    http://www.google.pl/images?q=Usher+...w=1280&bih=616

Składam zestaw akkus v3 i zastanawiam się nad obudową bass reflex dla sredniotonowego. I jakie powinno być strojenie? takie samo jak w przypadku kolumny 2-drożnej?

dla sredniotonowego? zadne
    w w/w przypadku masz glosnik nisko-sredniotonowy wiec gra on dosc nisko jak na typowego sredniaka
    zalety? wieksza efektywnosc przy wyzszym basie

Skomentuj

Servantes (nie jestem pewien co do pisowni nicka) z AH i AS robił jedną konstrukcję, w której projektowaniu pomagał mu Misiomor - z tego co pamiętam to miał on zastosowany BR właśnie w głośniku średniotonowym (choć o ile wiem nie była to konstrukcja stricte 3-drożna i ten średniak sięgał chyba bardzo nisko...). Myślę, że możesz go o to zapytać - pamiętam, że przedstawiał jakieś uzasadnienie takiego rozwiązania...

Skomentuj

w v3 akkusa sredniak gra w zamknietej skrzyni z podzialami 400-2,1kHz (gorny mniej wiecej)
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jedyna zaleta basrefleksu dla sredniotonowca to wieksza wytrzymalosc mocowa, co moze miec pozytywny wplyw. Reszta to kibel jak przystalo na typowy bas refleks. Dla srednich tonow najlepsza jest obudowa zamknieta, stratna, odgroda i tl.

Skomentuj

Poniżej strojenia BR faza jest powywracana we wszystkie strony. Zauważyłem, że dodając suba do kolumn z BR, nieco poniżej ich strojenia sub i kolumny grały w przeciwfazie. Im niżej strojenia, tym lepiej z fazą, powyżej było naprawdę ok. Kiedy przytkałem BR, było o niebo lepiej, wszystko sie świetnie zgrywało. Nie dziwie się, że większość audiofili krytukuje użycie subwoofera, nie zdając sobie sprawy z tego, jaki wpływ na niego może mieć BR kolumn.

Uważam, że to nie ma sensu, zyskasz te pare db na niskiej średnicy, kosztem jakości dźwięku, którą zdegradują przesunięcia fazowe poniżej strojenia. Zresztą jeśli tego nie było w projekcie, znacznie większe prawdopodobieństwo, że to pogorszy dźwiek, niż polepszy.

Skomentuj

Wiem, ze w projekcie V3 sredniak ma zamkniętą obudowę i chyba taką jednak zrobię Tak z ciekawości zapytałem o ten bass reflex. Jak zobaczyłem kolumny ushera, to pomyslalem, ze taki zabieg ma jakieś zalety, skoro zastosowano go w takich drogich kolumnach

Skomentuj

Ogólnie to jest tak, że wszelkie projekty DIY są robione pod jak najrówniejsze ch-ki, i jak najmniejszą ilośc zniekształceń, i tego chirurgicznie się trzymamy na forum (ale czy słusznie?). Nikt nie powiedział, że nie do końca równa ch-ka i niektóre rodzaje zniekształceń nie mogą brzmieć przyjemnie, jednak każdy odradzi Ci takie rozwiązania. Producenci drogich zestawów czasami mają dość dziwacznie zaprojektowane zestawy, jednak ludzie to kupują i są zadowoleni.

Skomentuj

Slusznie jest trzymac poziom znieksztalcen na niskim pulapie :) konstruktor powinien dazyc do tego, aby kolumna miala jak najmniejsze znieksztalcenia i rowne pasmo przenoszenia, a to ze rozne pokrecone konstrukcje brzmia niezle i ludzie je kupuja to calkiem inna historia...
                  Dla glosnikow sredniotonowych najlepiej jest stosowac obudowy stratne i specjalizowane linie transmisyjne. Te wlasnie obudowy najmniej wplywaja na dzwiek samego glosnika oraz oferuja male znieksztalcenia.

Skomentuj

Pogromco mozesz podac jakis przyklad kolumny 3 droznej, w ktorej glosnik sredniotonowy zaaplikowany jest w tl lub z otworem stratnym?
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

B&W Nautilus?

Skomentuj

no to jeden a jeszcze jakies?
                        Cos mam wrazenie, ze takie rozwiazanie jest malo popularne nie bez przyczyny.
                        Inaczej wiekszosc zestawow wielodroznych byla by tak konstruowana.
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

http://www.friedproducts.com/reference.html TL
                          http://www.stereophile.com/floorloud...ker/index.html TL
                          http://www.esa.com.pl/minotaur_opis.htm TL
                          No i oczywiscie B&W
                          Nato miast co do obudowy stratnej to stosowanie jej w typowych konstrukcjach 3way jest prozaicznie dosc klopotliwe. Obudowa musi miec gdzie ujscie oraz dla glosnika sredniotonowego bedzie ona stosunkowo mala. Trzeba by bylo dawac otwor z boku obudowy co bardzo psuloby wyglad konstrukcji lub trzeba by bylo przedluzyc tunel i zrobic cos na wzor TL z otworem variovent na koncu z tylu obudowy. Sa to najlepsze obudowy dla glosnika sredniotonowego.

Skomentuj

Czaruję...
                          X