Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Altus 110 jako "subbas" do 4.0

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Altus 110 jako "subbas" do 4.0

Witam, zamierzam zrobić takie domowe cztery zero.
    Załącznik obrazuje ustawienie tych kolumn.
    Nadstawki będą dwu-drożne, średnio-tonowy + kopułka.
    Altusy chciałbym wykorzystać bardziej jako subwoofer ale chciałbym mieć też dźwięk "przestrzenny".
    Co myślicie o tym rozstawieniu, ja obawiam się tego że Altusy mają tubę i ona pewnie by wszystko zepsuła.
    PS Dlaczego w Altusach (z serii drugiej tzw. 75 ,110, 140) jest głośnik niskotonowy o mocy 40W?
    Natomiast średnio-tonowy ma ok. 60W. Sam nie wiem po co oni tak zrobili.
    Załączone pliki

moim zdaniem to nie najlepszy pomysł
    1. jeśli to ma byc kino domowe to wszystkie kolumny muszą być takie same. poza tym koszt
    2. koszt altusów to około 1400-1500 za parę, za te pieniądze masz subwoofer lepszy, (albo zrobisz sam, albo ktoś kiedyś polecał tu suby voice krafta:))

Skomentuj

Altusy to ja mam w domu. To nie ma być kino domowe. Chodzi mi o to aby te Altusy dawały trochę basu, teraz nie mam jak sprawdzić bo muszę je zregenerować.
      Tylko że subwoofer mi da dobry bas ale dźwięku przestrzennego nie uzyskam.

Skomentuj

Zamieszczone przez womperm Zobacz posta
        Tylko że subwoofer mi da dobry bas
        Dobry subfower tak, Altusy nie.

ale dźwięku przestrzennego nie uzyskam

Kazdy dzwiek jest przestrzenny gdyz rozchodzi sie w przestrzeni, nie ma dzwieków płąskich, no chyba ze j akiesz szczegolne rpzypadki fali akustycznej powierzchniowej...

Skomentuj

regeneracja altusow to koszt okolo 50 zlotych, sprobowac mozesz jesli Ci nie szkoda kasy. zawsze mozesz altki zregenerowane sprzedac i zrobic suba. efekt z Twojej propozycji nie bedzie najlepszy moim zdaniem. musisz wybrac miedzy dzwiekiem przestrznnym a jakoscia dzwieku :)

Skomentuj

Czemu sądzicie że Altusy produkują niskiej jakości bas? Mi chodzi o bas wysoki, efektywny.
            Będą one używane do odtwarzania filmów, i Altusy chciałbym postawić z tyłu, wybuchy były by bardziej efektowne.

Skomentuj

Tylko że subwoofer mi da dobry bas ale dźwięku przestrzennego nie uzyskam.
              To mit, stworzony przez idiotów nie potrafiących dostroić subwoofera do systemu. Jeśli będziesz miał subwoofer z prawdziwego zdarzenia, a nie dudniącą skrzynkę, i odpowiednio zestroisz to z systemem, zapewniam Cię, że po właczeniu subwoofera efekty stereo nie pogorszą się ani trochę.

Ważne jest przestrzeganie zasady, ze subwoofer tylko wspomaga kolumny w najniższych rejestrach, więc nie jest głównym głośnikiem niskotonowym, a jedynie "pomocniczym".

Czemu sądzicie że Altusy produkują niskiej jakości bas?
              Bo głosnik niskotonowy jest tam w za dużej skrzyni, strojonej zbyt wysoko, co owocuje płytkim łupaniem pozbawionym zejścia. No i właściwie ten głośnik to wcale nie jest żaden szał. Pierwszy-lepszy niskotonowy 16cm powyżej 100zł/szt w odpowiedniej obudowie po prostu kasuje zejściem Altusy...

Będą one używane do odtwarzania filmów, i Altusy chciałbym postawić z tyłu, wybuchy były by bardziej efektowne.
              Bas z Altków do filmów? W muzyce bez niskiego basu jeszcze dają radę, ale w filmach bas z tego zestawu nie sprawdzi sie zupełnie.

Do filmów potrzeba kawał mięcha, coś z sejsmicznym zejściem, Altki nie mają w ogóle zejścia, więc przy wybuchu usłyszysz po prostu głośne dudnienie zamiast potężnego wybuchu, który spowoduje chwilowe trzęsienie ziemi i potężne ciśnienia w pomieszczeniu.

Na upartego można je niżej zestroić, albo zatkać obudowę (paradoksalnie obudowa zamknięta zejdzie niżej, niż BR bardzo wysoko strojona!). Ale wątpie żeby z tego głośnika dało sie wyciągnąć tak niski bas.

Proponuję zregenerować Altki, sprzedać jakiemuś zapaleńcowi sprzętów z PRLu, ew. dołożyć trochę kasy, i złożyć porządny subwoofer aktywny.
              Last edited by BioCannabis; 21.02.2011, 04:02.

Skomentuj

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
                Do filmów potrzeba kawał mięcha, coś z sejsmicznym zejściem,
                Bzdura. Nie dosc tego ze kinowe efekty to jedno rozwlekle buuu bez łądu, skąłdu i jakiegokolwiek rozroznienia to jeszcze do tego jak dodamy jakis rozlazły burczybas to będzie tragedia...

Skomentuj

Ale panowie, konkrety, konkrety. Altusy "prawie" (klej musi wyschnąć) zregenerowane, mam już kupca. Da mi tylko 200zł, ale gdybym sprzedawał na alledrogo za 300zł to by tyle samo wyszło bo one trochę ważą. Tak więc, jaki subwoofer polecacie?

Skomentuj

Tak więc, jaki subwoofer polecacie?
                    REL, KEF, ew. jakis lepszy Dali czy Canton, mzoe Paradigm.

Skomentuj

Zamieszczone przez brencik Zobacz posta
                      Bzdura. Nie dosc tego ze kinowe efekty to jedno rozwlekle buuu bez łądu, skąłdu i jakiegokolwiek rozroznienia to jeszcze do tego jak dodamy jakis rozlazły burczybas to będzie tragedia...
                      Chcesz przez to powiedzieć, ze subwoofer schodzący bardzo nisko nie sprawdzi się w kinie? Czy, że do kina trzeba jakiegoś muzykalnego subwoofera z różnorodnym basem? Bo niezrozumiale napisałeś.

Skomentuj

KAzdy dobry subwofer sie sprawdzi wszedzie. Oczywiscie dobrze wyregulwoany i ustawiony.
                        Nie ma pojecia sub do kina i muzyki. Jeszcze nie spotkalem takiego katalogu zeby byl taki podział. Taki podzial to wina ułomnych słuchaczy i sluchania chisnkiego szajsu.

Skomentuj

Zamieszczone przez brencik Zobacz posta
                          KAzdy dobry subwofer sie sprawdzi wszedzie. Oczywiscie dobrze wyregulwoany i ustawiony.
                          Nie ma pojecia sub do kina i muzyki. Jeszcze nie spotkalem takiego katalogu zeby byl taki podział. Taki podzial to wina ułomnych słuchaczy i sluchania chisnkiego szajsu.
                          Tak, ale np. pomiędzy subwooferem z f3=45hz, a f3=30hz, w kinie będzie ogromna różnica. Jedne subwoofery sa projektowane pod konturowy, szczegółowy bas, inne pod największe zejście, a najczęściej po prostu na wyśrodkowanie tych cech, żeby było uniwersalnie. W kinie sprawdzą się te z największym zejściem. Dlatego uważam, że Altusy nie dadzą sobie rady, bo poniżej 40hz nie zagrają.

Skomentuj

Ok, ale nadadzą się też do słuchania muzyki?
                            Ten "mocny" bas to raczej nie uzyskam z subwooferów pasywnych którege będę zasilał wzmacniaczem 2x 73W (8Ohm) przy niskich zniekształceniach 0,0001%.

Skomentuj

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
                              Tak, ale np. pomiędzy subwooferem z f3=45hz, a f3=30hz,
                              No tak, ale f3=45Hz to maja dobre podstawkowce a nie subwofery...

Skomentuj

Czaruję...
                              X