Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny....

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny....

Witam ! jestem nu nowy wiec prosze o wyrozumiałosć. Kolega organizuje malutką imprezke w małym mieszkanku. Potrzebne by było jakies nagłosnienie. Mam 2 szt lw 800 4 ohm. Czy jak wykonam kolumny na tych głosnikach to wywałają one duze cisnienie w 14m^2 ? Nie zalezy mi na jakosci.... Czy jak bym dał LW bez zwrotki i jakis gwizdek to by było dobrze? Chodzi mi o głosnosc tylko , i zeby za duzo sopranow nie było... Zeby była leprza głosnosć to wymiary bass reflexu jakie powinny byc? Prosze o pomoc :(

No podejrzewam ze głosno bedzie bo podobno LW 800 ma spl wysoki. jak nie zastosujesz zwrotki to mozesz za duzo basu nie usłyszec.

Skomentuj

a co ma obecność zwrotki do ilości basu?? nierozumiem tej teorii?? czy według ciebie zwrotnica "wytwarza" bass..... PS LW ma niski SPL. ale dwa takie w małej obudowie z wysokim strojeniem do tego jakieś sopranówki tubowe, albo jak chcesz dziadować to mozesz dać piezo za 6zł i tez zagra

Skomentuj

Sound Wave, ma racje spl ma niski wsadz sobie jakas niedraga tubke do z tego co widze to chcesz zrobic ta konstrukcje malymi kosztami i jakos to zagra
        a teoria ze zwrotnicom jest w deche nie mo co:)

Skomentuj

taa
          i jeszcze in zwrotka wyzszego rzedu tym lepszy bass :)
          daj bez zwrotki jak nie masz dostepu do cewek itp.

Skomentuj

i znowu sie zaczyna...pastwienie heh

Skomentuj

Hm Danielowi chyba nie chodziło o to ze nie usłyszy a o to ze wyzsze czestotliwosci zagłuszą te nizsze. Przeciez zawarty w zwrotce filtr dolnoprzepustowy ma za zadanie wyciszyc wyzsze czestotliwosci które są przetwarzane z wiekrzą efektywnoscią przez głosnik niskotonowy. Jak go nie ma to głosniej słychac wyzsze czestotliwosci ( które dany głosnik przetwarza z wyzszą efektywnoscią ) Jak sie myle to prosze o poprawienie mnie . Lw ma bodajze wysoki spl jak za taką kase... gdzies o tym czytałem chyba nawet na tym forum.

Skomentuj

ale po to robisz zrotnice rzeby odciazyc glosnik od tych czestotliwosci na ktorych sie meczy. ponadto pozniej pojawiaja sie przerozne znieksztalcenia i nie wykorzystuje sie jego mozliwosci i mozna dostarczyc do niego mniej mocy a od wyzszych czestotliwosci nie sa glosniki basowe tylko wysoko i srednio tonowe

Skomentuj

Czaruję...
                X