Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szukam specyfikacji głośnika Alphard HW 1800

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Szukam specyfikacji głośnika Alphard HW 1800

Witam!
    Alphard HW 1800. Miałem zamiar zrobić do tego głośnika zabudowę typu Bandpass 4 rzędu. Ale mam problem ze znalezieniem specyfikacji tego głośnika. Na stronie producenta nie znalazłem kompletnie nic a w google jedynie to: http://elektrik.pl/alphard/subwoofer...att-p-656.html itp.

trzeba podkreślić ze to jest model który ma 4 Ohm'y przy tych które mają 8 Ohm jest więcej parametrów. Tak w razie W żeby ktoś czasem nie pomylił

Mam - ale właśnie wersję 8 ohm ale pozwolę sobie coś napisać.
    Parametry mojej wersji (np Qts chyba 1,7 z tego co pamiętam) kwalifikują ten głośnik właściwie tylko do odgrody - można tez próbować w OZ ale rozmiary wychodzą monstrualne i właściwie nie mamy z tej obudowy żadnych korzyści. BR czy jej pochodnych lepiej nie tykać. Z tego co widzę to parametry "czteroomówki" przedstawione na stronie, którą podsunąłeś, bardzo mocno różnią się od tych z wersji 8 ohm więc nie wiem czy można im w jakimkolwiek stopniu ufać (wydaje mi się, że nie powinny występować aż takie duże różnice - "ośmioomówka jest sprawdzona i parametry dostępne w sieci są w dużym stopniu zbieżne z tymi rzeczywistymi).

Moim zdaniem szkoda takiej dużej membrany na pchanie jej w bandpasa. Sama w sobie generuje ona bardzo niskie częstotliwości (nawet w odgrodzie). Wszelkie sztuczne wspomaganie co prawda obniży jej pasmo przenoszenia (do granic, które w większości przypadków i tak nie są wykorzystywane) ale przyniesie ze sobą również problemy związane z burczybasami. Ten głośnik to typowa odgrodówka z dużą membraną na sztywnym zawieszeniu, dużym Qts (w ten Qts 0,46 dla wersji 8 ohm jakoś nie bardzo chce mi się wierzyć), stosunkowo wysoką efektywnością.

Skomentuj

OK. Ale może lepiej puki co zajmijmy się znalezieniem jakichś danych na temat tego głośnika. A później pomyślimy jak by go zabudować.

Skomentuj

Czaruję...
      X