Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Konstrukcja subwoofera na głośniku dei 4104

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Konstrukcja subwoofera na głośniku dei 4104

Witam.

Chcę zrobić subwoofer do mieszkania, schodzący nisko ale jednocześnie mocny i precyzyjny w brzmieniu.
    Z doświadczenia wiem, że lepiej w tym celu wykorzystać 2 mniejsze głośniki w oddzielnych sekcjach obudowy, niż jeden większy.

Poza tym, chcę zrobić obudowę mniej więcej tak jak w załączniku żeby uniknąć punktowego źródła basu, tylko rozłożyć je na większej powierzchni.

Konstrukcja subwoofera i sposób docelowego umieszczenia w pokoju widać w załącznikach.

W znajomym sklepie w Lublinie pokazano mi głośnik DEI 4104.
    Wygląda solidnie.
    Cena to 120zł, tyle że to głośniki z około 2000 roku (nie były używane).

Będę wdzięczny za podpowiedź czy jest sens interesować się tym głośnikiem, i czy sam pomysł na taka konstrukcję subwoofera może się sprawdzić.

Pozdrawiam
    Załączone pliki

Nikt Ci nic nie podpowie bez parametrow glosnika. Pokaz jakies zdjecie chociaz.

Skomentuj

Jeśli chcesz zrobić taki subwoofer (poniekąd mający kształt szerokiego stolika RTV, szerokiej komódki itp.. mebla) to jak najbardziej polecam zrobić ładną linie transmisyjną (np. na jakimś dobrym 10" głośniku - zależy jakie pomieszczenie) i najzwyczajniej położyć ją poziomo (na boku).
      Jak zrobisz dobrą T-Line to będziesz miał zaj...iste zejście np. do kina i szybki zróżnicowany bas do muzyki... (i ani w jednym ani w drugim nie będzie mulić )

A no i tak dokładniej to jakie wymiary by miał mieć ten sub ?

Co do DEI 4104 - nie wiem, nie znam.
      Parametry ma nawet ciekawe:
      DEI 4104.jpg

(BTW: Może "Jakiś Pogromca" za-symuluje Ci jak się głośniki sprawdzą w TL )

Skomentuj

Wymiary pokoju to około 4,3m/3,6m

Chodzi o to żeby obudowa była szeroka i zbliżona kształtem do tego co było w załączniku.

Co do wymiarów obudowy to dla głośnika 10" myślałem nad czymś takim:

wysokość = 30cm.
        głębokość <= 40cm.
        szerokość <= 80cm

Są to wymiary zewnętrzna jakie chciałbym zachować ze względu na modułową konstrukcję.
        Na początek była by konstrukcja z jednego głośnika na próbę.
        Jeśli efekt był by więcej niż zadowalający to zrobiłbym kolejną identyczną obudowę i obie byłyby ustawione tak jak w załączniku.
        Wymiary wewnętrzne wpływające na dźwięk, pewnie będą się sporo różnić, jednak muszą się "zmieścić" w tych zewnętrznych.

Nie mam doświadczenia w budowie obudowy TL.
        Jest może jakiś program który umożliwia symulację?
        Jak na razie to moja wiedza kończy się na tym, że długość tunelu powinna być mniej więcej równa 1/4 długości fali.
        Tylko, że nie wiem jakiej fali :P

Chodzi o 1/4 długości fali jaka odpowiada częstotliwości rezonansowej głośnika według parametrów TS, czy ta długość odnosi się raczej do częstotliwości strojenia obudowy tak jak w konstrukcji BR?

Dzięki za odpowiedzi

Skomentuj

Dla jednego glosnika 10cali mniej niz 100 litrow moze byc malo w przypadku obudowy TL , ale mozna by bylo sprobowac cos zrobic.

Skomentuj

Bardzo fajnie ,że chcesz zrobić coś nowatorskiego,ale pomyśl czy nie lepiej kupić jakiś sprawdzony głośnik,zrobić małego zgrabnego suba ,którego łatwo przestawić w razie zmian zagospodarowania pokoju.
            A sub bardziej do muzy czy kino?
            Last edited by krzychu73; 22.03.2011, 19:21. Powód: dodanie

Skomentuj

Sub przeznaczony będzie głównie do filmów, ale muzyki też lubię słuchać.

Sytuacja wygląda następująco:

1. miałem suba w obudowie zamkniętej 40L, zbudowanego na głośniku ALPINE 1242.
              Grało to fajnie ale mi się znudziło i sub poszedł do samochodu.
              2. kolejny zrobiłem na głośniku (o ile dobrze pamiętam) TONSIL 20/80/3.
              ten z kolei nie grał już tak precyzyjnie, poza tym przestał mi się podobać bas produkowany papierową membraną.
              3. teraz chciałem zrobić coś całkiem innego. Głównie chodzi o obudowę i sposób jej umieszczenia. Główną wytyczną jest uniknięcie jednego źródła basu.
              Chcę spróbować zrobić takiego suba, który będzie stanowił szerokie źródło basu.

Myślałem nad zrobieniem 2 obudów zamkniętych i w nich 30cm głośniki, wszystko postawione obok siebie tak żeby utworzyć szerokie źródło.

Ale znalazłem ten głośnik DEI 4104 i po wprowadzeniu jego parametrów do winisd okazało się, że w jednej z konfiguracji (chyba cos takiego: obudowa br 40L i strojone na 35 Hz), ma on charakterystyki porównywalne do tego ALPINE, a jednocześnie jest bardzo tani.

Teraz chciał bym wykonać coś co będzie porządnie, głośno i precyzyjnie grało niskimi (30-150 Hz).
              Zastosowanie do tego celu 2 głośników 25cm zamiast jednego większego wydaje mi się dobrym pomysłem.
              Poza tym, zrobienie szerszego źródła także powinno poprawić brzmienie w stosunku do jednego suba postawionego gdzieś w pokoju.

Sam pomysł takiego rozwiązania wpadł mi do głowy po wizycie w IMAXie.
              Z tego co się orientuję to oni tam mają zrobiony taki zbiór subów na szerokości całego ekranu.

Oczywiście to tylko moje "chore wizje":biggrin: i będę wdzięczny za jakieś opinie i uwagi.
              Głośnik DEI 4104 jest dość stary (produkowany przed 2000r) więc możliwe że nikt na tym forum z niego nie korzystał.

Co do budowy obudowy TL, to jest jakiś program do symulacji?
              Lepszy bas (poziom, precyzja, zejście) będzie z większej ilości głośników 25cm czy z mniejszej ilości głośników 30cm?
              Last edited by damw85; 22.03.2011, 20:41.

Skomentuj

Troche pogooglowalem o tym DEI i choc to woofer samochodowy to wyglada na solidna robote sprzed ery chinskiej tandety. Program do symulacji obudowy jest nie jeden, ale watpie zeby sobie z tym poradzil, zajzyj do tematu linii transmisyjnych.

Gdybys sie zdecydowal na dwa suby TL na tych glosnikach, to jestem niemal pewny ze osiagniesz bardzo duzy skok jakosci basu, szczegolnie w kinie. O 20cm glosnikach tonsilach to raczej nie ma co w ogole gadac...

Skomentuj

Wiedzę, że jednak źle napisałem model tego głośnika TONSIL, bo ten mój ma 30cm.
                  Ale nie zmienia to faktu, że nie byłem pozytywnie zaskoczony dźwiękiem.

Co do tego DEI 4104 to miałem go w rękach i widziałem jeden rozebrany (właściciel rozebrał jeden żeby zobaczyć co tam ma w środku).
                  Z tego co widziałem to jakość wykonania jest na bardzo wysokim poziomie.
                  I ma bardzo sztywny materiał membrany.
                  Szukałem trochę info o tym głośniku, ale niestety nic godnego uwagi.
                  Poszukam jeszcze info na temat tych TL i jakiegoś programu do symulacji.

---------- Post dodany o 11:22 ---------- Poprzedni post o 22:42 ----------

Zakupiłem wczoraj dwie sztuki tych głośników DEI 4104.
                  Miła Pani w sklepie sprzedała mi je po bardzo okazyjnej cenie.... za 2 zapłaciłem 180zł

Jak na razie cały czas zastanawiam się nad typem obudowy, w której miały by grać.
                  Obudowę BR umiem projektować i wiem, że jej wykonanie nie sprawi mi żadnych problemów.
                  Według opinii na tym forum to obudowa TL będzie zapewniać wszystko to o co mi chodziło, tyle że jeszcze nie do końca wiem jak ją zaprojektować.

Dziś postaram się przetestować jak grają te głośniki w obudowie zamkniętej 40L (mam taką zrobioną pod głośnik ALPINE, i przy okazji taka objętość obudowy zamkniętej jest zalecana przez producenta).
                  Jak tylko będę po odsłuchu to napiszę moją subiektywną opinię na temat tych głośników.

Sprawdzenie jak grają w obudowie TL jeszcze trochę potrwa, poza tym myślę , że pewnie najpierw zrobię jeszcze BR żeby na końcu mieć porównanie w większym zakresie konstrukcji obudów.

Skomentuj

Witam po przerwie.

Testowałem ten DEI 4104.
                    W obudowie zamkniętej (około 35L) gra bardzo precyzyjnie i nawet nisko.
                    120zł to bardzo dobra cena za taka jakość głośnika więc mogę go polecić.

Za około tydzień będę mógł sprawdzić jak zachowuje się w obudowie BR.
                    Co do obudowy TL to nie wiem kiedy ją wykonam.
                    Chciałbym sprawdzić czy odpowiada mi bas z obudowy TL, tyle że z tego co się orientuję to ta obudowa wyszła około 2 razy większa od obudowy BR albo zamkniętej.
                    Niedługo postaram się przedstawić sposób liczenia jaki stosuję do obliczenia obudowy TL.
                    Mam nadzieję, że ktoś mi potem napisze czy to obliczenie jest poprawne:)

Skomentuj

Czaruję...
                    X