Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

dziwne strojenie BR w kolumnie Tonsil ???

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

dziwne strojenie BR w kolumnie Tonsil ???

Witam serdecznie
    Sledzę forum od dłuższego czasu, ponieważ nosiłem sie z zamiarem budowy dwudrożnych kolumn. Jednak zanim przystąpiłem do budowy otrzymałem w prezencie 2,5 drożne kolumienki Tonsil Fantazja 100 na Tonsilach 2 x 16/40/1 (http://www.unifirm.sk/pages/repro/nizton/16401_2.html). Te podłogówki dla mnie graja ładnie jednak za mało maja basu (słucham muzyki rockowej). Ponieważ zgłębiłem podstawy diy zacząłem szukac przyczyny tego stanu rzeczy i w zwiazku z tym mam pytanie: BR w kolumnie (40L) ma wymiary 5x18 co daje strojenie (wg.WinISD) na około 26Hz, gdzie Fs głosnika to 50Hz. Czemu tak nisko? Przecież tak niskie strojenie zbliza obudowę do zamkniętej.
    Dziękuje z góry za odpowiedzi. Pozdrawiam

Zamieszczone przez miro33 Zobacz posta
    to jest chyba to samo co GDN 16/50/6. ten sam glosnik w wersji eksportowej nazywal sie GTC 16/40/1

tak sadze po zdjeciach. chociaz na danych z linka to zupelnie inny wymiar

BR w kolumnie (40L) ma wymiary 5x18 co daje strojenie (wg.WinISD) na około 26Hz, gdzie Fs głosnika to 50Hz. Czemu tak nisko? Przecież tak niskie strojenie zbliza obudowę do zamkniętej.
    napewno dobrze mierzyles?
    oba glosniki graja w jednej komorze?
    moze ktos wymienil ten tunel na nie oryginalny?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      napewno dobrze mierzyles?
      oba glosniki graja w jednej komorze?
      moze ktos wymienil ten tunel na nie oryginalny?
      Wydaje sie nieprawdopodobne ale dobrze zmierzylem :) Zarówno głośniki jak i tunel są oryginalne. Pracują w jednej komorze - przedzielonej wzmocnieniem, kolumna wytłumiona jest szarą watoliną
      Tonsil robił Fantazje dla Heco pod nazwą Pro 500 (http://global.images5.fotosik.pl/222...27b1e3759d.jpg - widać tu wąski i przedłużany szarą rurką BR - tak samo u mnie)
      Zrobiłem testową obudowę 45L do której przeniosłem głośniki , aby przećwiczyć na niej BR zgodnie z WinISD:
      - dla 50 Hz - BR 8x7,5
      - dla 46 Hz - BR 8x10
      - dla 42 Hz - BR 8x13 itd

skąd to strojenie na 26 Hz? Czy ktoś wie?

Skomentuj

Jest tak zrobione zapewne dlatego, że głośniki nie nadają się zbytnio do bas reflexu, mają za wysoki Qts. Wówczas obudowa zestrojona bardzo nisko dodaje trochę basu w porównaniu do obudowy zamkniętej ale nie generuje jeszcze mocnego podbicia jakby miało to miejsce w wysoko strojonym br. Taki zbyt nisko strojony br ch-ką przypomina obudowę zamkniętą.

Skomentuj

Robiłem próby na różnych długościach tunelu BR i chyba najbardziej odpowiada mi strojenie na 50 Hz. Jednak wtedy tunel jest krótszy niż jego średnica - 7,5 x 6. Czy tak moze byc?

Skomentuj

najbardziej odpowiada mi strojenie na 50 Hz. Jednak wtedy tunel jest krótszy niż jego średnica - 7,5 x 6. Czy tak moze byc?
            tak, moze byc

Skomentuj

Czaruję...
            X