Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Altus 140 - renowacja i regenracja

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Altus 140 - renowacja i regenracja

Przyjaciel poprosił mnie o pomoc. Ma umierające już ALTUSY 140 i chciałby im nieco przywrócić funkcjonalność dla umożliwienia słuchania muzyki we własnej siłowni, nie wydając przy tym specjalnie pieniędzy.
    Teraz kolejno...
    • GDWK 9/40 - 15 lat temu trafiły do kosza po spaleniu, w ich miejsce wsadzono jakieś piezaki CONRADA
    • GDM 18/80 - w obu sztukach zawieszenie się sypie, cewki popalone a jeden nawet ma przestawiony nabiegunnik (odkleił się)
    • GDN 30/60 - rozpadł się i został zastąpiony RFT 3512 (jeden ma naderwane zawieszenie)

Po ocenie stanu stwierdziłem, że jest beznadziejny i należy to wywalić na śmieci, ale, ale....

Mam zbędne po dwie sztuki:
    • GDWK 9/80 po regeneracji,
    • GDN 30/60 do regeneracji zawieszenie, które mam.

do tego:
    • cewki z membraną i zawieszeniami do GDM'a mam.

Kolumny były swego czasu rzadkim dobrem w naszym kraju, ale na dzień dzisiejszy mają jedynie umilać czas treningu, więc postanowiłem im poświęcić chwilę, gdyż do siłowni warto.

Na chwilę obecną rozebrałem wszystko i w pierwszej kolejności zajmę się regeneracją GDM'ów i tu pytanie. Cewka, zawieszenie dolne i membrana będą nowe i tu mam pytanie. Na jakiej głębokości w szczelinie usytuować cewkę? Na oryginalnych, jak i nowych jest pasek nie usztywniony w kolorze błękitno-niebieskim (na nim nawinięta jest cewka) i przy porównaniu wymiarów wygląda na to, że jest to ta część, która powinna znaleźć się w szczelinie.
    Drugie pytanie dotyczy klejenia magnesu i nabiegunnika; jak i czym? Jak ktoś to już robił, to niech się podzieli radami :)

Jeszcze jedno; zaskoczyło mnie wytłumienie tych kolumn. Zrealizowane zostało z wykorzystaniem wełny mineralnej w formie płyt w kolorze zielonkawym zapakowanych szczelnie w worki foliowe. Dla mnie ciekawe podejście w temacie wytłumiania.

Tak więc zabieram się do pracy, czekam na ewentualne porady, a jakieś fotki wrzucę w trakcie regeneracji.

Głębokość cewki się mierzyło. Środek cewki na środku nabiegunnika (jeśli to to co pamiętam) - zaraz sprawdzę dokładnie jeśli znajdę. Zaznaczałem sobie zawsze cienkim markerem linię górną i jak osadziłem ją sztywno na tekturze to wklejałem zawieszenie dolne. Ogólnie w GDMach, które mają grać tak by w miare grać to nie będzie większej różnicy. Z cewkami GDNów już były cyrki jeśli coś nie tak.

---------- Post dodany o 23:22 ---------- Poprzedni post o 23:17 ----------

http://www.diyaudio.pl/content.php/26

Nawet kiedyś trafiłem a to i dzięki temu zrobiłem wszystko na cacy :)
    W GDNach 25cm miałem zamiennik cewki o uzwojeniu mniejszej długości i to nie zdało egzaminu. Charczenie przy nawet niewielkiej głośności (wycentrowane dobrze i wygrzane paręnaście godzin).

Ogólnie jeśli masz więcej funduszy możesz wysłać do Umifonu i zrobią to profesjonalnie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez RpLand Zobacz posta
      Cewka, zawieszenie dolne i membrana będą nowe i tu mam pytanie. Na jakiej głębokości w szczelinie usytuować cewkę?
      najlepiej pomierz troche i straj sie ustawic to tak zeby cewka byla symetrycznie w szczelinie w pozycji neutralnej
      to jest najbardziej wkurzajacy etap ale trzeba sie na tym skupic

Drugie pytanie dotyczy klejenia magnesu i nabiegunnika; jak i czym? Jak ktoś to już robił, to niech się podzieli radami
      magnesy kleilem epoksydowym
      nabiegunniki tylko raz w wysokotonowce i epoksydowy rowniez sie sprawdzil
      problem przy klejeniu nabiegunnikow jest taki ze trzeba wlozyc cos w szczeline zeby byla idealna z kazdej strony
      problem w tym ze nabiegunniki przyciagaja sie duza sila a musza juz byc posmarowane klejem wiec mozesz sie wybrudzic

Jeszcze jedno; zaskoczyło mnie wytłumienie tych kolumn. Zrealizowane zostało z wykorzystaniem wełny mineralnej w formie płyt w kolorze zielonkawym zapakowanych szczelnie w worki foliowe. Dla mnie ciekawe podejście w temacie wytłumiania.
      standard w tamych latach

Zamieszczone przez sloik255 Zobacz posta
      Ogólnie jeśli masz więcej funduszy możesz wysłać do Umifonu i zrobią to profesjonalnie
      to forum DIY wiec robimy to sami :P

Skomentuj

Czaruję...
      X