Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

głosniki srednio. do wymiany

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

głosniki srednio. do wymiany

witam,
    mam kolumny 3 drozne i niestety sredniotonowe głosniki graja do bani i sa uszkodzone.
    Moze ktos polecic jakies głosniki do 100 zł sztuka minimum 100w RMS bo takie były.
    wybor ogranicz srednica otworu ktora wynosci 18 cm i 2 mm.
    pozdrawiam

Pokaż fotkę jakąś może się coś wymyśli...... bo narazie niewiadomo z czym to ma grać.

Skomentuj

nie mam jak zrobic foty. ale przyblize kolumny sa własnorobione wymiary to 40x30x90cm niskotonowy 25cm 100W rms srednie do wymiany i otwor jak pisalem 18cm a wysokotonowe jakies tam nie wiem,

---------- Post dodany o 17:22 ---------- Poprzedni post o 17:06 ----------

i dodam ze niskotonowy jest spoko daje rade ale sredniotonowy (alpharda) przy głosniejszej muzyce sycz tak jakby az głowa boli. i wymienis te sredniotonowe na jakies co dadza rade reszcie i wejda pod otwor 18cm a to juz spory jak na sredniotonowe i ciezko cos znalezc tak duzego. wzmacniacz mam technicsa 2 x 100 wat rms przy 8 ohm

---------- Post dodany o 17:31 ---------- Poprzedni post o 17:22 ----------

i znalazlem na przykład takie ale one sa srednio-niskotonowe i nie wiem jak to zadziała w 3 droznym systemie. wielkosc maja idealna do otworow w kolumnie http://www.fabrykadzwieku.pl/Naglosn...-SP-200PA.html

Skomentuj

To co opisujesz to nie jest kolumna.... to jakaś jedna wielka ściema głośniki dobierane na pałę żeby tylko grało....

Zamieszczone przez woj88 Zobacz posta
        przyblize kolumny sa własnorobione wymiary to 40x30x90cm niskotonowy 25cm 100W rms
        I to ma być estrada czy co :> opisz troche więcej... bo jak ma to być zgodne z ogólnie przyjętymi zasadami to proponuję to spalić na stosie a temat wyrzucić :P

Zamieszczone przez woj88 Zobacz posta
        i znalazlem na przykład takie ale one sa srednio-niskotonowe i nie wiem jak to zadziała w 3 droznym systemie. wielkosc maja idealna do otworow w kolumnie
        Pytasz na forum gdzie ludzie zajmują się kolumnami ale projektowanymi a nie pierwsze lepsze głośniki w pudło, dziura z rurką od papieru toaletowego i łoo dmucha....
        W Twoim przypadku jakość z tych kolumn jest żadna..... te Monacory jeśli jest dobra zwrotnica (co wątpię) zagrają jako sredniotonowe ...... ale czy jest sens ??

Skomentuj

rury z papieru nie ma bo to buda zamknieta:P i wydaje mi sie ze gdyby nie te sredniotonowe to gra dobrze. w szczegolnosci bass. ale pewnie koneser dzwieku by sie załamał;p ogólnie objetosc na głosnik niskotonowy obliczałem i kolumna w srodku jest przedzielona tak zeby ta objetosc sie zgadzała. wygłuszone filcem i 10cm gąbka.. jak by te sredniotonowe byly dobrej jaosci było by spoko. dzieki za odp.

---------- Post dodany o 19:01 ---------- Poprzedni post o 19:00 ----------

a co do zwrotnicy to juz raz zmienilem i jest lepiej niz wczesniej ale i tak srednie to tragedia

Skomentuj

Skoro tragedia to nadal coś nie jest tak jak powinno być..... dobra zwrotnica to połowa sukcesu brzmieniowego.

Jeśli nie ma innego 8" głośnika średniotonowego to coś tam zagrają czy będziesz zadowolony tego nie wiem :) a jeśli nie jesteś osłuchany i nie zwracasz uwagi na brzmienie, charakter, smaczki w muzyce które moim zdaniem jest najważniejsze.... to te głosniki będą dobre...

Namawiam Cię jednak na pokazanie zdjęcia, podanie jakie głośniki tam grały, grają i zrobienie wszystkiego tak jak się należy :) jak usłyszysz różnicę to potem powiesz "jak ja mogłem na czymś takim słuchać .... " Pozdrawiam

PS: Co zrobisz to już Twoja działka

Skomentuj

Podaj dane głośników (tylko nie moc, ale chodzi o modele i producenta) może uda się znaleźć charki i zobaczyć mniej więcej na czym stoimy. No i model zwrotnicy będzie potrzebny, chyba, że dysponujesz częstotliwościami podziału. Mogę się domyślać, że jest to coś z allegro z samochodówek

Jak bas dmucha dobrze, to zrób z tego woofer... A obliczyć wtedy tylko średnio-nisko i gwizdek...

---------- Post dodany o 20:48 ---------- Poprzedni post o 20:44 ----------

Nawet dibeisi ma jakiś charki, oszukane pewnie, ale mniej więcej coś. Mam głośniki 8' (nie pytajcie skąd ) które pociągną jako średniaki w paśmie 1k-5kHz. Oczywiście jeżeli jakość nie jest priorytetem.
              Bardziej nas pewnie interesuje podział zwrotnicy między driverem, a średniakiem i zakres drivera w dół - będziemy mogli znaleźć coś co sięgnie jako tako tej granicy.
              Niekoniecznie to jest wina średniaka - może podział jest za nisko i driver nie pociągnie od tych np. 5kHz

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                kolego albo podasz więcej szczegółów o które pytają koledzy i się podszkolisz czytając artykuły ze strony głównej
                albo temat leci do kola za obniżanie poziomu...
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                X