Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dziwne wyniki pomiarów

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dziwne wyniki pomiarów

Witam.
    Mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów, skąd takie wyniki pomiarów, skąd ta dziura przy 3kHz dla dwóch ARN 150/03/4 połączonych szeregowo w obudowie bass reflex 16 litrowej, czy to możliwe że rozjeżdża się faza i nic na to się nie poradzi??
    Pomiar na pewno jest w porządku, kilkukrotnie powtórzony, dla innych głośników charakterystyki są poprawne.
    http://img828.imageshack.us/i/wykresym.png/

Mi to wygląda na jakiś włączony EQualizer :)

Skomentuj

Zapewne układ głośników masz TWW ?

Skomentuj

Tak układ to TWW. Da sie coś z tym zrobić w gotowej konstrukcji podłogówki?

Skomentuj

Wszystko jasne w tym leży problem. Pochyl kolumnę o ok 5-6 stopni i strzel pomiar, wszystko będzie cacy.

A teraz wyjaśnienie problemu. Mikrofon masz ustawiony na wysokości między górnego arn'a a kopułkę lub wprost na kopułkę. Z takiego ułożenia wynika, że dolny arn ma dłuższą drogę do mikrofonu aniżeli górny. Zmierz to sobie miarką, wyjdzie w zależności od ustawienia mikrofonu jakieś 4-5cm różnicy. Różnica ta przekłada się akurat na to, że przy częstotliwości ok 3kHz fala z dolnego głośnika będzie przesunięta o 180 stopni względem fali z górnego. Pochylenie zniweluje ten efekt, odległość do mikrofonu będzie identyczna a dziura zniknie :) .

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
            odległość do mikrofonu będzie identyczna a dziura zniknie .
            jak zniweluje ten efekt?
            przecież środkowy głośnik się oddali
            więc wyrówna się odległość obo głośników od mikrofonu

---------- Post dodany o 18:41 ---------- Poprzedni post o 18:40 ----------

czy to oznacza, że kolumny powinny zostać na stałe pochylone?
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dzięki za błyskawiczną diagnozę:). Teraz rozumiem gdzie leży błąd. Mam jeszcze pytanie, czy pochylając kolumnę będzie to grało jako 2 drogi, czy lepszy efekt uzyskam dodając średniotonowego (w połowie wysokości) jako 3 drogi a może spróbować 2.5 drogi??

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                przecież środkowy głośnik się oddali więc wyrówna się odległość obo głośników od mikrofonu
                no i o to przecież chodzi

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                czy to oznacza, że kolumny powinny zostać na stałe pochylone?
                No , raczej :)

---------- Post dodany o 18:53 ---------- Poprzedni post o 18:50 ----------

Zamieszczone przez hansons83 Zobacz posta
                czy lepszy efekt uzyskam dodając średniotonowego (w połowie wysokości) jako 3 drogi a może spróbować 2.5 drogi??
                możesz zrobić tak i tak ale jak już masz dwa 15cm głośniki to lepiej myślę było by zrobić z tego 2,5drogi
                Last edited by ir0nhide; 10.04.2011, 17:59.

Skomentuj

Mam jeszcze pytanie, czy pochylając kolumnę będzie to grało jako 2 drogi, czy lepszy efekt uzyskam dodając średniotonowego (w połowie wysokości) jako 3 drogi a może spróbować 2.5 drogi??
                  Zostaw układ 2 drożny. 2,5 drożnego z tego nie zrobisz bo masz głośniki 4 ohmowe i impedancja zestawu spadnie ci do 2 ohm czego nie uciągnie wzmacniacz. 3 drożnego zestawu nie ma sensu robić, wiele na tym nie zyskasz.

Skomentuj

Ok, wielki dzięki za pomoc i rady:) Temat można uznać za zamknięty.

Skomentuj

Ok, wielki dzięki za pomoc i rady Temat można uznać za zamknięty.
                      wprost przeciwnie - to dopiero poczatek
                      temat bedzie zamkniety jak skonczysz kolumny i pochwalisz sie gotowa zwrotnica

Skomentuj

Ok, z racji, że już muszę ogarnąć trochę mieszkanie myślę, że pozostanę przy tym schemacie zwrotnicy na trochę

Symulacja (czarny), pomiar(żółty)

Dzięki pochyleniu kolumn ożyły średnie tony z czego jestem bardzo zadowolony.

Skomentuj

Czaruję...
                        X